Történetek, amiket szerettünk

Történetek, amiket szerettünk

Történetek, amiket szerettünk

Összegyűjtöttem pár történetet, amelyekből mi, a szerkesztőség tagjai, illetve bónuszként Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke az elmúlt hónapokban feltöltekeztünk, amelyekkel kikapcsolódtunk. Minden egyes alkotásban van egy mondat, egy hangulat egy viszony, ami személyesen megérint, kiszól hozzánk. Részletes tartalomelemzés helyett szubjektív listánk következik a teljesség igénye nélkül:

https://abbiosbiston.com/2020/07/15/tv-review-normal-people-limited-series/

Normális emberek

A tavaszi nagy karanténozódás egyik nagy könyv-slágere Sally Rooney Normális Emberek c. regénye volt. Némi remény csillant fel a menekülésre az egyre riasztóbb valóságból (szakdolgozathoz tartozó szakirodalom tengerből), viszont a nagy felismerést, hogy tényleg miben rejlik az igazi varázsa ennek a történetnek, azt csak a regényből készült minisorozat megnézése hozta el. 

Az egyik fontos észrevétel, hogy a két ember egymásra találásának pillanata csupán a történet kezdete. Továbbá a női szereplő útja is figyelemre méltó: a középiskolában még kiközösítés jár azért, mert van határozott véleménye, vitatkozik és jobban érdeklik őt a könyvek. Később egy másik közegben fordul a kocka és ő lesz a társaság meghatározó alakja, ami a párkapcsolatai dinamikáját is nagyban befolyásolja.

https://www.npr.org/2020/06/07/871472968/i-may-destroy-you-is-hbo-s-new-unforgettable-unmissable-drama?t=1614006498093

Tönkretehetlek

A feminizmus és az interszekcionalitás is megjelenik a történetben, aminek egy londoni írót ért nemi erőszak a mozgatórugója, de nem az egyetlen témája.

https://www.vanityfair.com/hollywood/2017/10/terry-notary-motion-capture-the-square-planet-of-the-apes

A négyzet

Belehelyezkedős film, ami aktív kíváncsiságot igényel. Számtalan kérdést felvet művészetről, bizalomról és arról, hogy hogyan élünk együtt ebben a (négyzetben) társadalomnak nevezett rendszerben.

https://www.npr.org/2020/06/07/871472968/i-may-destroy-you-is-hbo-s-new-unforgettable-unmissable-drama?t=1614006498093

Hannah Gadsby: Nanette

Hannah Gadsby a Nanetteben olyan módon szólal meg amire a stand up comedyk világában eddig nem volt példa. Nem csak arról van szó, hogy szépítés nélkül beszél a férfiak által követett erőszakról, hanem saját traumáiról is nyíltan beszél. A humort maga mögött hagyja a műsorban egy pont után arra hivatkozva hogy megtanulta ezzel az eszközzel elfedni a fájdalmait, de most itt az idő őszintén kimondani azt hogy azok a bántalmazások amiket elszenvedett leszbikus nőként az egy nagyobb kontextusba is beilleszthető, pontosan abba a kontextusba, amit patriarchátusnak lehet nevezni.

https://images6.fanpop.com/image/photos/43100000/Druck-skam-43184695-678-452.jpg

Druck (Skam)

Fölösleges magyarázat és retus nélkül a következő generációkról. Lényegében erről szól a különleges projekt keretében számtalan országban leforgatott sorozat a Skam (norvég verzió). A személyes kedvencem a német változat (Druck), ami nem csak azért szippantott be mert egykori otthonom Berlin a helyszín, hanem mert ítélkezés mentesen mutat be fontos témákat (vallás, étkezési zavar, homoszexualitás, különböző kultúrák együttélése, feminizmus stb.) különböző szereplők sorsán keresztül. Bónuszként nyelvtanulásra is szuper, spanyol, holland, olasz, francia és angol remake-k is fellelhetőek, mindegyik történet és a szereplők az adott ország viszonyaihoz igazítva jelenik meg.

https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/unorthodox-netflix-costumes

https://www.libri.hu/konyv/dalcher_christina.vox-3.html

https://www.libri.hu/konyv/jodi_kantor.she-said-1.html

Antoni Rita ajánlója

A Nőkért.hu Olvass bele rovatában rendszeresen olvashatunk ajánlókat női történeteket középpontba állító művekről. Rita legutóbbi élményei a következőek:

Vox 

Feminista disztópia, egy olyan világot mutat be, ahol a nők által kiejtett szavak száma limitált. Bár a koncepció először nagyon népmeseinek tűnik, a „lepcses szájú nők” toposzával, de az a megdöbbentő, hogy a mai napig történnek hasonló esetek (Ha már úgyis folyton beszélnek– Híradó.hu ezzel a címmel közölt hírt , nem is olyan régen pedig a japán olimpiai szervezőbizottság elnöke “azzal viccelődött, hogy a nők túl sokat beszélnek, ami „idegesítő”, ezért ha tovább növelnék a női tagok számát a bizottságban, akkor korlátozni kellene a felszólalási idejüket, különben sosem érnének véget az ülések.” )

She said

Metoo mozgalom kirobbantóinak története, a New York Times újságíróinak oknyomozó munkája áll a középpontban.

Unorthodox

Egy fiatal zsidó lány életének egyik legfontosabb döntéséről szól a minisorozat, hiszen a vallási közösségben rá váró korlátolt élet helyett a szabadságot, Berlint választja. Főleg azok a jelenetek felkavaróak, amelyek a fundamentalista zsidó közösség tagjainak életét mutatják be hitelesen.  

Szerző: G. Bonifert Rita

Facebook Comments