Rosemary Radford Ruether, a feminista teológia alapító anyja

Rosemary Radford Ruether, a feminista teológia alapító anyja

Rosemary Radford Ruether, a feminista teológia alapító anyja

Május 21-én, 85 éves korában elhunyt Rosemary Radford Ruether amerikai feminista katolikus teológus.

Rosemary Radford Ruether az első katolikus tudós, aki mélyrehatóan tanulmányozta a nők kereszténységben betöltött szerepét, változást sürgetve a patriarchális egyházi világban.

Szellemi és személyes hagyatéka minden képzeletet felülmúlóan gazdag. Munkásságának hatóköre és mélysége, valamint elkötelezett feminista igazságkereső életének tanúsága örökre olyan csillogással fog ragyogni, amelyet az idő csak fokozni fog.

Teológus volt, aki megkérdőjelezte a dogmákat

2008-ban a San Diego-i Katolikus Egyetem Teológiai és Vallástudományi Tanszékének professzorává nevezték ki, azonban a „férfi vezetők” megvétózták a kinevezést, Istenről és az egyházról alkotott „kockázatokat rejtő” elképzeléseire hivatkozva.

Munkája meghatározó volt a teológia új megközelítésének kialakításában, figyelembe véve az igazságossághoz és a szegénységhez kapcsolódó nemi perspektívát.

Hermeneutikája férfiak és nők nemzedékeire hatott, akik elkötelezték magukat a nők, a világ szegényei, a kiszolgáltatottak, a legvédtelenebbek érdekében.

Radford Ruethernek sikerült ötvöznie a teológia két dimenzióját, amelyek nincsenek mindig összhangban: az akadémiai kutatást és a politikai-társadalmi aktivizmust. A termékeny kutatómunka mellett különféle felszabadító mozgalmakkal állt kapcsolatban az USA-ban, Latin-Amerikában és Palesztinában.

Klasszikus teológián képződött, tudta hogyan kell finoman, de szigorúan elemezni a keresztény hagyományt, rámutatva a patriarchális hibákra, hogy felszabadító és igazságos alternatívákat kínálhasson egy újragondolt teológiához. Írásaival és tanító munkájával a különböző intézményekben, egyetemeken óriási hatással volt a hallgatóira, akik képesek voltak megnyílni az újfajta megközelítések felé, és elmozdulni egy befogadóbb és igazságosabb teológia irányába.

“A feminista teológia alapelve a nők teljes emberségének előmozdítása. Ezért bármi, ami tagadja, lekicsinyli vagy eltorzítja a nők teljes emberségét, azt nem tekintjük felszabadítónak .”

Legfontosabb művei:

Gregory of Nazianzus: Rhetor and Philosopher (London 1969);

To Change the World (New York 1981);

Disputed Questions: On Being a Christian (Nashville 1982);

Sexism and God-Talk: Toward a Feminist Theology (Boston 1983);

Women-Church: Theology and Practice of Feminist Liturgical Communities (San Francisco 1985);

Gaia & God: An Ecofeminist Theology of Earth Healing (San Francisco 1992);

Women and Redemption: A Theological History (Minneapolis 1998);

The Wrath of Jonah: The Crisis of Religious Nationalism in the Israeli-Palestinian Conflict (San Francisco 1989)

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary_Radford_Ruether

https://www.religiondigital.org/el_blog_de_x-_pikaza/Redford-Ruether-Catolica-Gracias-Rosemary_7_2454124569.html

Facebook Comments