Kinek a felelőssége, ha öngyilkos lesz egy fiatal leszbikus lány?

Kinek a felelőssége, ha öngyilkos lesz egy fiatal leszbikus lány?

Kinek a felelőssége, ha öngyilkos lesz egy fiatal leszbikus lány?

Krisztina Réka egy fiatal magyar lány, aki nemrég öngyilkos lett, mert nem bírta tovább elviselni az őt leszbikusként évek óta érő sorozatos bántalmazást. Nemcsak az iskolatársai kegyetlenségétől szenvedett rengeteget, hanem még hittan tanára is aktívan részt vett abban a bántalmazó folyamatban, aminek az eredménye egyfajta lélekgyilkosság. Ugyanis a verbális, spirituális, fizikai bántalmazás, ha a testet nem is öli meg, a lélek egy darabját egészen biztosan meggyilkolja. Hiszen ki képes arra, hogy egy foszlányaira szaggatott lélekkel éljen? Véleményem szerint az ilyen és ehhez hasonló tragédiák sorozatát fogja okozni a magyar kormány nemrég bevezetett melegellenes törvénye, ami nem engedi meg, hogy a gyermekek és serdülők megismerhessék, megérthessék és nyitott szívvel elfogadhassák azon társaik másságát – mondjuk inkább úgy, ahogy Krisztina Réka édesanyja mondta – különlegességét, akik elütnek a többségtől. Holott a másmilyennel, a különlegessel való találkozás megnyitja a határainkat, gazdagít és inspirál, ha nem félünk tőle. Gyermekeinket és fiataljainkat mindig többé és nem kevesebbé teszi, ha meg tudják érteni azt, ami tőlük eltér. Legyen szó akár másmilyen gondolkodásról, másmilyen világnézetről vagy éppen másmilyen szexuális orientációról. – Perintfalvi Rita írása.

Fotó: Családnet.hu

Az egész tragédiát borzalmasnak tartom, most mégis arról az epizódról írok, ahol a bántalmazó hittan tanár megjelenik. Krisztina Réka édesanyja így mesélt erről:

„A legdurvább az volt, amikor a hittan tanára 45 percen keresztül, folyamatosan őt nézve azt ecsetelte, hogy Hitler félmunkát végzett, mert az összes b*zit ki kellett volna irtani, gázkamrába zárni és reméli, hogy visszajöhet még ez a kor. 5 év alatt annyiszor érte abúzus, megaláztatás, csalódás, hogy egy napon nem bírta tovább.”

Ez a hittan tanár amellett, hogy kisebbség elleni uszítás súlyos bűntettét követte el – ami miatt fel kellene jelenteni! –  súlyosan visszaélt nemcsak a tanári autoritásával, de azzal a spirituális hatalommal is, amivel éppen hittan tanárként rendelkezik.

Egy hittan tanár ugyan nem pap, nem lelkész, de mégis Istenről tanít, kvázi az ő nevében beszél, ezért a papokhoz hasonló – ha nem is azzal egyenértékű – spirituális hatalommal rendelkezik. Ezzel a hatalommal pedig lehet gyógyítani, de lehet rombolni, sőt másokat öngyilkosságba kergetni is. Hiszen akinek az a hivatása, hogy Istenről beszél, az könnyen elhiteti magával, hogy ennek az Istennek a nevében bármit mondhat. Sőt ezt az Istent le is cserélheti saját magára. És ezen a ponton ő lesz az ítélkező bíró minden ember felett. Ez a legarcátlanabb bántalmazó játszma, ami csak létezik ezen a földön!

Ennek a bántalmazásnak a lényege az, hogy a hatalommal rendelkező fél megsérti a neki alárendelt fél személyi integritásának határait, vagyis az önrendelkezési jogát. Azt, hogy saját magát úgy fogadja el, úgy szeresse, ahogy van.

Pl. ha leszbikus, akkor leszbikusként. Hiszen senki nem képes kibújni a saját bőréből, vagyis abból a testből és pszichéből, ami neki van. Mondjuk így, amit neki az Isten adott. Illetve a saját bőrből való kibújásnak egyetlen módja van: az önpusztítás.

Hogy történhet meg ilyesmi? Akit spirituálisan / érzelmileg manipulálnak – vagyis elhitetik vele, hogy ő semmit nem ér, sőt „Hitlernek kellett volna kiirtani a fajtáját” – , az szépen lassan felhagy azzal, hogy érezze a saját érzéseit, hogy szabadon gondolkodjon vagy öntudatosan cselekedjen. A bántalmazott személy egyre jobban elidegenedik saját magától, környezetétől, barátaitól, családjától. Az izoláció is a manipulációs stratégia része, miközben az áldozattal a bántalmazó személy vagy a bántalmazó közösség – lásd iskolatársak –  elhiteti, hogy mindez egy magasabb cél érdekében történik, amely a hittan tanár manipulációjában nem más, mint maga az Isten. Hiszen a melegek mind a pokol jutnak…

Vagyis a bántalmazó beszéd ill. cselekedet mögé Istent állítják végső autoritásként. Sokféle gonoszság és mocsok létezik a világon, de én mégis úgy érzem, hogy az Isten nevében elkövetett bűnök a legmocskosabbak! Mert a szentet, az igazat használják a gonoszság pusztító fegyvereként. Ez pedig égbekiáltó bűn!

S kinek a felelőssége, ha ezek az embertársaink eldobják az életüket? Szerintem ez mindannyiunk felelőssége, de legfőképpen azoké, akik a többséghez tartozunk. Ahhoz a többséghez, akiknek alapjog azt szeretni, akit akar és úgy élni, ahogy akar. De ebben az országban ez egyre kevesebbeknek adatik meg. Én kb. 2015 óta egyre tudatosabban vállaltam fel azt, hogy heteroszexuális teológusként kiállok az LMBTQI-emberek mellett, mert sorozatos és egyre fokozódó jogfosztásukat vérlázítónak tartom. És nem akarom, hogy ez az ország egy olyan hely legyen, ahol bárkinek is rettegni kell azért, mert valamilyen szempontból „más”. Azt is gondolom, hogy a jogaikért nemcsak a kisebbségeknek kell küzdeniük, hanem nekünk a többségnek is kell gesztusokat tennünk feléjük. Hiszen mi tudjuk igazán felébreszteni a többséghez tartozó társaink szunnyadó lelkiismeretét. Mi tudjuk igazán arra sarkallni őket, hogy álljanak ellen, ha az embertelenség gonoszsága a hétköznapjaink, sőt a jogalkotásunk részévé válik. Nekünk kell kimondani, hogy állj, ne tovább! Hagyjátok végre békén a gyermekeinket és a fiataljainkat! Ne akarjátok elvenni tőlük a jövőt!

Az eredeti cikk itt olvasható: Krisztina Rékának hívták.

Szerző: dr. Perintfalvi Rita teológus, a Felszabtér Blog főszerkesztője.

Ha öngyilkossági gondolataid vannak, ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha másvalakiért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, mit tudsz tenni: http://www.ongyilkossagmegelozes.hu/ha-aggodik-valakiert.html

Facebook Comments