Jack Kornfield: A bölcs szív

Jack Kornfield: A bölcs szív

Az együttérzésről szokás úgy vélekedni, hogy kérdés nélkül, mindenki felé gyakorolnunk kell azt. Jack Kornfield pszichológus és buddhista tanító szerint ennél kritikusabban, a társadalmi problémák figyelembevételével párhuzamosan kell alkalmazni a gyakorlatban ezt a buddhista alapelvet. A 2017-ben magyarul is megjelent A bölcs szív című könyvéből idézzük az együttérzésről szóló gondolatait. 
kornfieldj_web.jpg

kép forrása: https://kripalu.org/presenters-programs/presenters/jack-kornfield

Az együttérzés nem ostoba, nem azt jelenti, hogy megtesszük, amit a többiek akarnak, hogy ne érezzük magunkat rosszul. Az együttérzésben ott van az igen, de a nem is – és mindkettőt ugyanazzal a bátorsággal mondjuk ki. Nemet mondunk a bántalmazásra, a rasszizmusra, az erőszakra, személyes és globális szinten egyaránt, és ezt a nemet tántoríthatatlan szeretetből, nem pedig gyűlöletből mondjuk. A buddhisták ezt nevezik az együtérzés kardjának. Ezt a nemet mondja az az ember, aki kilép a destruktív családjából, ez az a fájdalmas nem, amelyet azért mond ki valaki, hogy egy függőségben szenvedő ember végre belássa tettei következményét. 

Idézet forrása: Jack Kornfield (2017: 45) A bölcs szív – Buddhista tanítások pszichológiai megközelítésben a nyugati világ számára. 

Facebook Comments