Keresztény félelemkeltés állami pénzen? Nyílt levél Balog Zoltánnak és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának

Keresztény félelemkeltés állami pénzen?  Nyílt levél Balog Zoltánnak és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának

Keresztény félelemkeltés állami pénzen? Nyílt levél Balog Zoltánnak és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának

A nyílt levelet a Felszabtér blog szerkesztősége változtatások nélkül közli.


A képen: Márkus Tamás református lelkész


Mint Magyarország polgárai és református egyháztagok határozottan visszautasítjuk a Református Egyház lelkipásztorának dehumanizáló, igaztalan írását, amely gyűlöletet kelt a vele egyes társadalompolitikai és közéleti kérdésekben egyet nem értőkkel szemben.

Február 18-án Márkus Tamás, az Evangelikál Csoport vezetője, teológus, a Károli Gáspár Református Egyetem volt lelkésze, aktív lelkipásztor az államilag támogatott Vasárnap portálon közölt cikket A progresszív keresztyénnek úgy kell az egyházi botrány, mint egy falat kenyér címmel. Ebben így jellemezte azokat, akik többek között (mint ott és másutt kifejti) nem fogadják el, hogy egy házaspár csak egy férfiből és nőből állhat, vagy azonos neműek örökbe fogadhatnak:

„A progresszív keresztyén parazita, egy „élősdi”, akinek mindig egy élő, lélegző organizmus kell a létezéséhez. Feltétlenül szüksége van egy gazdatestre, hogy életben maradjon. … ezért nem is állít elő semmiféle értéket, […] tevékenysége arra korlátozódik, hogy kiszívja az életerőt az egyházból, míg végül egy élettelen múmiát hagy maga után.”

A szerző nem akarja hagyni, hogy a máshogy gondolkodó katolikusok, reformátusok stb. csoportja „hergelje a nőket a férfiak ellen, a férfiakat a nők ellen, … a homoszexuálisokat a heteroszexuálisok ellen, …; tüzelje fel a közvéleményt a konzervatív, hitvallásos keresztyének ellen … , gyűlöletet keltve az emberekben irántuk … .” A progresszívok „tébolyultak” és „átkozzák” őt.

Szükséges, sőt elengedhetetlen, hogy közéleti, egyházi kérdések vita tárgyai legyenek. A szerző azonban embereket élősködőhöz, parazitához hasonlít. A jellegzetes, biologizáló és alattomos szóhasználat a nácikra volt jellemző és jól ismert Európában. Megágyaz annak, hogy megfogalmazója és a rá hallgatók a tárgyiasított polgárokkal szemben komolyabb intézkedéseket is alkalmazhatónak fogadjanak el, másokat is megbélyegezzenek, vagy erre buzdítsanak.

Az írás vagy részei közösség elleni uszításként értelmezhetők (Btk. 332. § c)), vallási közösségek és tagjaik ellen irányulnak (Ptk. 2:54. § (5)), és kimerítik a gyűlöletbeszéd fogalmát.

Tartalmát és szóhasználatát Isten akaratával és Jézus földi szolgálatának értelmével ellentétesnek tartjuk. Nem tudunk olyan esetről, amikor Jézus parazitának, élősdinek vagy tébolyultnak nevezte a hozzá fordulókat. A történelem során megszámlálhatatlan haladó keresztény őrizte és újította meg az egyházat a krisztusi parancsok és tanítások mentén.

Felszólítjuk a Református Egyház Zsinatát és lelkészi elnökét, Balog Zoltánt, hogy foglaljon állást a cikk tartalmával, hangvételével kapcsolatban, és vonja le az eset konzekvenciáit.

Felszólítjuk a Vasárnap főszerkesztőjét, hogy távolítsa el a cikket a honlapról. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének újságírói etikai kódexének több pontja iserre kötelezi.

Felszólítjuk Márkus Tamást, hogy mondjon le az Egyházban betöltött tisztségeiről. Kérjen bocsánatot az egyháztagoktól és Magyarország keresztény és nem-keresztény polgáraitól.

A „parazita”, „élősdi” fogalmakat nem vesszük át, de jelezzük, hogy az Egyházra és a Vasárnapra jellemző, hogy működésüket vagy fejlődésüket külső források, állami pénzek fedezik.

Amennyiben Balog Zoltán vagy a Zsinat vezetése 5 napon belül nem foglal állást a cikkről, úgy tekintjük, hogy azzal egyetért. A levelet eljuttatjuk a megszólítottaknak.                                     


Aláírók:

Monostori Tibor PhD, közgazdász, történész                      

Huszár Ágnes PhD, nyelvész, a nyelvtudományok kandidátusa    

Monostori Tibor – Az aláírók nevében

Budapest, 2021. február 28.