Egy meg nem írt komment – a meleg teológus válaszol

Egy meg nem írt komment – a meleg teológus válaszol

Egy meg nem írt komment – a meleg teológus válaszol

Kedves Keresztény Barátom, Ismerősöm!

Egy kérdéssel fordulok hozzád. Mit szeretnél elérni azzal, hogy lépten-nyomon homoszexualitással, „gender-lobbival” kapcsolatos írásokat osztasz meg a közösségi média-felületeden? Lehetnek ezek politikával összefüggő vagy attól nagyjából független, teológiai fejtegetéseket tartalmazó, az Isten irgalmát hangsúlyozó, elítélő vagy nem ítélkező cikkek, ismertetők, hírek… Mi ezzel a célod? Olvasónk meg nem írt hozzászólása

Kép: www.rappler.com

Kérlek, engedd meg, hogy a témában többszörösen érintettként megszólaljak. Keresztény vagyok, azon belül is teológus, és meleg. Igen, van ilyen is. Szeretném élni az életemet. Nem szeretném másoknak az arcába tolni nemi érdeklődésem, identitásommal kérkedni eszem ágában sincs, ez nem valami olyasmi, amivel az átlagember kérkedni akarna, bárkihez vonzódjék is.

Nem vagyok aktivista, semmilyen téren, keresztényként sem akarok direkt módon téríteni, meg bújtatottan sem, hanem életemmel kérdőjeleket szeretnék az emberek fejébe ültetni, amelyeket alkalomadtán kérdéssé formálva feltehetnek akár nekem, akár más alkalmasabb személyeknek. Megvannak az aktivistaságra elhívott emberek minden területén az életnek.

Te, aki tudtommal nem vagy az, mondd, miért hozakodsz elő ilyen gyakran a melegség témájának feszegetésével? Sok meleg ismerősöm van, többen nyíltan is azok. Általános tapasztalatom szerint még ők is lényegesen kevesebb homoszexualitással, LMBTQ+ témával kapcsolatos fejtegetést osztanak meg média-platformjukon. Mivel ők nyíltan azok, akik, így az ismerőseik esélyesen tudják, ha ilyen témával állnak elő, nagyjából mi lehet a véleményük.

Nem meglepő hát, ha ilyen cikkeket is kitesznek néha. Mások, ha akarják, elolvassák, ha nem, tovább görgetnek. Viszont amikor szinte váratlanul felbukkan egy olyan ismerős idővonalán, aki amúgy nem igazán szokott e témában megszólalni, és vagy tudva levőleg nem meleg, vagy nem tudni az irányultságát, elgondolkodtató. Engem sokszor zavar, de ez én vagyok.

Nem azt mondom, hogy nem lehet minden egyes embernek véleménye a témáról, és hogy csakis az érintettek kéne, hogy megszólaljanak. Különben is, kik az érintettek? Nyilván azok, akiket ilyen vagy olyan okoknál fogva érdekel a téma. Lehet ez csak egyetlen gondolatfoszlány is a fejükben. Akik kifejezetten ellenségesen vagy negatívan nyilvánulnak meg a kérdéskörben, tudjuk, hogy csak gerjesztik a vitát, a tűzre folyamatosan olajat öntenek. Nem egészen értem, milyen célzattal, de meghagyom nekik, nem fogok rájuk támadni, hiszen épp ezt akarják elérni… Én nem táplálom a tüzüket.

Ellenben Te, kedves Testvérem, aki az Isten irgalmas szeretetével, féltéssel, jobbító szándékkal, az örök igazságokat a háztetőkről hirdetve megosztod ezeket az írásokat, mondd, miért teszed? Aki meleg, az ettől nem fog „meggyógyulni”; aki ellenséges ezekkel az embertársaival szemben, az továbbra is az lesz; aki nem tudja, mi legyen a véleménye, az ettől nem valószínű, hogy állást tud foglalni; akit nem érdekel, az nem fogja elolvasni… Akit érdekel, pl. én is ilyen vagyok, az felvont szemöldökkel várja válaszod: Miért? Az Egy Örök Isten véleményét sem fogod megváltoztatni, Akiét egyikünk sem ismeri tökéletesen. Így, mivel nem ismered te magad sem, aláhúzni és hangsúlyozni sem tudod. Ne gyere, kérlek, a bibliai igazságokkal, mert a kereszténységen, sőt a keresztény egyházakon, felekezeteken belül is rettentő sok neves teológus elemzi a Bibliát, merőben eltérő véleményekkel, magyarázatokkal előállva.

Mondd, mit szeretnél elérni? Remélem, nem indulatok egymásnak feszülését, remélem, nem azt, hogy valaki valakit bántson, akármelyik „oldal” is tenné ezt a másikkal. Nem kérlek arra, hogy ne legyen véleményed, sőt, kérlek, legyen, de akkor azt igyekezz saját szavaiddal megfogalmazni, vagy legalább az általad megosztott cikkhez egy-két mondatban fűzd hozzá, hogy teljességgel egyetértesz vele, vagy legalább annyit, hogy miért is osztottad meg. Legalább egy szóban „Szép.”, vagy „Egyetértek.”, vagy „Nem is tudom…”. Kérlek, ne osztogass kommentár nélkül, vagy legalább kérdések nélkül cikkeket. Ne told az arcomba, még nekem se, akit többszörösen érdekel a témakör…

Néha csak úgy szeretnék élni, vicces videókat nézni, az ismerőseim fotóit, az időjárást, a hobbimmal kapcsolatos dolgokat, a szakmám kérdéseit olvasgatni… Tudom, tovább lehet görgetni. De amikor már a továbbgörgetés is folyton hasonló cikkekre vezet, elkezd zavarni a dolog. Kérlek, egyszerűen hagyj élni, és nem minden áldott nap a szexuális beállítottságommal és nemi identitásommal zargatni. Én sem osztok meg minden nap a házasság teológiájával foglalkozó kérdéseket (bár jogosan tehetném, hisz legtöbb egyetemi írásművem ebben a témakörben írtam), sőt, nem osztok meg folyamatosan saját identitásommal kapcsolatos dolgokat sem. Ez a szösszenet némileg talán ellentmond ennek, de nem véletlen, hogy névtelen kívánok maradni benne (többszörös indokkal).

Mit is kérek tehát? Levegőt. Életet. Kérlek, vagy fogalmazd meg, mit kívánsz elérni az LMBTQ+ témában megosztott cikkekkel, vagy ne tedd közzé őket! Azért kérlek erre, mert szeretnék a barátod maradni. Félek olyan ember barátja, ismerőse maradni, akinek nem tudom, mi a véleménye rólam, a „fajtámról”, pláne, ha tudom, hogy van neki valamilyen. Márpedig, ha folyton velem foglalkozó írásokkal van tele a falad, van véleményed rólam. Tudni szeretném, hogy békés szándék vezérel, amikor felém fordulsz, vagy jobb, ha nem beszélek neked/veled magamról. Vannak érintett ismerőseid, hidd el. Valószínűleg többen, mint gondolnád.

Facebook Comments