Ferenc pápa: Nézzünk szembe az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel Közép-Európában is

Ferenc pápa: Nézzünk szembe az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel Közép-Európában is

Ferenc pápa: Nézzünk szembe az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel Közép-Európában is

Ferenc pápa videóüzenetet küldött a szeptember 19. és 22. között, Varsóban megrendezésre kerülő konferenciára, melynek témája az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel való szembenézés, felelősségvállalás, megelőzés.

A konferenciát a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a Lengyel Katolikus Püspöki Konferencia közösen szervezi.

Lengyelországban elkezdődött az a megtisztulási folyamat, amely során számos püspököt marasztalt el a Vatikán, mert eltussolták az egyházon belüli szexuális visszaéléseket. Tavaly júliusban pedig  állami különbizottságot hoztak létre a különféle pedofil esetek kivizsgálása céljából.
A bizottság 250 oldalas vizsgálati dokumentuma feltárja, hogy a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélések 30%-a az egyházhoz köthető, a 349 vizsgált eset közül 100 a lengyel katolikus egyházat érinti.

Ferenc pápa üzenete elején

„örömmel üdvözli az egybegyűlteket, hogy elgondolkozzanak azon a válaszon, amelyet az Egyház a saját tagjai részéről a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazások válságára ad, továbbá arról, hogy miként tud mind megfelelőbben válaszolni az előttünk álló nagyon súlyos problémára”.

Ferenc pápa megerősíti, hogy

az Egyház csak akkor lesz képes rátalálni a helyes útra, ha szembenéz ezen kegyetlen magatartások igazságával és ha alázatosan keresi az áldozatok és túlélők bocsánatát, hogy ismét bizalomteljesen úgy tekinthessenek rá, mint a rászorulók befogadásának és biztonságának a helyére.

Bűnbánatunk formáit ezért a reformok konkrét útjává kell átalakítani, hogy megakadályozzuk a további visszaéléseket, és hogy bizalmat teremtsünk másokban azáltal, hogy erőfeszítéseink valódi és megbízható változáshoz vezetnek.

Reméljük, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is tiszteletét teszi a varsói konferencián és felfogják Ferenc pápa üzenetét, hogy hallgassanak az áldozatok hívására és indítsanak vizsgálatokat a szexuális visszaélések felderítésére, hiszen ez már a legtöbb országban elkezdődött, kivéve hazánkban.

Pedig áldozatok sajnos nálunk is vannak, és ők is meg vannak fosztva attól, hogy a Magyar Katolikus Egyház a szemükbe nézzen és a bocsánatukat kérje. Ezért is hatalmas köszönet azoknak a szexuális bántalmazást elszenvedett áldozatoknak, akik meg mertek szólalni Perintfalvi Rita teológus Amire nincs bocsánat- Szexuális ragadozók az egyházban” című, nemrégiben megjelent könyvében, és teljes őszinteséggel feltárták sebeiket. Ez a mély és bizalomteli feltárulkozás a záloga annak, hogy reális képet kaphassunk arról, hogy milyen romboló, akár egész életeket megnyomorító hatása lehet az egyházon belüli szexuális bántalmazásnak. A túlélők, akik a kötetben szerepelnek, szeretnék végre megtörni azt a súlyos tabut, ami az egyházi szexuális bántalmazási ügyeket érinti. Nagyon szeretnék, ha sem az egyházi vezetők, sem a hívek nem tagadnák le többé a létezésüket. Vágynak arra is, hogy ne csak az egyházi közeg, hanem az egész magyar társadalom is felfigyeljen erre a súlyos problémára.

Ferenc pápa találkozása a magyar püspökökkel budapesti látogatása során

Forrás: Vaticannews

Jézsó Tamás

Facebook Comments