A szent fitymáját!

A szent fitymáját!

Nyugalom, nyugalom, nem káromkodással kezdjük a 2021-es esztendőt, hanem lefitymálás nélkül szeretnénk megemlékezni arról a január elsején tartott egyházi ünnepről, amely Jézus péniszéről származó bőrdarabhoz kapcsolódik. 

A szent fityma vagy szent előbőr valójában egy Jézusnak tulajdonított ereklye, amely Jézus körülmetélésekor keletkezett.  

circoncisionrothenburg_1.jpg

Erről az eseményről Lukács evangéliumában olvasunk, amikor is Jézust születése után 8 nappal a zsidó törvények szerint (a halákhának megfelelően) körülmetélik a templomban.

Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte, mielőtt még a méhben megfogamzott volna.

Erre az eseményre emlékezve a katolikus egyház is megtartotta január elsején az Úr körülmetélésének ünnepét (Circumcisio Christi).

Hasonlóan a Jézushoz kapcsolódó egyéb ereklyékhez, számos templomban kezdték őrizni az eredetinek mondott szent előbőrt. 

A leghíresebb szent előbőr-zarándokhely egy olasz kis faluban, Calcatában alakult ki. Az ereklyét minden újévkor nagyszabású körmenetben vitték keresztül a településen a nagyszámú zarándok jelenlétében, akik egyre csodásabb erőt tulajdonítottak az ereklyének.

Később a szent előbőr kultusza egyre kínosabbá vált a katolikus egyház vezetőinek, így minden erővel megpróbálták az egyre népszerűbb szokást betiltani. A XX. század elején kiközösítés terhe mellett lehetett csak megemlíteni és írni az ünnepről.

A II. Vatikáni Zsinaton hivatalosan is eltörölték a körülmetélés ünnepét.

ffthe_circumcision_by_vincenzo_catena-1.jpg

A megváltó péniszéről származó bőrdarab kalandos élete tovább bonyolódott, amikor 1983-ban ellopták az ereklyét őrző olasz faluból és bizonyos források szerint az elkövetőket nem máshol, mint a Vatikánban kell keresnünk… 

A szent fityma részletesebb történetéhez Gábor György írását ajánljuk.

Boldog Szent Fityma ünnepet minden kedves olvasónknak! 

Facebook Comments