Ferenc pápa sürgős cselekvésre buzdít a klímaválság közepette

Ferenc pápa sürgős cselekvésre buzdít a klímaválság közepette

Ferenc pápa sürgős cselekvésre buzdít a klímaválság közepette

Ferenc pápa tegnap délben megjelentette „Laudate Deum”apostoli buzdítását az éghajlatváltozásról. A pápa tíz oldalas, 73 pontból álló dokumentuma azonnali cselekvést sürget a klímaválsággal kapcsolatban.

Ferenc pápa kemény szavakkal fordul az emberiséghez, mivel „Világunk szétesőben van és egy törésponthoz közeledik”, az elmúlt időszakban pedig nem tettük meg a kellő intézkedéseket közös otthonunk megóvása érdekében. Fordulóponthoz érkeztünk, az éghajlatváltozás hatásai már egyre több ember életét nehezítik meg.

A pápai dokumentum első része a relativistákkal, a klímaváltozás tagadóival foglalkozik, akik az egyértelmű tudományos adatokat is megkérdőjelezik, pedig a klímaváltozás következményei egyre inkább napjaink részét képezik, a tévinformációk pedig a közvélemény manipulálásához vezetnek.

„Bármennyire is próbálják tagadni, eltitkolni  vagy relativizálni, a klímaváltozás jelei egyre nyilvánvalóbbak. Senki sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az elmúlt években szélsőséges jelenségeknek, szokatlan hőségnek, szárazságnak és a Föld egyéb jajkiáltásainak lehettünk tanúi, melyek csak néhány kézzelfogható megnyilvánulásai egy mindannyiunkat érintő némán terjedő betegségnek.”

Ferenc pápa arra is kitér, hogy sokan a fejlődő országok szegényeit hibáztatják az erősödő válság miatt:

„A valóság leegyszerűsítésének céljával nem hiányoznak azok sem, akik a szegényeket hibáztatják, mert sok gyermeket vállalnak, sőt a kevésbé fejlett országokban a nők megcsonkításával próbálják ezt megoldani. Mint mindig, most is a szegényeket a legkönnyebb hibáztatni. A valóság azonban az, hogy a bolygó leggazdagabb néhány százaléka többet szennyez, mint a világ teljes népességének legszegényebb 50 százaléka.”

Ferenc pápa, aki egész szolgálata alatt kiemelt figyelmet fordít a legszegényebbekre, itt is kiemeli, hogy a legnagyobb kihívást a legkiszolgáltatottabb személyekre gyakorolt hatások enyhítése fogja jelenteni.

A pápa kifejti továbbá, hogy erősíteni kell az államok közötti nemzetközi egyezményeket, a világszervezetek munkáját elősegítve. A mögöttünk lévő pénzügyi válság és pandémia adta lehetőségeket sem tudtuk megfelelően kihasználni, a gazadagok még gazdagabbak lettek, a hatalmasok pedig még szabadabbak, és tovább folytatódik a környezetünk kizsákmányolása önös érdekek mentén:

„A nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre azon országok álláspontjai miatt, amelyek nemzeti érdekeiket előnyben részesítik a globális közjóval szemben.”

Véget kell vetni a felelőtlen „gúnyolódásoknak” amelyek a környezeti kérdést gazdasági érdekből nevetséges dologként mutatják be. Ez egy átfogó emberi és társadalmi probléma, ezért mindenki támogatása szükséges. A klímakonferenciákon gyakran felhívják a figyelmet a tiltakozó „radikális” csoportok „káros” akcióira. Valójában azonban ezek a mozgalmak űrt töltenek be a társadalomban, mivel a családok feladata lenne „nyomást” gyakorolni a döntéshozókra, hiszen gyermekeink jövője forog kockán.

A pápai dokumentum záró részében Ferenc pápa közös felelősségünkre hívja fel a figyelmet. Tartós változást csak a kulturális változástól remélhetünk. Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államok egy főre eső széndioxid- kibocsátása körülbelül kétszerese egy kínai lakosénak, és közel hétszerese a legszegényebb országok átlagához képest,  megerősíthetjük, hogy  a nyugati modellhez kötött életvitel megváltozásának jelentős, hosszú távú hatása lenne. Így a lényeges politikai döntések és a kultúra megváltozása együtt hozhatja el a gyógyulást.

A pápai dokumentum itt olvasható teljes terjedelmében a nagy világnyelveken:

https://www.vatican.va/content/francesco/en/apost_exhortations/documents/20231004-laudate-deum.html

Facebook Comments