Egy dél-szudáni gyermek cselekedete meghatotta Ferenc pápát

Egy dél-szudáni gyermek cselekedete meghatotta Ferenc pápát

Egy dél-szudáni gyermek cselekedete meghatotta Ferenc pápát

Egy olyan gesztusnak lehettünk szemtanúi, amely megindította Ferenc pápát: egy gyermek alamizsnát adott a pápának a Szent Teréz Székesegyház előtt, Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában. A Szentatya találkozott a világ egyik legszegényebb országának papjaival, szerzeteseivel és szeminaristáival, valamint egy helyi fiúval is, aki átadott neki egy 0,007 eurót érő dél-szudáni fontot.

A vatikáni szerkesztőség igazgatója, Andrea Tornielli osztotta meg a képét, amelyen az látható, hogy egy fiatal a kezét nyújtja a tolószékben közlekedő Ferenc pápa felé. Tornielli a pillanatfelvételt “az utazás szimbolikus fotójaként” jellemezte.

„Aki szegény mindenét odaadja, amije van” – kommentálta a megható cselekedetet az olasz újságíró.

Ferenc nem sokkal azután kapta meg a gyermek pénzét, hogy arra kérte a szudáni papokat és szerzeteseket, hogy a legszegényebbek, legkiszolgáltatottabbak szolgálatát részesítsék előnyben:

Első feladatunk nem az, hogy tökéletesen szervezett Egyház legyünk – ezt bármelyik cég meg tudja csinálni –, hanem olyan Egyház, amely Krisztus nevében a nép megszenvedett életének közepén áll, és bepiszkítja kezét az emberekért. 

nem maradhatunk semlegesek az igazságtalanság és az erőszak okozta fájdalommal szemben, mert ahol egy nőt vagy férfit alapvető jogaiban sértenek, ott magát Krisztust sértik meg.

Ferenc pápa 40. nemzetközi apostoli útja alkalmából 2023. február 1-5 között ellátogatott a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba.

A két ország Afrika legtöbbet szenvedő országai, ugyanazokat a könnyeket sírják a háború, a kizsákmányolás, az elmaradottság és népeik nyomorúsága miatt.

Facebook Comments