Kik vagyunk mi, a Felszabtér csapata és mi a küldetésünk?

Kik vagyunk mi, a Felszabtér csapata és mi a küldetésünk?

Végre bemutatkozik blogunk csapata! Tavaly karácsonykor indultunk és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy máris mintegy 4700-an jelezteték, hogy kedveltek minket, nagyon köszönjük! Persze máris vannak sokan, akik támadnak minket a legkülönfélébb formákban. De ennek is örülünk, mert ez számuknra azt jelzi, hogy amit csinálunk, az tényleg fontos és hogy végre tényleg történik valami izgalmas a hazai blogpalettán, ahol mi arra vállalkoztunk, hogy egy teljesen új, kritikus és sokszor egészen biztos, hogy merész hangot képviseljünk és így beszéljünk a hitről, spiritualitásról és társadalomról. Kik vagyunk mi? Mi a Felszabtér missziója? Ismerjetek meg minket!

 

A FELSZABTÉR CSAPATA: 

  pixiz-23-09-2019-10-02-30.jpg

 

Perintfalvi Rita, a Felszabtér alapító főszerkesztője

Bemutatkozás:

Egyetemi tanár posztdoktori pozícióban (Universität Graz), katolikus teológus, a biblikus tudományok doktora, hittanár, spirituális meditáció oktató (Feldmár Intézet), kulturális és szociális manager, mentálhigiénés szakember, tévés műsorvezető, publicista vagyok. Habilitációs témám: “Megtanulni újra embernek lenni – A jobboldali populizmus és a vallási fundamentalizmus veszélyes flörtje”.

rita_szi_nes.jpg

A Felszabtér számomra az a tér, ahol végre méltó teret kaphat magyarországi kontextusban is az egyházilag oly sokat üldözött felszabadítás teológiája és annak legfőbb gondolata, mégpedig az, hogy Isten a kicsinyek, az arctalanok, a jogfosztottak, a társadalom és az egyház peremére szorítottak (nők, LMBTQ közösséghez tartozók vagy éppen az egyházon belüli szexuális erőszak áldozatai) oldalán áll. Értük emeli fel az igazságosságra hívó szavát, miattuk küld szabadítót, akár Mózes, akár Jézus, akár mindenkori prófétái személyében. Jézus számomra elsősorban Szabadító, aki nem fél ma is változást, reformokat, ha kell “alulról jövő forradalmat” (Ferenc pápa) inspirálni egyházában és a világban. A hit számomra nem megkötözöttség, hanem éppen ellenkezőleg belső szabadságom legmélyebb forrása. Teológusként semmire nem tartom a merev, élettelen vallási hittételek öncélú védelmezését, engem a hit igaz gyakorlata, az ún, ortopraxis érdekel. Mindennap feltenni magamnak a kérdést, hogy ma vajon ki volt a legszegényebb, akivel összehozott az utam? És mit tudok tenni érte? Mit tudok neki oda ajándékozni önmagamból, hogy az ő élete is emberhez méltó élet legyen? Azt hiszem ahhoz, hogy megtaláljuk a valódi belső szabadságot elsősorban azt kell elfelejtenünk, hogy tökéletesek akarunk lenni minden áron. A spirituális út legnagyobb kihívása: elfogadni azt, hogy van sötét oldalam, vannak szörnyeim, amiket integrálnom kell ahhoz, hogy valóban önmagammá lehessek. Mert csak akkor, ha valóban önmagammá váltam, leszek képes szeretni… 

Tudj meg többet Ritáról!

https://168ora.hu/itthon/ferenc-papa-berugta-az-ajtot-es-rengeteg-erdeket-megsertett-166146?fbclid=IwAR1r8ARyM2wyOxKmJKEweE6dAQw2wIDDj22vb-W0IFWumlNLrd6DIUNPQN4

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/06/06/_amit_csinalunk_nem_lehet_bun_mert_akkor_azt_az_isten_nem_engedne_megtortenni

https://www.youtube.com/watch?v=um3q9xAWQ9s&t=2278s

 

Fehér T. Dániel, a Felszabtér alapító szerkesztője

Bemutatkozás:

Pszichológus, megbízott egyetemi oktató vagyok. Klinikai és egészségpszichológia szakon végeztem, mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus jelölt vagyok. 

ftd_1.jpg

A Felszabtér nekem egy szójátékot jelent: egyszerre lehet benne a felszabadultság meg a felszabadítás is. Na meg a tér: nem egy behatárolt, egyirányú, nyílegyenes kis utca, ahol pontosan tudjuk merre menetelünk, és, ahol pontosan úgy megyünk, mint, ahogy mindenki más megy – hanem ez egy nagy tér, ahol lehet szabadon téblábolni. Innen nézni a dolgokat, majd onnan nézni. Nekem ez azért fontos, mert bajom van mindenféle fundamentalista gondolkodással, miközbe persze  „a nehéz az, hogy hitünk alaptalanságát belássuk”. A Felszabtéren blogolás is egy felszabadító téblábolás. Részint azért, mert fontos nekem az, hogy itt nyitottan, merészen, kritikusan lehet gondolkodni hitről, spiriitualitásról, társadalomról. Lehet kérdezgetni. Esetleg másokat is hozzásegítve, hogy tegyék fel a saját kérdéseiket. Részint pedig azért, mert itt meg lehet élni azt, hogy „nyisd ki a szádat és dönts igazságosan, szerezz érvényt a szegény s elnyomott igazának”.

Tudj meg többet Tiborról!

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/06/14/a_pszichologia_martirja

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/05/17/mit_teszunk_az_elnyomassal_szemben

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/08/16/egyhazi-abuzus-a-kornyezeten-tett-eroszak

Galambos László, a Felszabtér alapító szerkesztője

Bemutatkozás:

Szociológia szakon végeztem, kutatóként dolgozom, doktori értekezésemet politikatudományból írom.

galambos_la_szlo_foto.jpg

A Felszabtér missziója számomra a szabadság védelmét jelenti a totalitástól és a szabad gondolat védelmét a fundamentalizmustól. Úgy vélem, a felelős és autonóm egyén lehet szabad. Meggyőződésem továbbá, hogy egy társadalomban a lelkiismereti és vallásszabadságot a világnézetileg semleges (szekuláris) állam garantálhatja, ahogy bárki szabadságát – hívőkét és nem hívőkét is – ez biztosíthatja bármilyen vallási totalitástól. A vallás ekképpen mindig közügy, de a hit mindig magánügy.

Tudj meg többet Laciról!

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/05/07/fundamentalista_tendenciak_a_vallasi_udvjavak_piacan_676

https://felszabter.hvgblog.hu/2019/07/25/fundamentalizmus_a_hivek_belugye_vagy_kozugy

 

Jézsó Tamás, a Felszabtér alapító szerkesztője

Bemutatkozás:

Vallástanár és spanyol bölcsész szakon végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

tom.png


Számomra a Felszabtér egy oázis, ahol töltekezhetek. A szabadság tere, ahol a spirituális dolgokról szerzett tapasztalat megosztható előítéletek, társadalmi-, történelmi beidegződések nélkül. A kapcsolat tere, ahol a sokszínűség és a különbözőség érték, ami által a teljességet és az egyetemességet tapasztaljuk meg, egészen különleges módon az elnyomottakban, az üldözöttekben, a leggyengébbekben, azokban, akiket bűnösökként határozunk meg. A megújulás tere, hiszen csak egyféleképpen hozhatjuk el az újat: ha helyet csinálunk neki. 

Tudj meg többet Tamásról!

Szabadidőmben látássérülteknek és vakoknak tartok edzéseket.

https://index.hu/nagykep/2019/01/09/vakfoci_lass_sportegyesulet/

 

Bartha István, a Felszabtér szerkesztője

Bemutatkozás:

Bartha István vagyok, születtem Miskolcon 1963-ban. Jelenleg Balassagyarmaton dolgozom evangélikus lelkészként. 1999-2004. között a Debreceni Egyetemen filozófia tanulmányokat folytattam. Szakdolgozatomat Nietzsche és Jézus közti fiktív párbeszédről írtam. Ez nyomtatásba is került az Orpheusz Kiadónál 2017-ben megjelent Homo Blogger című kötetemben. Nagyon brutális tény, hogy semmilyen idegen nyelven nem tanultam meg sem olvasni, sem beszélni. Büszke semmiképpen nem vagyok rá. Néha kellemetlen. 

kala_szos.jpg

A Felszabtér cím több szempontból is megdobogtatja a szívemet. A Ferenciek tere nekem még most is az pl. De ha valaki, aki ismer, egy szóval kéne, hogy jellemezzen, akkor biztosan a szabadság jutna eszébe. Hogy aztán ez puszta vágy-e, vagy megélt valóság, arról néha az én véleményem is megoszlik. Szeretem olvasni az itt megosztott gondolatokat. És nagyon felvillanyozott, amikor a macskás írásomat lehoztátok.

Tudj meg többet Pistiről!

https://www.youtube.com/watch?v=YZeQ2dwCUpQ

https://www.youtube.com/watch?v=xxvdlEnp2nk

http://konyvkultura.kello.hu/egypercesek/2016/07/pogany

Facebook Comments