Ferenc pápa szegényeket látott vendégül

Ferenc pápa szegényeket látott vendégül

Ferenc pápa szegényeket látott vendégül

Több mint 1200 embert látott vendégül Ferenc pápa a szegények világnapja alkalmából a vatikáni VI. Pál teremben. A termet egy hatalmas étteremmé alakították át erre az alkalomra.

Ferenc pápa 2015-ben indította útjára a szegények világnapját, amelyet minden évben Szent Márton napját követő vasárnap tartanak meg.

A menü úgy készült, hogy mindenki számára megfelelő legyen, azoknak is, akik nem keresztények, és ezért kötelesek betartani a vallásukra jellemző étkezési szabályokat.

Ferenc pápa a világnapra írt üzenetében kifejtette, hogy:

Amikor egy szegény emberrel állunk szemben, nem szabad elfordítanunk róla a tekintetünket, mert attól fosztanánk meg magunkat, hogy meglássuk az Úr Jézus arcát.

Amikor a szegényekről beszélünk, könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy csak üres frázisokat pufogtatunk. Alattomosan megkísérthet, hogy megálljunk a statisztikáknál és a számoknál. A szegények viszont emberek, akiknek arcuk, történetük, szívük és lelkük van. Ők is testvéreink és nővéreink, érdemeikkel és hiányosságaikkal, mint mindenki más, és fontos, hogy mindegyikükkel személyes kapcsolatba kerüljünk.

Transznemű nők egy csoportja is meghívást kapott az ebédre

A torvaianicai olasz plébánia transz közössége is részt vett az étkezésen. A pápa a közösséggel a Covid-zárlat idején vette fel a kapcsolatot. A Vatikán élelmiszerrel, gyógyszerekkel, higiéniai eszközökkel, valamint oltóanyagokkal segítette a rászorulókat a pandémia alatt.

Carla Segovia (46), aki évek óta prostitúcióval keresik kenyerét, elmondta, hogy „mi transzszexuálisok itt Olaszországban így egy kicsit emberhez méltóbban érezzük magunkat, mert Ferenc pápa közelebb visz bennünket az Egyházhoz, és ez lenyűgöző.

Korábban az egyház zárva volt előttünk. Nem normális embereknek, hanem ördögnek tekintettek minket” – mondta Andrea Paola Torres López, kolumbiai származású transzszexuális, aki szintén részt vett az ebéden.

Ferenc pápa ezzel a eseménnyel is tovább erősíti azt az üzenetét, hogy “Az egyház mindenki előtt nyitva áll, beleértve a melegeket és a transz embereket is.

Ezt alátámasztó a Vatikán egy püspök kérdésére válaszolva megerősítette, hogy transznemű emberek is lehetnek keresztszülők és tanúk is katolikus esküvőkön, valamint ők maguk is részesülhetnek a keresztségben.

Facebook Comments