Benedek pápa szexuális visszaéléseket tussolt el

Benedek pápa szexuális visszaéléseket tussolt el

Benedek pápa szexuális visszaéléseket tussolt el

A ma nyilvánosságra hozott „Müncheni jelentés” szerint az emeritus XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger), még müncheni érsekként legalább négy, gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélési ügyben mulasztotta el a megfelelő intézkedést.

Ratzinger, müncheni érsekként mutatja be az első miséjét

A müncheni érsekség egy független jogászcsapatot bízott meg (Westpfahl Spilker Wastl ügyvédi irodát), hogy vizsgálják ki a szexuális visszaéléseket az egyházmegyében.

Ratzinger 1977 és 1982 között München érseke volt, mielőtt a vatikáni Hittani Kongregáció prefektusa lett.

A jelentés több száz esetet dokumentál napjainkig, és az egymást követő egyházi vezetőket hibáztatja (Michael von Faulhaber, Joseph Wendel, Julius Döpfner, Joseph Ratzinger, Friedrich Wetter és Reinhard Marx), mert nem megfelelően jártak el, sok esetben eltussolták a visszaéléseket. Benedek pápa “határozottan” cáfolta ezeket a vádakat, noha a bizottság megállapítása szerint tudnia kellett a visszaélésekről, hiszen több esetben világi eljárás is indult az elkövető papok ellen. A bizottság azt a tényt is megállapította, hogy bizonyítottan bántalmazó papok tovább dolgozhattak Benedek pápa érseksége alatt áthelyezés után.

Az érsekségben elkövetett bántalmazások vizsgálata során a szakértők 235 feltételezett elkövetőt azonosítottak 1945 és 2019 között. A 497 áldozat 60%-a kiskorú, és több mint fele fiú. A legtöbb bűncselekményt az 1960-as és 1970-es években követték el.

A bizottság 67 egyházi személyt azonosítottak be a visszaélések elkövetőjeként, akik kánonjogi büntetést érdemelnek. Ezen túl úgy gondolják, a nem jelentett esetek száma „jelentősen magasabb”.

XVI. Benedek emeritus pápa

A Vatikán a müncheni jelentésről: “szégyen”

“A Szentszék biztosítja közelségét minden áldozathoz, és megerősíti azt az utat, amelyet elkezdett a legkisebbek védelmében, biztonságos tereket garantálva nekik” – emeli ki a vatikáni szóvivő.

“A Vatikán úgy ítéli meg, hogy kellő figyelmet kell fordítania a dokumentumra (…). A következő napokban, megvizsgáljuk a részleteket.”

Kemény ütés, bár várható volt. Így fogadta a Szentszék a müncheni egyházmegyében történt szexuális zaklatásról szóló jelentés közzétételét, amely az emeritus pápát, Joseph Ratzingert legalább négy esetben a papi pederasztia eltussolásával vagy rossz kezelésével vádolja.

A Szentszék szóvivője, Matteo Bruni nyilatkozatában „szégyenérzetét” fejezte ki a független átvilágítás után, amelynek a Vatikán „kellő figyelmet” fog szentelni és alaposan megvizsgálják, mert „jelenleg nem ismerik a tartalmát. “

Cikkünk folyamatosan frissül

Forrás:

https://www.bbc.com/news/world-europe-60070132?fbclid=IwAR2Yol5hQ9-bkkQBtcJ1f0ag53WtXLJTx72eHAA62aJO3wid_i8eMTpW8eE

https://www.religiondigital.org/vaticano/Vaticano-verguenza-Munich-implicacion-Ratzinger-abusos-papa-emerito-bruni-santa-sede-informe_0_2416258361.html

Facebook Comments