Holland oknyomozó újságíró: II. János Pál pápa krakkói érsekként szexuális visszaéléseket tussolt el

Holland oknyomozó újságíró: II. János Pál pápa krakkói érsekként szexuális visszaéléseket tussolt el

Holland oknyomozó újságíró: II. János Pál pápa krakkói érsekként szexuális visszaéléseket tussolt el

Ekke Overbeek holland újságíró súlyos vádakat fogalmaz meg II. János Pál pápával szemben.
A lengyelországban élő oknyomozó újságíró azt állítja, hogy két éves, lengyelországi levéltárakban folytatott kutatómunkája során több olyan esetre derített fényt, amikor II. János Pál pápa (Karol Wojtyla), még krakkói érsekként egyházi szexuális visszaéléseket, gyermekbántalmazások tussolt el, és segített az elkövető papoknak elkerülni a büntetést – írja az NL Times.

Karol Wojtyla krakkói érsekként

A dokumentumok olyan konkrét esetekről tartalmaznak információkat, amelyek szerint Wojtyla tudatosan áthelyezte a bántalmazó papokat más egyházmegyékbe, így az elkövetők tovább folytathatták tevékenységüket más plébániákon.

Az újságíró szerint:

Sziklaszilárd bizonyítékok állnak a rendelkezésemre. Konkrét információkat találtam olyan papokról, akik gyerekeket bántalmaztak a krakkói érsekségben Wojtyla érsek idején. A leendő pápa tudott a visszaélésekről, ennek ellenére az elkövető papokat nem függesztette fel, csak áthelyezte őket egy másik plébániára. Ez az eljárás csak újabb és újabb áldozatokat eredményezett.”

A szerző régi titkosszolgálati dokumentumokra is hivatkozik, amelyeket a lengyel levéltárakban folytatott kutatása során fedezett fel. A kutatásáról szóló oknyomozó könyve 2023 elején fog megjelenni, Maxima Culpa címmel.

Lengyelországban elutasítják a Wojtyla elleni vádakat

A Lengyelországban továbbra is nagy becsben tartott pápát a lengyel lengyel sajtó rögtön védelmébe vette. A Rzeczpospolita nevű lap konkrét példát is felhoz, amikor Wojtyla gyorsan és határozottan reagált a visszaélésekkel szemben. Az újság szerint Wojtyla érsek „minden szükséges döntést meghozott“.

A lengyel újság arra is hivatkozik, hogy „azokat a dokumentumokat, amelyek az akkori lengyel kommunista rezsim titkosszolgálataitól származnak óvatosan kell értékelni, hiszen az akkori rendszer köztudottan nem volt az egyház barátja.

Eddig sem a krakkói érsekség, sem a Vatikán nem kommentálta a vádakat.

Forrás:

https://nltimes.nl/2022/12/03/evidence-suggests-pope-john-paul-ii-knew-abuse-minors-decades-becoming-pope

https://www.katholisch.de/artikel/42386-autor-johannes-paul-ii-hat-als-erzbischof-missbrauch-vertuscht

Facebook Comments