Kirill moszkvai pátriárka „szent háborúja”

Kirill moszkvai pátriárka „szent háborúja”

Kirill moszkvai pátriárka „szent háborúja”

A Kirill moszkvai pátriárka vezette Orosz Népi Világtanács által elfogadott dokumentumot több ukrán egyházi intézmény is elutasította.

A Világtanács a szovjet rezsim felbomlása után jött létre,  hogy előmozdítsa az  „orosz nép lelki egységét”.

Az ukrán ortodox egyház azonnal nyilatkozattal reagált a dokumentummal kapcsolatban, amelyben emlékeztet az orosz ortodox egyháztól való teljes függetlenségükre, és megkérdőjelezi a „szent háború” fogalmát.

Az Egyházak és Vallási Szervezetek Ukrán Tanácsa felszólítja az Egyházak Világtanácsának és az Európai Egyházak Konferenciájának vezetőit, hogy ítéljék el a moszkvai dokumentumot.

Putyin orosz elnök és Kirill moszkvai pátriárka – Trón és oltár szövetsége

A Kirill pátriárka elnökletével működő Orosz Népi Világtanács múlt héten elfogadott dokumentuma, amely az ukrajnai inváziót „szent háborúnak” és „az orosz nép felszabadító harcának” tekinti a bűnös kijevi rendszer” és a bűnös Nyugat ellen”, több ukrán egyházi intézmény elutasítását váltotta ki.

A klerikusokat, akadémikusokat, politikai vezetőket, valamint a civil társadalom különböző tagjait tömörítő Orosz Népi Világtanácsot maga Kirill pátriárka hozta létre 1993-ban, azzal a céllal, hogy előmozdítsa valamennyi orosz nép lelki egységét“.

A kongresszuson, amelyet a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartottak, elfogadtak egy nyolcpontos dokumentumot „Az orosz világ jelene és jövője” címmel. Első pontját a „speciális katonai műveletnek”  szentelték.

Szellemi és erkölcsi szempontból különleges katonai művelet, egy Szent Háború, amelyben Oroszország és népe a Szent Oroszország egyedülálló szellemi terét védelmezi, teljesítve a »feltartóztatás«küldetését, mely révén megvédik a világot a globalizmus támadásától és a sátánista Nyugat győzelmétől” – áll a Világtanács által kiadott dokumentumban,

amely azt is hozzáteszi, hogy:

„Az északkeleti katonai körzet után a modern Ukrajna teljes területének Oroszország kizárólagos befolyási övezetébe kell kerülnie. Teljesen ki kell zárni egy Oroszországgal és népével ellenséges ruszofób politikai rezsim, valamint egy Oroszországgal ellenséges külső központból irányított politikai rezsim létezésének lehetőségét is ezen a területen.”

A dokumentum többi része azt a jövőbeli programot taglalja, amelyet a „nagyoroszok”, „kisoroszok” és „fehéroroszok”hármasságából  kialakított „orosz nép újraegyesítése” vezérel.

Az Orosz Népi Világtanács legutóbbi kongresszusa

A dokumentum tartalmára azonnal reagált az ukrán ortodox egyház

Az  ukrán ortodox egyház közleményben emlékeztet arra, hogy „2022. május 27-én kikiáltották teljes függetlenségüket az orosz ortodox egyháztól”, és „kategorikusan elhatárolódnak a dokumentumban kifejtett gondolatoktól, amelyek figyelmen kívül hagyják az ukrán nemzet és állam kialakulásával és fejlődésével kapcsolatos történelmi tényeket és összefüggéseket”, és hogy az ukránoknak joguk van nemzeti identitásukhoz és függetlenségükhöz.” Megkérdőjelezik továbbá az ukrajnai invázióhoz kapcsolódó „szent háború” fogalmát is, megjegyezve, hogy az „ellentmond a keresztény elveknek”.

Az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek Tanácsa az általa képviselt közösségek nevében felszólítja az Egyházak Világtanácsának és az Európai Egyházak Konferenciájának vezetőit, hogy ítéljék el a moszkvai dokumentumot.

Forrás: religiondigital.org

Facebook Comments