Kiábrándult fundamentalisták Amerikában – Az Exvangelikál mozgalom

Kiábrándult fundamentalisták Amerikában – Az Exvangelikál mozgalom

Évek óta tagja vagyok a legnagyobb, zárt, exvangelikálokat tömörítő Facebook csoportnak, a kevés magyar egyikeként. Megdöbbentő történetekkel gazdagodom hétről hétre.

Az exvangelikál fogalma viszonylag új, 2016 óta létezik. A ma is rendszeresen jelentkező, ugyanilyen nevű amerikai podcastról (Exvangelical) kapta a nevét, amit Blake Chastain indított el. Ebben olyan emberek mesélnek az életükről, akik a konzervatív és fundamentalista (Amerikában többnyire protestáns, evangelikál) egyházaikat hátrahagyva, onnan kilépve (innen az ex- előtag) elindultak egy rögös úton a kereszténység más áramlatai, vagy más spirituális utak felé, esetleg teljesen letértek onnan.

A témák sokszínűek: pályaelhagyó lelkészek, a fundamentalista eszmerendszert leépítő, „dekonstruáló” folyamat, a távozás és a közösségtől való lekapcsolódás nehézségei, a magány, megrázó traumák és politika. Magyar vonatkozása is volt tavaly augusztusban a műsornak: a konzervatív és Trump-párti Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson tett elhíresült látogatást Magyarországon, amit a magyar kormánypártok lelkesen ünnepeltek. Az eseménynek az Exvangelical külön podcast-adást szentelt.

Az amerikai evangelikálok és fundamentalisták nézetei és hiedelmei szinte egy az egyben megfeleltethetőek a magyar képviselőikéinek: a magyar református és evangélikus egyház azon szárnyainak, amelyek a Biblia tévedhetetlenségére, a nők férfiakkal szembeni alárendeltségére, a melegek szeretetkapcsolata megélésének elvetésére, és a radikális és szélsőjobboldali pártokkal való azonosulásra helyezik a hangsúlyt, amikor ideológia-pöckeikkel kijelölik a felségterületület és sátraikkal letáboroznak a kereszténység és Jézus-követés határvidékén.

Noha a fundamentalizmus és az evangelikalizmus fogalmai eredendően protestáns körökben értelmezhetők, valláspszichológiai értelemben természetesen a katolikusok esetében is éppúgy, és hasonló méretekben beszélhetünk fundamentalistákról és traumatizált személyekről, közösségekről.

A legnagyobb FB-csoportjukban a több mint 10 ezer ember önszerveződése magán viseli az amerikai keresztény társadalom számos jellegzetességét. Rengeteg az elérhető és letölthető infóanyag (társadalmi igazságosság, LMBTQI-csoportok, lelki egészség, spiritualitás stb.). Heti egyszer lehet csak posztolni, hogy a történeteket az adminok megfelelően moderálhassák. Azokból ugyanis van bőven és rendszeresen úgynevezett tartalmi figyelmeztetésekkel (trigger warning vagy content warning) kezdődnek, hogy előre jelezzék, hogy felkavaró tartalom következik: abuzív lelkipásztori gyakorlatok, fundamentalista szülőktől kapott üzenetek, terápiára szoruló volt egyháztagok beszámolói.

Persze vannak könnyedebb tartalmak: tanácskérések, viták gyereknevelésről, párkapcsolatról, az új spirituális utakról, a gyász feldolgozásáról, „exvie”-ként, ahogy magukat rövidítve az exvangelikálok hívják. Mémeket osztanak meg és ventilálnak, gyakran több évtizedes egyházi elnyomás után, egy biztonságos helyen (safe place). Sokan bevallják, hogy bizony néha hiányzik nekik az a világ.

A mozgalmat kritizálják azért, mert sokan pusztán 1-2 trauma, vagy mondvacsináltnak gondolt okok miatt távoztak, vagy azért, mert mélységeiben, teológiájában, egyházszervezetben nem tudnak alternatívát nyújtani. Azt azonban a legtöbb konzervatív kritikus is elismeri, hogy a távozás okai sokatmondóak.

Hogy miért hagyják el az emberek a fundamentalista, vagy éppen tradicionális gyülekezeteket és egyházakat? Az okok szerteágazóak: teológiai viták, az egyházban tapasztalt, szeretetnek álcázott nyílt rasszizmus és kirekesztés, nyílt templomi politizálás, az LMBTQI-közösséghez való tartozás. A leggyakrabban igen személyes döntések pedig sokszor nem következmények nélküliek: az exvangelikálok elveszítenek családtagokat, barátokat. Életük egy olyan részét kell gyakran zárójelbe tenniük, amikor felnőtté váltak, szocializálódtak, szerelmesek voltak és … boldognak hitték magukat.

A Felszabtér Közösségnek is számos olyan tagja van, aki hasonló gyökerekkel, hasonló utakat járt be. Ha Neked is van történeted a saját életedből, közösségedből, keress minket, oszd meg velünk, hogy segíthess, segíthessünk másoknak!

Facebook Comments