Kártalanítják a papi pedofília áldozatait Franciaországban

Kártalanítják a papi pedofília áldozatait Franciaországban

Kártalanítják a papi pedofília áldozatait Franciaországban

Október elején hozták nyilvánosságra Franciaországban azt a jelentést, amelyet a vizsgálóbizottság elnökéről Sauve-jelentésnek neveztek, és amelyből kiderül, hogy a francia katolikus egyházban legalább 216 ezer a papi szexuális visszaélések áldozatainak száma, amely 330 ezerre növekszik, ha beleszámoljuk az egyházi intézményekben dolgozó világi személyeket is 1950 óta.

November 2 és 8 között tartják Lourdes-ban a francia püspökök konferenciáját, melynek fő témája a szexuális visszaélések elleni intézkedések és az áldozatok kártalanítása lesz.

Monseigneur Luc Crepy, a pedofília ellenes – és megelőzési bizottság elnöke így fogalmazott:

“Nincsenek tabukérdések, ami pedig a kompenzációt illeti, ami az igazságszolgáltatás része, rendezve lesz. Gondolnunk kell az áldozatokra, akiknek nem szolgáltatnak igazságot, mivel az ügyek elévültek bűnügyi szempontból. Mit tud tenni az egyház annak érdekében, hogy elismerje ezeket az embereket, és igazságot szolgáltasson nekik?”

A Püspöki Konferencia titkára pedig a konkrét kártalanításról is beszélt:

“A püspökök máris elkezdtek pénzt átutalni, azt akartuk, hogy ők legyenek az elsők ebben”- Az eljövendő hetekben már pontosabb számokat tudunk mondani. Jelenleg több száz ezer eurónál tartunk.”

A püspökök hétfőn fognak szavazni a végleges döntésekről.

Forrás: Euronews

Facebook Comments