A német ferencesek nyíltan meleg szerzetest választottak vezetőjüknek

A német ferencesek  nyíltan meleg szerzetest választottak vezetőjüknek

A német ferencesek nyíltan meleg szerzetest választottak vezetőjüknek

A mintegy 300 szerzetesből álló németországi ferences rendtartomány Markus Fuhrmannt választotta új elöljárónak, aki néhány hete nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát.

Markus Fuhrmann szerzetes kifejtette, hogy olyan egyházról álmodik,

amelyben érvényesül a nemek közötti egyenlőség, amely egyértelműen a szegények és elnyomottak oldalára áll, és egy olyan egyházról, amely érzékeny a szexuális erkölcs kérdéseire“.

A ferences rendi szerezetes tiszteletben tartja a cölibátust, számára becsületbeli ügy”, hogy nyilvánosságra hozza homoszexualitását.

Markus Fuhrmann

„Én ezt egy lehetőségként fogom fel, hogy bemutathassuk, hogy mi, egyháziak is sokfélék vagyunk, hogy az egyház (is) queer, és hogy ez Isten akarata, ami megfelel a teremtés sokszínűségének, ezért ez teljesen normális. ”

A ferences elöljáró számára az a mód, ahogyan  a szexuális erkölcsöt eddig hivatalosan oktatták, nem szolgálja az életet”, ezért tovább kell fejlődnie”.

A vitatott kijelentésével kapcsolatban Fuhrmann megerősítette, hogy sok pozitív reakciót” kapott testvéreitől a tartományi elöljáróvá választás előtt és alatt.

„Nagyra értékelték, hogy nyíltan beszéltem erről” – ismerte el a szerzetes, és hozzátette: „Sok bátorítást kapok, és talán az elismerésnek ez a szikrája az egyház más területeire is átterjedhet. Szerintem ez egy pozitív dolog.”

Ha én magam meleg vagyok, akkor meg akarom mutatni, hogy ez az Egyházban is létező valóság, amellyel kapcsolatban sajnos túl sok az intézményes képmutatás”.

Markus Fuhrmann 1971. augusztus 9-én született Hannoverben, Alsó-Szászország fővárosában, Németországban. Szerezetesi fogadalmát 1998-ban tette, 2005. május 7-én szentelték pappá.

Jövőbeli munkájáról az új németországi ferences elöljáró azt mondta a német MK-Online oldalnak, hogy nagy változás közeleg, és ezt a testvérekkel együtt akarom és kell alakítanom”.

Forrás: https://www.mk-online.de/meldung/eine-frage-der-wahrhaftigkeit/

Facebook Comments