Van valami köztünk, Isten és köztem…Egy fiatal nő harca a papságért

Van valami köztünk, Isten és köztem…Egy fiatal nő harca a papságért

Van valami köztünk, Isten és köztem…Egy fiatal nő harca a papságért

Vendégszerzőnk Tamási Rebeka írása:

Jaqueline Straub volt nővére után az egyetlen kislány, aki nem ministrált a kis bajor falucskában, ahol felnőtt. Zavarban volt a miséken, és nem érdekelte különösebben a kereszténység. Egészen 15 éves koráig, amikor egy keresztény ifjúsági táborban rádöbbent a hivatására: katolikus pap(nő)ként szolgálni Istent és az egyházat.

Ezt az elhívást még évekig titokban tartotta, nem tudta, hogy Isten tévedett-e vele kapcsolatban, vagy ő értette-e félre az elhívást. Hiszen ő katolikus, és a katolikus egyházban csak a férfiak lehetnek papok. Mikor megosztotta gondolatait másokkal, javasolták neki, hogy váltson felekezetet, hiszen az evangélikusnál gond nélkül lehetne lelkésznő…vagy menjen apácának, ha mégis katolikusként szeretné Istent szolgálni. De Jaqueline Straub érezte, hogy nem véletlenül kapta elhívását a katolikus egyházon belül.

Kép: zVg

Végül papja javaslatára Freiburgba ment teológiát tanulni, hogy megtanulja, miért nem lehet pap, és hogy mivel érveljen mégis a felszentélese mellett. A teológiát summa cum laude végezte el, azóta is szerkesztőként és íróként dolgozik, valamint prédikál, ahol engedik neki.

Jaquelin Straub aktivistaként számtalan nővel és egyházi emberrel került kapcsolatba, így jött rá, hogy a nők pappá szentelése egy olyan ügy, ami nem csak azt a sok „zavart keltő” nőt érinti, akik hozzá hasonlóan hivatásuknak érzik a papságot. A női papság előmozdítása ugyanis a demokratikus társadalom és a nemek közti egyenjogúság fontos eleme.

„Ha ez a küzdelem az életemnél is hosszabbra nyúlik, akkor is tudom, hogy adtam valamit a következő nemzedéknek, hogy kiköveztem az utat számukra. És ez boldoggá tesz”.

Bár egyesek tüskének nevezik az Egyház testében, sokan támogatják őt a küzdelmében. Minden nap imádkozik azért, hogy ne veszítse el a szeretetet, amely Istenhez és az egyházához köti. Édesanyja tanácsát követi:

„Harcolj, ne add fel! De sose keseredj el! Amint elkeseredsz, amint nem tudsz szívvel-lélekkel benne lenni, hagyj fel a küzdelemmel.”

És ő nem adja fel.

Szerző: Tamási Rebeka

A cikk forrásai:

“Ich möchte katholische Priesterin werden” Jacqueline Straub zu Gast bei Talk am Dom in Fulda – YouTube

Neue Oltner Zeitung – Jacqueline Straub: «Wir sind auf einem guten Weg» (noz.ch)

Über mich – Jacqueline Straub (jacqueline-straub.de)

Borítókép: https://juniainitiative.com/jacqueline-straub/

Facebook Comments