A latin-amerikai „migránsok angyala”

A latin-amerikai „migránsok angyala”

A latin-amerikai „migránsok angyala”

Ferenc pápa videoüzenetet küldött Norma Pimentel nővérnek, megköszönve neki és társainak az Egyesült Államokba belépő latin-amerikai migránsok befogadásáért végzett munkájukat.

Norma Pimentel nővér május 3-án levelet küldött a pápának, amelyben ismertette az amerikai Catholic Charities jótékonysági hálózat munkáját az USA mexikói határán fekvő Rio Grande-völgyben. Válaszul Ferenc pápa videoüzenetet küldött a mexikói-amerikai nővérnek, méltatva munkáját.

„Köszönöm, amit ön és az egész csapata tesz – fogalmazott a pápa. –

Köszönetemet fejezem ki, hogy fogadta és befogadta ezeket a jobb életet kereső migránsokat, akik között vannak, akik valódi pokolból menekülnek. Köszönöm, nővér. Köszönet a csapatának.”

A pápa ismét megerősítette, hogy a migránsokat

„be kell fogadni, vagyis védeni, kísérni és integrálni kell”.

Ez a négy dolog a fontos. A szeretetszolgálat csapata Texas déli határán segít az embereknek, akik „segítséget kérnek, hogy méltóbb életet élhessenek”. „Imádkozom értetek és mindazokért, akiket munkátokkal elkísértek” – zárta videoüzenetét Ferenc pápa, végül megáldotta Norma nővért és csapatát.

A „migránsok angyala” néven ismert, közkedvelt Norma nővér a Jézus Misszionáriusai rend tagja és a Catholic Charities Rio Grande-völgyi központja ügyvezető igazgatója. A Caritas Internationalis partnerintézménye számos programot vezet az amerikai-mexikói határ közelében, köztük a texasi McAllenben található menedékházat. A szervezet honlapja szerint a központ „számtalan férfi, nő, gyermek és csecsemő menekültnek nyújt menedéket, ahol megpihenhetnek, kapnak meleg ételt, zuhanyozási lehetőséget és tiszta ruhát biztosítanak számukra, valamint gyógyszert és egyéb szükséges dolgokat kapnak, mielőtt folytatnák útjukat. 2015 óta, amikor a központ megnyílt a Szent Szív katolikus templomhoz kapcsolódva, több mint 23 ezer embernek nyújtottak segítséget. A Rio Grande-völgyi központ tanácsadási szolgáltatást, sürgősségi segélyprogramot és terhességi tanácsadó központot is működtet egyéb szolgálatai mellett.

A szerzetesnővér által végzett munkát örökítette meg az Oh Mercy (Ó, irgalom) című rövidfilm is, amelyet a migrációs válságnak szenteltek, és amelyet a matamorosi mexikói menekülttáborban forgattak, ahol Norma nővér végzi szolgálatát. Elkötelezettségéért a Time hetilap tavaly felvette arra a listára, amelyen 2020 száz legbefolyásosabb emberének nevét gyűjtötték össze.

Forrás: Vatican News