Kirill pátriárka: aki feláldozza életét a háborúban, az tisztára mossa minden bűnét

Kirill pátriárka: aki feláldozza életét a háborúban, az tisztára mossa minden bűnét

Kirill pátriárka: aki feláldozza életét a háborúban, az tisztára mossa minden bűnét

Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje vasárnap tartott prédikációjában azzal érvelt, hogy az Ukrajna elleni háborúban a „katonai kötelesség teljesítése során” hozott áldozat „minden bűnt lemos”.

Kirill pátriárka a jól ismert „békepárti” szónoklattal fordult az orosz hívekhez prédikációja kezdetén:

Tudjuk, hogy ma sokan halnak meg a harcmezőkön. Az Egyház azért imádkozik, hogy ez a harc mielőbb véget érjen, hogy a lehető legkevesebb testvér ölje meg egymást ebben a testvérgyilkos háborúban”

Majd beszéde éles váltást vett, amikor az orosz ortodox egyház vezetője Jézus Krisztussal hasonlította össze az orosz besorozottakat, akik feláldozzák életüket a háborúban:

„Az Egyház figyelembe veszi, ha valaki kötelességtudatból, esküje betartásának kötelességéből, hűen hivatásához, katonai szolgálat közben veszíti életét. Ekkor kétségtelenül olyan cselekedetet hajt végre, ami az önfeláldozással egyenértékű. Ez az önfeláldozás pedig az ember minden addig elkövetett bűnét eltörli.”

Ezek a kijelentések azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette mintegy 300 ezer orosz tartalékos mozgósítását, hogy részt vegyenek az ukrajnai háborúban.

Kirill moszkvai pátriárka, Vlagyimir Putyin elnök egyik legfontosabb ideológiai bástyája amúgy sem fukarkodik, ha Oroszország háborús felelősségét kell megpróbálni árnyalnia a nagyközönség előtt. A KGB ügynökből lett egyházfő júliusban arról beszélt, hogy Oroszország feladata nem más mint, hogy megtanítsa a világot a keresztény értékekre, és javítsa a világ lelki és erkölcsi állapotát” az ország elpusztítására irányuló ismételt kísérletek ellenére is, ami „nem csak azért történik, mert kiváló katonai vezetőink vannak, vagy mert katonáink bátrak, hanem azért, mert ez Isten akarata”.

A Ferenc pápa által „Putyin ministránsfiújakén” említett Kirill egy kalinyingrádi istentiszteleten a szószékről így védte Oroszország ukrajnai agresszióját:

 „Sokan lázadnak ma hazánk ellen, de tudjuk, hogy ez az ország nem ártott senkinek. Oroszország mássága féltékenységet, irigységet és felháborodást vált ki, de ezen nem tudunk változtatni. Az Oroszország elleni ellenszenv nem abból fakad, mert rosszak vagyunk, hanem abból, hogy mások vagyunk.”

Forrás: https://www.religiondigital.org/

Facebook Comments