Kolostor mint divatszalon

Kolostor mint divatszalon

Kolostor mint divatszalon

A nagy divatházak hazájában, Maria Laura nővér Olaszország egyik legérdekesebb szalonját vezeti az umbriai dombok között megbúvó középkori Szent Rita monostorban.

A kolostorban évek óta egy használt esküvői ruha raktár működik, ahol a leggyakoribb vendégek a hátrányos családi helyzetű fiatal lányok. Az Olaszországot súlytó elhúzódó gazdasági recesszió következtében, a kezdetben a rászoruló fiatal nők támogatására létrehozott jótékonysági projekt egyre inkább trendivé válik szélesebb körben is, hiszen ily módon mérsékelni lehet az esküvő tetemes költségeit.

Időközben Mária Laura nővér már teljes munkaidőt tölt a műhelyben, és felügyeli az egyre bővülő adományozott esküvői ruhák több száz darabból álló gyűjteményét.

A monostor, amely egykor Szent Rita otthonául szolgált már régóta zarándok helynek számít, amelyet azon olasz nők keresnek föl, akik a házasságuk védelméért imádkoznak a szenthez. A szalon megszületése hozzájuk kötődik, hiszen a kollekció első darabjai a zarándokoktól származnak, akik hálájuk jeléül elhozták az esküvői ruhájukat ajándékba.

Manapság már minden hónapban érkeznek adomány ruhák, amelyeket egy előre lefoglalt ruhapróba után alapvetően ingyen tudnak elvinni a menyasszonyok, a kolostor csupán egy kis adományt kér cserébe.

A menyasszonyok éppen úgy érkeznek a monostorba, mintha esküvői szalonba készülnének, barátnőik, rokonaik társaságában.

„Mi itt az álmokat váltjuk valóra a legjobb tudásunk szerint”- mondja Mária Laura, apáca és egykori varrónő.

Mária Laura nővér fürgén kutat újabb alternatívák után a növekvő kereslet miatt kibővített szalonban. Az apáca segítő kezei valóságos ajándék a menyasszonyok számára: mielőtt 20 éve, 28 évesen belépett a rendbe a toszkánai Luccában dolgozott ruhatervezőként a családja szabóságában. Így tehát kellő szakértelemmel rendelkezik és rögtön meg is tudja mondani, hogy melyik ruha hogyan alakítható át. Ha kell kertelés nélkül megmondja a véleményét, amikor valaki éppen túl sokat szeretne szűkíteni a szabáson, ezzel azt kockáztatva, hogy esküvője napján úgy fog kinézni, mint egy kolbász. Hiszen Mária Laura nővér szinte minden menyasszonynak megtalálja a tökéletes darabot. A nővér a ruha és a viselője egymásra találásának érzelmes pillanatait szereti munkájában a legjobban. Maria az évek során sok különböző menyasszonynak segített megtalálni álmai ruháját a nagy napra, legyen az várandós, látássérült, vagy éppen civil esküvőre készülő menyasszony.

A Szent Rita kolostor mennyasszonyi ruha szalonjában nem csupán gazdasági ügylet zajlik: a menyasszonyok már az első pillanattól kezdve otthon érzik magukat: végül is úgy ahogyan a nővéreket, őket is egy hivatás, a szerelem hozta a kolostorba.

Szerző: Bonifert Rita

Képek forrása: https://goldenreward.wordpress.com/2014/08/18/divine-wedding-dresses-the-italian-nun-making-brides-dreams-come-true/

Szöveg forrása:

Facebook Comments