Burkolt kormánykritika magyar katolikus papoktól az orosz agresszió kapcsán

Burkolt kormánykritika magyar katolikus papoktól az orosz agresszió kapcsán

Burkolt kormánykritika magyar katolikus papoktól az orosz agresszió kapcsán

A Vatikánnal és Ferenc pápával ellentétben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és Erdő Péter bíboros továbbra sem ítélte el nyíltan az orosz agressziót és a háborús bűnöket. Egyes magyar katolikus papok azonban mernek bátrabban megnyilatkozni, mint ahogyan azt a hivatalos stratégiai nyugalom” diktálná.

A magyar katolikus egyház legfőbb vezető testülete február 28-án kifejezte közös aggodalmát az Ukrajnában zajló háború miatt, valamint együttérzését mindazokkal, akiknek ez a fegyveres konfliktus bármilyen módon szenvedést okoz. Ezután szeretettel kértek mindenkit, hogy nagylelkűen, lehetőségei szerint legyen segítségére minden menekültnek, ahogyan a Katolikus Karitász is gondoskodni fog a bajbajutottakon.

Az azóta eltelt időben a háború pusztítása tovább fokozódott, az MKPK viszont fontosabbnak érezte azt, hogy hivatalosan is megfeddje az egyházi oktatási intézmények pedagógusait:

A sajtóból értesültünk néhány egyházi oktatási intézmény egyes pedagógusainak kezdeményezéséről. Tisztában vagyunk a pedagógusok helyzetével. A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben. Továbbra is bízunk pedagógusaink józan ítélőképességében és felelős magatartásában.”

Azóta a Püspöki Konferencia már csak arról számolt be, hogy kik azok az egyházi személyek, akik állami kitüntetéseket vehettek át március 15-e alkalmából a Kármelita kolostorban.

Egyes katolikus papok azonban mernek bátrabban megnyilatkozni, mint ahogyan azt a hivatalos “stratégiai nyugalom” diktálja.

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember, vagy ahogyan mindenki ismeri, “Pál Feri” a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templomban a mise keretében adott hangot abbéli aggályának, hogy mekkora károkat okoz, ha nem nevezzük meg a háború fő felelősét, hiszen ezzel az agresszort segítjük. Ha összemossuk a tettest az áldozattal, akkor a felelősséget is bagatelizáljuk:

„Az orosz elnök nem áldozat, hanem tettes, az Ukrajnában élők pedig nem tettesek, hanem áldozatok. Akármilyen furcsa is, ezeket ki kell mondani, mert különben nem álltunk ki az áldozatok mellett”

Amikor Oroszország elnöke úgy jelenik meg előttünk, hogy „én vagyok élet és halál ura”, és a tettei nyomán rengeteg áldozat lesz, tudnunk kell, „ő nem élet és halál ura, hanem háborús bűnös. És amit csinál, az gyilkosságok sorozata. És akikkel csinálja, ők az áldozatok”.

Pál Feri katolikus pap


Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök egy, a háború kapcsán adott rádióinterjújában nem tesz említést Putyin agressziójáról és felelősségéről, egyenlő félként kezeli a két országot, viszont beszél arról az örömteli tényről, hogy a magyar társadalom egészen nyitottan áll az Ukrajnából menekülőkhöz, talán az elmúlt évek migránsellenes kormányzati propagandája nem visszafordíthatatlan:

Örömteli az a nagyon nagy nyitottság amellyel rengetegen segítenek. Talán egy kicsit gyógyítja is a társadalmunkban azt a túlzott negatív hozzáállást, amit minden bevándorló felé sulykoltak belénk, és nyitja a szívünket a rászorulók megsegítése felé.”

Székely János püspök

A magyar katolikus egyházi vezetőkkel ellentétben Ferenc pápa a kezdetektől nevén nevezi  a kegyetlen valóságot és minden megnyilatkozásában elítéli az orosz inváziót:

Ukrajnában vér és könny folyik, vér- és könnyfolyamok! Ez nemcsak hadművelet, hanem háború, mely halált, pusztulást és nyomort eredményez. Az áldozatok száma egyre nő, ahogy a menekülő embereké is, akik főleg anyák és gyermekek.

Sajnos nem áll le az Ukrajna elleni erőszakos agresszió, ez az esztelen vérfürdő, melyben nap mint nap folytatódik az öldöklés, ismétlődnek az atrocitások. Ezt semmi sem igazolhatja! Esedezve kérem a nemzetközi közösség összes szereplőjét, hogy valóban tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget érjen ez az undorító háború!”

A gyermekek, ártatlan emberek és védtelen civilek barbár legyilkolásával szemben nincsenek stratégiai érvek, melyek megállnák helyüket: az egyetlen teendő véget vetni az elfogadhatatlan fegyveres agressziónak, mielőtt a városokat temetőkké változtatja. Szívemben fájdalommal csatlakozom az egyszerű emberek hangjához, akik a háború befejezéséért könyörögnek.”

Szerző: Jézsó Tamás, katolikus vallástanár

Facebook Comments