Németh Sándor a prosperitás pásztora – avagy ér-e 2 milliárdot a Hit Gyülekezete vezetőjének a háza?

Németh Sándor a prosperitás pásztora – avagy ér-e 2 milliárdot a Hit Gyülekezete vezetőjének a háza?

Németh Sándor a prosperitás pásztora – avagy ér-e 2 milliárdot a Hit Gyülekezete vezetőjének a háza?

Németh Sándor, a magyar állam által bevett egyházként elismert újportestáns, evangelikál felekezet, a Hit Gyülekezetének (amellyel emberöltőkre szóló szerződést kötött a kormány) vezetője úgy érezte, hogy egy interjú formájában kell tisztáznia azokat vádakat, miszerint visszaél a nyája és a magyar állam által rábízott – nem csekély mennyiségú – forintokkal. Németh Sándor, a Hit Rádiónak adott interjújából válogattam önmagukért beszélő idézeteket.

Fotó: Hit Rádió

Az interjú elején Németh Sándor rögtön biblikus alapon igyekszik tisztázni, hogy a prosperitás a keresztény élet egyik alapköve. Szabadidejében az ATV többségi tulajdonosaként tevékenykedő lelkipásztor ezután elénk tárja egészen elképesztő istenképét, amikor kifejti, hogy a szegénység és a nyomor, az nem más mint Istennek a büntetése, sőt, egyenesen Isten átka. Most kérem, kapaszkodjanak meg! Egyenesen azok szenvedik el a nélkülözést és a nyomor különböző állapotait, akik szembe mennek Isten akaratával… Ja, már értjük is a világban tapasztalható különbségeket és az égbe kiáltó igazságtalanságok is jobban feldolgozhatóak, csak a hitünk legyen nagy… meg a prosperitásunk:  

(A prosperitás) a Názáreti Jézus Krisztus keresztmunkájának egyik fontos aspektusa, mert ugye pontosan a Názáreti Jézus, ahogy a kereszten függött megfosztották őt a ruhától, mezítelen volt és az egyik kulcsszó, ami elhagyta a száját a kereszten az, hogy szomjazom.  
Ha megvizsgáljuk az 5 Mózes 28-at, ugye a szegénység, a szomjúság és a mezítelenség minek a jele, akkor látjuk, hogy az átoké, a szegénység átkáé…  
Az az Isten akarata, hogy az emberek elégedettségre jussanak, tehát a fizikai, anyagi szükségleteik be legyenek töltve … Ennek semmi köze nincs a visszaéléshez, ez egy igazságban való járás, de vannak olyan kritikusok, akik ezt is kritizálják.”  

Most pedig nézzük meg, hogy miből prosperál az evangéliumi szegénységet elég sajátos módon értelmező Németh Sándor, igazak-e azok a vádak, melyek szerint kiprédikálja a pénzt a hívők zsebéből és azt a saját meggazdagodásodra fordítja, és hogy lehet-e CD és magnókazetta eladásokból vagyont felhalmozni:

A személyes finanszírozás, az el van választva az adakozástól. Ugye, hát azért az elmúlt évtizedekben rengeteget tömegeknek prédikáltam, nem csak egyszeri esetekben, hanem rendszeresen. Rengeteg CD-t, most nem tudom a számukat, vagy akár magnókazettát – akkor még volt régebben – vásároltak a hívők.  
Nem minden bevételt fogadtam el, nagy része a gyülekezet fejlesztésére ment, de valóban a Biblia azt mondja, hogy aki az evangéliumot szolgálja, az az evangéliumból éljen. Ne kösd be a nyomtató ökörnek a száját!”  

A Hit Gyülekezetének vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy micsoda veszélyek fenyegetik egyes evangelikál keresztény csoportok lelkipásztorait manapság és hogy mennyire kell vigyázni: 

Vannak arra is példák, hogy néhány gazdag ember tokkal vonóval megveszi a pásztort.” 

Még az az szerencse, hogy ezt Németh Sándorról nehezen tudnánk elképzelni.  

Az interjúban arra is választ kapunk, hogy a Szentírásban van-e a pénznek szaga, mert a médiában egyre többet hallani olyan egyházi vezetőkről, akik nem vetik meg a jólétet:

Egyezzünk meg, a Bibliában a pénz, az nem piszkos dolog … sok olyan pásztort rágalmaznak ma az interneten mindenhol, akik a jólétüket nem hedonizmusra használják, hanem az egyház építésére. És nem beszélve arról, hogy az állandó tömegekkel való érintkezés során szükséges, hogy megfelelő körülmények között lakjanak a pásztorok, hogy mentálisan, fizikailag is meg tudjanak újulni és egészségesek legyenek.” 

 

Lássuk, mit gondol Német Sándor az újságírók szerint 2 milliárd forintot érő ingatlanjairól, amelyek nyilvánosságot kaptak az interneten.  

Tudom, hogy kitették, 2 milliárdra tették, ha el tudod érni őket szóljál nekik, hogy hozzák a 2 milliárdot, azonnal odaadom nekik a házat …1 milliárdot odaadok a gyülekezetnek belőle, és egy milliárdból még a Rózsadombon veszek magamnak egy szép házat.”  

Végezetül pedig hallgassuk meg a prosperitás pásztorának tanítását arról, hogy miben kéne a leginkább fejlődnie a Hit Gyülekezete híveinek, és mit tegyen az, aki netalántán rossz szemmel nézi a gazdagok, vagyis az áldottak” jólétét és prosperitását:

A számok azt mutatják, hogy a gyülekezetben sajnálatos módon – úgyhogy a jövőben többet kell tanítanom a bibliai prosperitásról -, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nincs annyi gazdag ember, mint például egyes kisebb létszámú, de nagyobb anyagi bevételre szert tevő közösségekben. 
Nem irigységből mondom ezt, mert ugye az irigység is része, amiről beszélünk, ennek a problémának, vádaskodásoknak, ezért Isten ugye a legfontosabbnak tartja, hogy a szívben ne legyen irigység sem, mert az irigység azt jelenti, hogy valakinek, általában a szükségben lévő személynek a motivációját befolyásolja az áldottabb, vagy gazdagok felé, és többnyire ellenséges magatartást hoz létre bennük a jómódú, gazdag személyek iránt, vagy a jómódú, gazdag gyülekezetek iránt.  

Ha valaki esetleg kíváncsi a teljes interjúra, az itt megtalálja:

Szerző: Jézsó Tamás, katolikus vallástanár, a Felszabtér blog szerkesztője

Facebook Comments