Klímaváltozás és szegénység – etikai elvek és tudományos felelősség

Klímaváltozás és szegénység – etikai elvek és tudományos felelősség

Klímaváltozás és szegénység – etikai elvek és tudományos felelősség

Az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) online tanácskozást tartott március 24-én a biodiverzitásról, a Klímaváltozás és szegénység: etikai elvek és tudományos felelősség címmel.

A konferncián Ferenc pápa üzenetét is felolvasták, melyben az egyházfő azt hangsúlyozza, hogy

az éghajlatváltozás elleni küzdelem elsősorban erkölcsi, és nem technikai kérdés

Ferenc pápa kifejtette, hogy az éghajlatváltozás és a szélsőséges szegénység elleni küzdelem két összetett és egymástól függő célkitűzés, amelyek fényében egy új fejlődési modellt kell kialakítani, amely „minden embert és az egész embert” helyezi a középpontba, mint alapvető tartóoszlopot, amelyet tiszteletben kell tartani és védelmezni kell, egy olyan módszertant alkalmazva, amely magában foglalja a szolidaritás etikáját.

Csak így lehet előmozdítani egy valóban egyetemes közjót, a szeretet igazi civilizációját, amelyben nincs helye a közöny és a pazarlás világjárványának.

Felelősségteljesen felvállaljuk közös otthonunk törékenységét

A globális felmelegedés legszegényebbekre gyakorolt ​​hatása arra hív bennünket, hogy a jelenlegi társadalmi-környezeti válságra adott választ tekintsük egyedülálló lehetőségnek arra, hogy felelősségteljesen felvállaljuk közös otthonunk törékenységét, az életkörülmények, az egészségügy, a közlekedés, az energiabiztonság javítását és új munkalehetőségek megteremtését.

Ez a nézőpont, amelybe beleilleszkedik a Párizsi Megállapodás, fokozatosan tudatosítja bennünk azt a tény, hogy az éghajlatváltozás sokkal inkább erkölcsi, mint technikai kérdés, és hogy a döntő fordulópont csak akkor válik lehetségessé, ha befektetünk az új nemzedékek eddig feltáratlan új életstílusokra nevelésébe, amelyek tiszteletben tartják a teremtett világot.

Kiemelkedően fontos, hogy a fiatalokat a teremtett világ és a mások tiszteletének megóvására neveljük

Kiemelkedően fontos, hogy

a fiatalokat a teremtett világ és a mások tiszteletének megóvására neveljük

hogy képesek legyenek részt venni az új termelési és fogyasztási szokások előmozdításában, a gazdasági növekedés új modelljének létrehozása érdekében, amely a környezetet és az embereket helyezi a középpontba. Ebből a célból a pápa az UNESCO-t döntő fontosságú intézménynek nevezte, és örömének adott hangot, hogy ez a konferencia a klímavészhelyzet etikai következményeire összpontosít a tudományos szempontok elmélyítése érdekében.

Felül kell vizsgálni a jelenlegi fejlődési modellt

Ha hatékonyan akarunk küzdeni a klímaváltozás ellen, közösen kell cselekednünk, alaposan felülvizsgálva a jelenlegi fejlődési modellt, hogy helyre hozzuk rendellenességeit és torzulásait. A globális felmelegedés súlyos jelenségére konkrét válaszokat kell adni, ami erkölcsi kötelesség.

A cselekvés elmaradásának közvetett hatásai lesznek, különösen a társadalom legszegényebb rétegeire, akik szintén a leginkább kiszolgáltatottak e változások miatt.

Fenntartható termelési és fogyasztási rendszer előmozdítása 

Ferenc pápa üzenetében örömét fejezte ki, hogy nemcsak a kormányok képviselőit, hanem a civil társadalmat, a magánszektort, az egyetemi és a tudományos világot, a helyi közösségeket és az őslakosokat is felkérték, hogy járuljanak hozzá ehhez a konferenciához. Ezek a nem állami szereplők, akik gyakran élen járnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, különös érzékenységgel rendelkeznek az innovatív eszközök felkutatásában a fenntartható termelési és fogyasztási rendszer előmozdítása érdekében. Ezáltal a Föld és a szegények kiáltásának közvetítőivé válnak. Ezért megérdemlik, hogy a politikai vezetők értékeljék és figyelembe vegyék hozzájárulásukat, hogy döntéseik igazságosak és előrelátóak legyenek.

Gondoljunk mindenki javára, az egyesekével szemben

A pápa üzenete végén hangsúlyozta: hamarosan lejár a globális megoldások keresésének ideje, és a jelenlegi egészségügyi vészhelyzet arra kényszerít bennünket, hogy „gondoljunk az emberekre és mindenki javára, az egyesekével szemben”. Ezért a pápa reményének adott hangot, hogy ez a konferencia hozzájárulhat az éghajlatváltozás és egyúttal a szegénység elleni harchoz szükséges átalakulási folyamatok megerősítéséhez, elősegítve ezzel a valódi átfogó emberi fejlődést.

Forrás: Vatican Media

Facebook Comments