Ferenc pápa: „Kezdjünk új párbeszédet arról, miként építsük bolygónk jövőjét”

Ferenc pápa: „Kezdjünk új párbeszédet arról, miként építsük bolygónk jövőjét”

A Vatikán sürgeti a katolikusokat, hogy hagyjanak fel a fosszilis üzemanyagokba (szén, kőolaj, földgáz) és más, a környezetre káros hatással bíró tevékenységekbe való invesztálással.

popefrancis.jpg

A fenti javaslat Ferenc pápa környezetvédelmi témájú Laudato si-jának ötödik évfordulóját ünneplő kézikönyvben jelent meg egy sor másik praktikus ajánlással együtt.

A Vatikán arra hív minden katolikust, hogy vonja ki a befektetéseit a fegyver- és a fosszilis üzemanyagok iparágaiból és alaposan vizsgálják felül azokat a cégeket, amelyek pl. a bányászszektor részei, hogy működésük károsítja-e a környezetet.

Nyilvánvalóan a keresztények nagy többsége nem rejteget olajipari részvényeket a szekrényben, viszont a deklaráltan nemzeti keresztény magyar kormány például rendelkezik pár MOL részvénnyel, amikkel lehetne valamit kezdeni, hiszen a keresztény szemlélet alapvető értéke az ajándékba kapott életünk és környezetünk védelme.

fossilfuel.jpg

A felszólítást az egyházi vezetőknek és munkatársaknak szóló kézikönyv tartalmazza, amely Ferenc pápa korszakalkotó, öt évvel ezelőtt kiadott enciklikáját, a „Laudato si”-t ünnepli.  A pápai kiadvány magyarul az „Áldott légy uram” címet viseli, Assisi Szent Ferenc egyik himnuszából idézve, ami utal a természet, az élet, és a legelesettebbek védelmének szükségességére.

A kivonat gyakorlati lépéseket javasol az enciklikában megfogalmazott célok eléréséhez, például szorgalmazza azon egyezmények támogatását, amelyek beszélnek a globális felmelegedésről és figyelmeztetnek a klímaválság veszélyeire.

 A kiadvány pénzüggyel foglalkozó fejezete szerint pozitív változások érhetők el a befektetéseik kivonásával azokból a cégekből, amelyek nem felelnek meg bizonyos paramétereknek.  Ezalatt többek között az emberi jogok tisztelete, gyerekmunka tilalma és a környezet védelme értendő.

 A „Közös otthonunk gondozására” hívás tartalmaz olyan pontokat is, amelyek arra szólítják a katolikusokat, hogy kerüljék el az olyan vállalatokat, amelyek ártanak az embereknek vagy a társadalmi ökológiának, például az abortusz és a fegyverkezés, illetve károsak a természetre nézve, mint a kőolaj és a földgáz használata.

ember.jpg

A természetben átjár Isten közelsége

 A nyilatkozat egy másik szekciója az energiahordozók  kinyerésével foglalkozó iparágak szigorú monitorozását szorgalmazza azokon a területeken, ahol törékeny az ökoszisztéma. Így megelőzhető és mérsékelhető lenne a víz-, föld- és a levegőszennyezés.

Az elmúlt hónapban (2020 május-június) több, mint 40 egyházi szervezet tett ígéretet, melyek fele katolikus, hogy megválnak a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó cégektől. További előremutató tettek követték a kiadvány megjelenését, ugyanis a Vatikán Bank kijelentette, hogy 

nem fektetnek többet fosszilis üzemanyagokba, továbbá számos római katolikus egyházmegye és oktatási intézmény foglalt hasonlóan állást szerte a világban. Örömmel hallanánk a magyar katolikus vezetők elköteleződéséről is ez ügyben.

Ezenkívül a dokumentum sürgeti a katolikusokat, hogy védjék a helyi élővilágot és legyen szavuk a saját földjükkel kapcsolatos kérdésekben, például, hogy használható-e olaj és ásvány kinyerésére a terület. Továbbá joguk van arra, hogy határozottan kiálljanak azokkal a cégekkel szemben, akik természeti katasztrófákat okoznak vagy kizsákmányolják a természeti erőforrásokat.

francesco.jpg

Assisi Szent Ferenc felismerte Istent a minket körülölelő természetben. Giotto: Szent Ferenc prédikál a madaraknak

Végezetül álljon itt Szent Ferenc himnusza, aki nyolc évszázaddal ezelőtt énekelt végtelen hálával a teremtett világ csodáiról:

 Áldott légy, Uram, minden teremtményeddel! Főképp napfivér úrral,
vele világítasz nekünk, ő a nappal!
Milyen szép és nagy fénnyel ragyogó:

ó, Magasságos, folyton rólad tanító!

Áldott légy, Uram, holdnővérért és a csillagokért, az égre alkottad őket,
fényesnek, értékesnek és szépnek!

Áldott légy, Uram, szélfivérért,
a levegőért, a borús, derűs és mindenféle időért, mellyel teremtményeidet élteted!

Áldott légy, Uram, víznővérért,
ki tiszta és oly hasznos, drága és alázatos!

Áldott légy, Uram, tűzfivérért;
az éjszakát világítod be általa,
szép és vidám, van ereje s hatalma!

 

Fordító-szerző: Bonifert Rita végzős szociológia szakos hallgató, ELTE TÁTK

A cikk forrása

https://www.weforum.org/agenda/2020/06/vatican-catholics-investments-fossil-fuels?fbclid=IwAR22-wBki7m-Bt-gKyjZocLc-zUm5XLFBKgEKHAcWDastArEsq3WFOBYdI0

Felhasznált irodalom

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel309052.pdf

https://regi.katolikus.hu/konyvtar/ferenc_papa_laudato_si_enciklika.pdf (Legutolsó látogatás: 2020.06.30.)

Képek forrása

https://cdn.hvgblog.hu/felszabter/uploads/2021/01/1a6b1538fc966b30eccccd30733be87e556a9b6543d7e260f9583a272436d6bd.jpg;timestamp=1490386525

https://www.edie.net/news/10/UK-revealed-as-EU-champion-of-fossil-fuel-subsidies/

https://cdn.hvgblog.hu/felszabter/uploads/2021/01/6ad2f74014ae311149330f63af861e87bf6fa1697d82b3a32bf39059a45c0b1e.jpg

https://www.photocontestinsider.com/2017-national-geographic-travel-photographer-year-contest/

Facebook Comments