„Zéró toleranciát!” – Ferenc pápa az egyházon belüli szexuális visszaélésekről

„Zéró toleranciát!” – Ferenc pápa az egyházon belüli szexuális visszaélésekről

„Zéró toleranciát!” – Ferenc pápa az egyházon belüli szexuális visszaélésekről

A szexuális visszaélések elleni küzdelem az egyházban lassan kezdődött el, de ma már visszafordíthatatlan út. Ferenc pápa így nyilatkozott a Reutersnek adott interjújában:

Az Egyház lassan vezette be a zéró toleranciát, de már ezen az úton halad előre. Ebben az értelemben úgy gondolom, hogy a megtett irány visszafordíthatatlan. Kétségtelenül visszafordíthatatlan.”

A pápa arra a kérdésre válaszolva, hogy bizonyos esetekben helyi szinten ellenállás tapasztalható az egyházon belüli szexuális visszaélések elleni intézkedések alkalmazása során, a pápa azt mondta:

Van ellenállás, de egyre inkább tudatosul, hogy a zéró tolerancia az út.”

Ferenc pápa felidézte a Hittani Kongregáció szervezeti felépítésének megváltoztatását, két részre osztását, az egyiket a visszaélések kivizsgálásának szentelve, és megjegyezte: “Jó irányba mennek a dolgok.”

Ferenc pápa ezután felidézte egyik közelmúltbeli találkozóját, ahol a vendégek arra emlékeztették, hogy hazájukban a bántalmazások 46%-a családon belül történik, és kifejezte, hogy ez szörnyű”. A pápa, miután felidézte ezt a statisztikákat, hozzátette:

De ez nem indokol semmit. Még ha csak egyetlen eset lenne is az egyházban, az is szégyenletes lenne, és egyetlen esetért is küzdenünk kell. A bántalmazás megöli azt, akit meg kell mentenem. Papként segítenem kell felemelni ezeket az embereket. Ha bántalmazom, akkor megölöm őket. Ez szörnyű.

„Zéró tolerancia” – foglalta össze végső következtetését Ferenc pápa az egyházon belüli szexuális visszaélések kapcsán.

Ferenc pápa az egyházon belüli egyéb visszaélésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a pénzügyi reformok révén elkerülhetők lesznek a jövőbeni botrányok, például azok, amelyek az elmúlt években kerültek a címlapokra. 

A pápa megismételte, hogy a múltbeli pénzügyi botrányok miatt „a struktúra felelőtlenségében” volt a hiba, a pénzkezelés „nem volt kiforrott”.

A felállított új Gazdasági Titkárság minden finanszírozás a kezében van, igazi biztonságot jelent annak kezelésében, mert azelőtt a pénzügyek igazgatása nagyon zavaros volt”.

Facebook Comments