A katolikus egyházhoz köthető a pedofil bűncselekmények 30%-a Lengyelországban

A katolikus egyházhoz köthető a pedofil bűncselekmények 30%-a Lengyelországban

A katolikus egyházhoz köthető a pedofil bűncselekmények 30%-a Lengyelországban

Lengyelországban tavaly júliusban állami különbizottságot hoztak létre a különféle pedofil esetek kivizsgálása céljából. A bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy eddig 349 esetet vizsgáltak ki.

A 250 oldalas vizsgálati dokumentum feltárja, hogy a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélések 30 %-a az egyházhoz köthető, a 349 vizsgált eset közül 100 a lengyel katolikus egyházat érinti.

A pedofil esetek kivizsgálására állami szinten létrehozott különbizottság héttagú testületében az államfő, a kormányfő és a gyermekjogi szóvivő egy-egy képviselője kapott helyet, három tagját a parlamenti alsóház, egyet pedig a felsőház választotta meg hétéves időszakra. A bizottság büntetőeljárások kezdeményezésére is jogosult. A kiszabható büntetéseken is szigorítottak: 5-től 30 évig, rendkívüli esetekben akár életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az elkövető, csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, és nem évül el a bűncselekmény.

Lengyelországban nem csak az állam állított fel bizottságot, a pedofil bűncselekmények kivizsgálása és visszaszorítása érdekében, hanem a helyi katolikus egyház is elkezdte a belső feltáró munkát.

A lengyel katolikus egyház által júniusban nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy 2018 és 2020 között 368 esetben jelentettek kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális bántalmazást a „legkatolikusabb” európai országban.
A lengyel egyház az állítások 39 %-át megalapozottnak találta, mindössze 38 esetet utasítottak el, az esetek 51%-ában még tart a vizsgálat. Az esetek felénél az áldozat 15 évnél fiatalabb volt. A jelentés további megdöbbentő ténye, hogy a legtöbb feltárt esetben az egyházi szexuális ragadozók az áldozataikat több évig abuzálták.
A jelentésből az is kiderül, hogy az egyházi vezetés a visszaélések több mint felét nem jelentette a hivatalos hatóságoknak és a bebizonyított esetekben sem a legszigorúbb büntetéseket szabták ki az egyházi vezetők, a hazánkban is jól bevált”, egy másik, távoli plébániára áthelyezést alkalmazták büntetés gyanánt.

A megbotránkoztató esetekkel kapcsolatban Wojciech Polak Lengyelország prímása így fogalmazott:

Mindazokhoz szeretnék szólni, akiknek ártott, illetve akiket megbotránkoztatott a gonosz az egyházon belül. Újból a megbocsátásukat szeretném kérni.”

A lengyel püspöki kar gyermekvédelmi felelőse Adam Zak sem volt derülátó a jövőt illetően:

Leleplezések hullámával nézünk szembe. Ez egy folyamatos hullám, látható, hogy szó sincs csökkenő tendenciáról, tartósan magas számokat tapasztalunk.”

Szakértők szerint is még a folyamat elején járunk, hiszen a papok és egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések legtöbbje nem kerül napvilágra, az áldozatok nem mernek előállni történetükkel, az eddigi egyházi gyakorlat pedig az eltussolás volt, aminek ördögi körét minél hamarabb meg kell törni.

A Vatikán 2020 óta több lengyel egyházi vezetőt eltávolított, amiért eltussolták a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Szerző: Jézsó Tamás

Forrás:

https://www.religiondigital.org/mundo/Iglesia-polaca-podrida-abusaron-menores-abusos-pederastia-bagnasco-dziwisz_0_2354464538.html

Facebook Comments