Ferenc pápa az LMBTQ katolikusokhoz: Isten nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem

Ferenc pápa az LMBTQ katolikusokhoz: Isten nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem

Ferenc pápa az LMBTQ katolikusokhoz: Isten nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem

Ferenc pápa egy kézzel írott, spanyol nyelvű levélben válaszolt az LMBTQ emberek lelkigondozásával foglalkozó James Martin jezsuita atya három kérdésére.

Május 5-én James Martin atya spanyol nyelvű levelet írt a Szentatyának, amelyben megkérdezte, hajlandó lenne-e válaszolni néhány olyan kérdésre, amelyeket az LMBTQ katolikusok gyakran tesznek fel. Néhány nappal később meg is érkezett a kézírásos, spanyol nyelvű válaszlevél. A mini-interjút ma publikálták az Outreach nevű honlapon, melyet James Martin hozott létre az LMBTQ emberek segítésére.

“A kérdéseivel kapcsolatban – írta a pápa – nagyon egyszerű választ tudok adni.”

És most lássuk a kérdésekre adott válaszokat:

  • Mi a legfontosabb dolog, amit az LMBTQ embereknek tudniuk kell Istenről?

Ferenc pápa:

Isten Atya, és nem tagadja meg egyetlen gyermekét sem. Isten „stílusa” pedig a „közelség, irgalom és a gyengédség”. Ezen az úton haladva megtaláljuk Istent.

  • Mit szeretne, hogy az LMBTQ emberek tudjanak az egyházról?

Ferenc pápa:

Szeretném, ha elolvasnák az Apostolok Cselekedeteit. Ott megtalálják az élő egyház képét.

  • Mit tudna mondani egy olyan LMBTQ katolikusnak, aki átéli az egyház általi elutasítást?

Ferenc pápa:

Szeretném, ha ezt nem „az egyház elutasításaként”, hanem „az egyházban lévő emberek elutasításaként” élné meg. Az Egyház anya, aki minden gyermekét maga köré gyűjti. Erre példát láthatunk az ünnepi lakomáról szóló példabeszédben, ahová vendégül hívják az „igazakat, bűnösöket, gazdagokat és szegényeket stb.” (Mt 22, 1-15; Lk 14, 15-24). A „tiszta vérű”, „szelektáló” egyház nem az Anyaszentegyház, hanem inkább egy szekta.

Tavaly júliusban Ferenc pápa az „Outreach 2021” című LMBTQ webinárium alkalmából szintén egy kézzel írott, spanyol nyelvű levelet küldött James Martin atyának, amelyben megerősítette, hogy Isten „szeretettel közeledik minden egyes gyermekéhez, mindenkihez. A szíve mindenki előtt nyitva áll. Ő az Atya.

„A lelkipásztori munkádra gondolva – írta a pápa Martin atyának – azt látom, hogy folyamatosan próbálod utánozni Istennek ezt a stílusát. Te mindenki papja vagy, ahogy Isten mindenkinek az Atyja. Imádkozom érted, hogy ebben a stílusban folytathasd munkádat, közel az emberekhez, együttérzően és nagyon gyengéden”

Ferenc pápa levele James Martin jezsuita atyának

Fordította: Jézsó Tamás

Forrás: Vaticannews

Facebook Comments