„Egy Ház”: Három vallás egy fedél alatt

„Egy Ház”: Három vallás egy fedél alatt

„Egy Ház”: Három vallás egy fedél alatt

“Mi itt a House of One, Egy Házban azt gondoljuk, hogy ha valamit közösen akarunk létre hozni, akkor meg is kell tennünk ehhez a lépéseket. Azonban tiszteletben kell tartanunk azt, hogy olyan emberek is vannak, akik máshogyan képzelik el Istent, akik egészen másfajta hitigazságokat tartanak létfontosságúnak.” mondja Gregor Hohberg atya, aki két társával, Andreas Nachma rabbival és Kadir Sanci imámmal együtt közösen megalapították a House of One-t.

https://www.dw.com/de/drei-religionen-ein-gemeinsames-haus-der-baustart-r%C3%BCckt-n%C3%A4her/a-55478807

A szimbolikus jelentőségű építkezés tíz év tervezési munka eredményeként kezdődhetett meg a Berlin központjában található Petri téren. A négyzet formájú téglaépület a világon egyedülálló módon a három monoteista vallásnak lesz az otthona: egyszerre lesz zsinagóga, templom és mecset. Az a fő elv, hogy egy olyan szakrális tér épüljön meg, amelyben a három vallás együttműködésre való képessége és ne az őket elválasztó dolgok kerüljenek előtérbe. A felek úgy képviselik a vallásukat, hogy közben kölcsönös tisztelettel fordulnak egymás felé. A projekt létrehozói bíznak abban, hogy lehetséges az egymás felé közeledés anélkül, hogy bárkinek is fel kellene adnia a saját identitását, vagy bármelyikük is felül akarna kerekedni a többieken. Így a saját identitás ápolásából és megőrzéséből merített erőt a másokkal való találkozásra lehet fordítani.

A találkozás lehetőségének megteremtésére az épület tervezésekor különös figyelmet fordítottak, így a három helységen kívül épül egy negyedik is, amely nyitva áll mindenki előtt.

A tervezett épület kész állapotában 40 méter magasan fog az égbe nyúlni

https://www.dw.com/de/drei-religionen-ein-gemeinsames-haus-der-baustart-r%C3%BCckt-n%C3%A4her/a-55478807

A One House projekt egy olyan kezdeményezés, amely arra ösztönzi a vallásokat, hogy tudomásul vegyék, a felelősségüket a világban. Ez nagyon fontos egy olyan társadalomban, amelyben újabb és újabb feszültségek és szakadékok válnak láthatóvá. Berlin polgármestere, Michael Müller a projektet a tolerancia és a különböző vallások közt megvalósuló párbeszéd szimbólumának nevezte. Müller arra hívja a felekezeteket, hogy a House of One a későbbiekben a megélt sokszínűségnek és az élő vitáknak adjon majd otthont.

Az építkezés megkezdésének apropóján mindhárom vallás elöljárói megszólaltak. Heinrich Bedford-Strohm a Német Evangélikus Egyház Tanácselnöke jelzésértékűnek tartja, hogy éppen most önthet fizikai formát a régóta dédelgetett terv: „Az antiszemitizmus és az iszlamofóbia egyre inkább növekszik. A House of One megmutatja, hogy a vallások a megbékélés motorjaként is tudnak hatni a társadalomban.”

A három alapító Pfarrer Gregor Hohberg atya, Andreas Nachama rabbi és Kadir Sanchi imám

https://taz.de/Bau-eines-interreligioesen-Gotteshaus/!5771077/

A Német Katolikusok központi testületének elnöke, Thomas Sternberg hangsúlyozta, hogy a projekt egyértelművé teszi, hogy a három ábrahámi vallás hívei a megértés és a béke elősegítői lehetnek.

A zsidó központi tanács elnöke, Josef Schuster szerint a kezdeményezés elősegíti azt, hogy a vallások egymással és ne egymás feje fölött beszélgessenek. Egymás emberszámba vétele fontosabb manapság, mint valaha, ahogyan arra Ferenc pápa is folyton felhívja a figyelmünket.

A muszlim központi tanács elöljárója, Aiman Mazyek szintén a vallásközi együttműködések, mint amilyen a House of One, fontosságát hangsúlyozza.

A bécsi “Vallások Kampusza” projekt tervrajza

https://www.campus-der-religionen.at/

A berlini székhelyű House of One alapítvány szorgalmazza az ilyen típusú összekapcsolódást az egyházak között. Az elmúlt évben digitális konferencián találkoztak a különböző irányzatok képviselői Berntől, Münchenen át, Bécsig bezárólag. A konferencia keretein belül a bécsi főérsek, Harald Gnilsen megragadta az alkalmat, hogy bemutassa a ’Vallások kampusza’ nevezetű osztrák projektet. A Seestadt városrészbe álmodott kampusz elsődleges célkitűzése a békés találkozások elősegítése és a képzés, tudomány, vallások közötti párbeszéd megvalósítása.

A jövő zenéje, hogy az ehhez hasonló, a világvallások híveinek közeledését szorgalmazó projekteknek mekkora lesz a sikere, mindenesetre mindenképpen előremutató, hogy konkrét fizikai megvalósuláshoz már több helyen is elkészültek a tervek.

Szerző: Bonifert G. Rita

Források:

https://www.kathpress.at/goto/meldung/2026834/grundstein-fuer-berliner-mehrreligionen-bau-house-of-one-gelegt

https://www.deutschlandfunk.de/house-of-one-in-berlin-drei-religionen-unter-einem-dach.886.de.html?dram:article_id=459583

Facebook Comments