Három terápiás vagy dekonstrukciós oldal vallási neurózisból gyógyulóknak

Három terápiás vagy dekonstrukciós oldal vallási neurózisból gyógyulóknak

Három terápiás vagy dekonstrukciós oldal vallási neurózisból gyógyulóknak

Bemutatunk 3 olyan szerzőt vagy munkaközösséget, amelynek tagjai írók, tudósok, művészek. Alkotó és szabad módon élik meg kereszténységüket, útkeresésüket, vagy éppen a fundamentalizmusból hozott terheikből való fokozatos megszabadulást, miközben tudást hoznak létre, építenek és terjesztenek.

“Le kellett fognunk. Nagyon sok embert bántott.” Forrás: nakedpastor.com


A Meztelen Lelkipásztor

Személyes kedvencem a Meztelen Lelkipásztor (angolul és egybeírva, ahogy ő használja: a NakedPastor). Az amerikai lelkész 30 év szolgálat után váltott és lett művész és karikaturista. TikTok- és YouTube-csatornáját is rendszeresen frissíti, a legkönnyebben a Facebook-oldalán lehet követni.

Képei, festményei rendkívül kifejezőek és azok számára is érthetőek, akik nem beszélnek angolul. Bemutatják a fundamentalista-autoriter egyházvezetés és teológiák által sulykolt, isteni eredetűnek mondott, gyakran képtelen és embertelen teóriákat, az ezek és az ezt propagáló környezet által okozott sebeket és a gyógyulás folyamatát.


Jézus múzeumban egy Pokolt ábrázoló kép előtt: “Ez meg mi a …?”



Fundamentalizmus-kutatócsoport a Károli Gáspár Református Egyetemen

A protestáns fundamentalizmust vizsgáló kutatócsoport nemrég megújult és jelenleg elsősorban teológiai és történeti kutatásokat folytat. 2021-ig hermeneutikai szempontból vizsgálta a jelenséget.

Két tagjával, Pecsuk Ottóval és Izsák Norberttel a Felszabtér korábban hosszabb életút-interjút készített. Mindkettő jelentős hatást váltott ki, keresztény körökből éles támadások érték őket és az oldalunkat. Érdemes kézbe venni a kutatócsoport gondozásában megjelent köteteket, pl. James Barr klasszikusát a fundamentalizmusról, vagy Gregory Boydtól az Egy keresztény nemzet mítosza. Hogyan teszi tönkre az egyházat a politikai hatalom akarása? című bestsellert, mindkettőt magyar fordításban.


James Barr: Fundamentalizmus (Libri)

Olvasásra érdemesek a kutatócsoport tagjainak önálló kötetei is. Noha már nem tag, Tóth Sára cikkei, esszéi és könyvei igen népszerűek. A spiritualitást és a protestáns vallásosságot nagyon sokrétűen és érzékenyen kezelő és bemutató írásai közül a Harmat kiadónál megjelent köteteit ajánlom az írót eddig még nem ismerőknek.

Zack Hunt, az evangéliumi fenegyerek – Brueggemann ajánlásával

Zack Hunt, a kétgyermekes családapa, író, és önjelölt grillsütő-mester a hitbéli témák mellett a közéleti kérdések fáradhatatlan kommentelője és véleményezője. Igazi amerikai liberális keresztény, aki mindig kimondja, amit gondol. Neves amerikai lapokban publikál, írt már nagyhatású, fiktív nyílt levelet Kálvin János genfi teológushoz, és könyvet az úgynevezett elragadtatásról.

Fanyar humora, iróniája segít felfedni az amerikai konzervatívok politikájának számos célt tévesztett elemét. Legutóbb azt írta ki az oldalára, hogy a konzervatívok szerint bizonyos könyvek és a drag queen show-k betiltása gyermekéleteket ment meg, viszont szerintük az Amerikában általános fegyverviselés korlátozásának nem lenne semmilyen hatása.

Rövid posztjai, szellemes szurkái és sziporkái a közösségi médiaoldalak ismert személyiségévé, és természetesen a fundamentalisták céltáblájává tették.

Nagy tábor követi Twitteren, és nemsokára jelenik meg új kötete, melyben azt vizsgálja, hogy mit jelent valójában az, hogy a Biblia Istentől ihletett. Szándékai szerint újabb csapást mér a bibliai tévedhetetlenség amúgy is ingatag bálványára. A könyvet a világ egyik legismertebb teológusa, Walter Brueggemann is ajánlja a kötet hátoldalán.

Bízom benne, hogy Magyarországon is egyre több olyan, hasonló oldal és író lesz, akikhez a vallási neurózisban szenvedők és abból kilábalók, a fundamentalistáktól menekülők tudnak kapcsolódni.


Monostori Tibor

Facebook Comments