Ki lehet a NER szerint a VB-mámor részese?

Ki lehet a NER szerint a VB-mámor részese?

Ki lehet a NER szerint a VB-mámor részese?

Argentína válogatottja harmadszor lett világbajnok, miután tegnap 11-es párbajban legyőzte Franciaország futballválogatottját. Az effajta sporttörténeti pillanatokra természetesen a politikus influenszerek is szívesen csimpaszkodnak rá, valamilyen ideológiai mondanivalót látva az eredmény mögé. Nem tették ezt másként a NER prominensei sem.

Németh Szilárdról sejteni lehet, hogy ha egyszer pályamódosításra kényszerülne, akkor kóser, halal vagy vegetáriánus szakácsként nem sok sikerre számíthatna. Nemcsak a konyhaművészet azonban, ahol a „rezsi- és gasztrobiztos” nem tűnik túl befogadónak. Az argentin VB-sikert követően megjegyezni igyekezett, hogy a dél-amerikai válogatott diadalával a „fehér, keresztény, európai” értékek győzedelmeskedtek.

Argentínát illetően, mi tagadás, ebben valóban van némi igazság. Egyfelől etnikai szempontból igaz, hogy a leginkább homogén országnak tekinthető a kontinensen, itt ugyanis a legmagasabb az európai gyökerűek aránya, és más dél-amerikai országokkal összevetve alacsony az őslakosoké.

Másfelől, ha már „csak a fehér”, az is igaz, hogy a fasiszta Olaszországért és a náci Németországért rajongó – ezekben az országokban korábban katonai attaséként szolgáló – Juan Perón kormányzása idején nem kevés náci háborús bűnös lelt menedékre Argentínában.

Ajánlom azonban Németh Szilárd figyelmébe – remélve, hogy tudja, Lionel Messi és Diego Maradona mellett ki származik még az országból – „Az égről és a földről” című kiadvány olvasását, melyet bizonyos Jorge Mario Bergoglio volt Buenos Aires-i érsek jegyez Abraham Skorka rabbival, a Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium volt rektorával folytatott beszélgetései alapján közösen, hátha némileg árnyalja a fehér-keresztény-európaiságról alkotott véleményét.

Szintén megmosolyogtató a korábban „családbarát miniszterként” funkcionáló, ám azt a NER prominenseihez hasonlóan meglehetősen szűken értelmező Novák Katalin köztársasági elnök részéről, hogy Messinek mint háromgyermekes édesapának gratulált a sikerhez. A neresztény családmodellbe azonban belefér-e, hogy az argentin csapatkapitány első két gyermeke házasságon kívül született? (Utóbbi természetesen legteljesebb mértékben a klasszis és párja magánügye, nem részemről fenyegetné az inkvizíció pallosa.)

És ha már az „argentin nemcsak fehér, keresztény és európai”, hanem „az anya nő, az apa férfi”, arra is érdemes felhívni a magyar államfő figyelmét, hogy Argentína az amerikai kontinensen az LMBTQ-jogok kiterjesztése kapcsán meglehetősen progresszívnak számít.

De hogy a NER-celebek és követőik zavarát tovább fokozzuk, árnyalva a fehér-keresztény-európaiságot, Messi a katari díjátadón a trófeát tradicionális arab bistben vette át.

Fotó: Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP, 444.hu

A szerző a Felszabtér szerkesztője

Facebook Comments