Zöldre mosott katasztrófa

Zöldre mosott katasztrófa

Zöldre mosott katasztrófa

Ferenc pápa elkötelezett védelmezője a teremtett világnak, több nagy írását is az emberiség, illetve a minket körbe ölelő természet megóvásának szentelte. A Fratelli Tutti és a Laudato Si kezdetű enciklikákban kritikával illeti a kiszolgáltatott csoportok kizsákmányolásával és a természeti kincsek elpusztításával járó ipari működést. Nancy Fraser filozófus, egyetemi tanár Ferenc pápához hasonlóan hívja fel a figyelmünket a világban zajló káros folyamatokra. Nemrégiben vendégelőadóként tartott előadást a CEU-n, amelyet bárki követhetett online formában. Tőle hozom most a legfontosabb gondolatmenetet:

Nancy Fraser: Um feminismo que visa libertar todas as mulheres deve ser anticapitalista

Az amerikai professzor alap állítása, hogy nem en bloc az emberiség, hanem a kapitalista társadalom okozza a globális felmelegedést. Méghozzá nem egy véletlen baleset következtében, hanem a klíma katasztrófa a kapitalizmus természetes velejárója, alapvető eleme. Pontosan ezért kell a Föld megmentését célzó öko-politikának olyan megoldásokat kidolgoznia, amelyek kilépnek a kapitalista keretek közül. Hiszen van egy olyan osztály, Fraser osztályokról beszél, amelyet a profit hajt és ennek érdekében semmi sem tartja vissza attól, hogy más, alsóbb osztályokat zsákmányoljon ki, embercsoportokat nyomjon el pusztán az etnikumuk miatt és a nemi egyenlőtlenségből, a különböző szexuális orientációból fakadó dominanciát tartson fenn.

Ez a szűk réteg megtervezte és létrehozta a fosszilis üzemanyaggal működő termelési-és szállító rendszert, amelyek elképesztő mennyiségben bocsátanak üvegházhatást okozó gázokat a levegőbe. Tehát a kapitalizmus nem véletlenül, hanem szisztematikusan termeli a káros anyagokat, ehhez a rendszerhez mindez szervesen hozzátartozik. Nancy felhívja a figyelmünket arra, hogy ne értsük félre, más típusú berendezkedésekben, mint például a néhai Szovjetunióban is történtek környezeti katasztrófák, mint a csernobili atomkatasztrófa, és a talaj szennyezése. Viszont a kapitalizmus túllép a gazdaság határain, tágabban kell értelmeznünk a fogalmat: egy intézményesült társadalmi rendet ért alatta, ami nem csak a gazdasági folyamatokat szabályozza, hanem a mindennapi cselekedeteinket, gondolkodásmódunkat és a kapcsolatainkat, amelyek lehetővé teszik a gazdaság többé-kevésbé zavartalan működését. Fraser, mint baloldali feminista és gondolkodó kitér arra is, hogy a kapitalizmus milyen nagy mértékben épít a fizetetlen munkára, amelyet nem mindig, de elsősorban nők végeznek (Pl.: társadalmi reprodukció, idősgondozás stb.). Ebből következik az is, hogy a nőket hátrányosabb helyzetbe taszító nemi egyenlőtlenség és igazságtalanság a jelenlegi társadalmi berendezkedés keretein belül nem változtatható meg a professzor szerint.

© Wojciech Kruczynski / 2017 National Geographic

A kapitalista kizsákmányolás nem csak az emberiséget érinti, hanem a természetet is: jószerével korlátlan mértékben, a lehető legolcsóbban használja fel az ipar az élővilág kincseit a profittermelés érdekében. A természet nem csak nyersanyagként, hanem a keletkezett szemét és melléktermékek lerakataként is felhasználható. Sőt a jövő generációk beáldozása sem drága ebben a logikában.

Nancy végig pozitív hangulatban és lelkesen tartotta az előadását annak ellenére, hogy a felállított diagnózis viszonylag gyászos képet fest a jelenlegi világunk működéséről. Ráadásul nem utalnak arra jelek, hogy ez a jövőben drasztikusan változni fog, hiszen ennek a kapitalista rendszernek a haszonélvezői olyan hatalmi pozícióval rendelkeznek, hogy nagyon nehéz gátat szabni a környezetpusztító tevékenységeiknek. Ez a rendszer konkrétan motivál, eszközöket és lehetőséget biztosít a bolygó pusztítására, amit sem a pápai „intelem”, sem a politikai erők nem tudnak hatékonyan megakadályozni. Sőt, sok helyen pont a politikai pártokra, szereplőkre és a jogi rendszerre támaszkodva viszik keresztül az akaratukat és szereznek előnyöket a kapitalista osztály tagjai.

Végezetül Fraser kitér a jelenlegi világjárványra is. Tulajdonképpen az a helyzet, hogy a pandémia is a kapitalizmus mohóságának számlájára írható: a folyamatos erdőirtások és a klíma változás miatt a fajok vándorlásba kezdtek egy élhetőbb lakóhely felkutatásának reményében. Így olyan élőlények kerülnek kontaktusba egymással, akik egyébként, nem valószínű, hogy találkoztak volna, ahogy a bennük lakozó vírussal sem…

Szerző: Bonifert G. Rita

Facebook Comments