Nem fekete-fehér

Nem fekete-fehér

Az első pápai „találkozásom” a római osztálykirándulás idejére datálható, amikor a Szent Péter tér túlsó végében pici fehér pontként vettük észre Ferenc pápát… Akiknek ennél közelebbi találkozójuk van a pápával, azoknak nem teljesen mindegy, hogy mit viselnek, a dresszkódot is figyelembe kell venniük.

gettyimages-465653774-1495645748.jpg

Matild belga királynő él a fehér privilégiumával (2015)

https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g9923727/pope-dress-code-presidents-royals/?slide=10

 A pápai látogatás protokollja, ami az öltözéket illeti, ismerős lehet az államfők és feleségeikről készült képekről, amelyek gyakran szerepelnek különböző médiafelületeken.

A dresszkód legalapvetőbb előírása az, hogy a ruha visszafogottságot és a tiszteletet fejezzen ki.

Az öltözködésre vonatkozó szabályok hosszú évekre nyúlnak vissza, így például az is bevett szokás, hogy alapvetően sötét öltözékben jelennek meg a látogatók a Vatikán vezetőjénél. Rocco Palmo, a Whisper in the Loggia szerkesztője ezt azzal magyarázza, hogy a fekete ruhában az előkelő hölgyek nem fogják túl ragyogni a pápát, nem vonják el a figyelmet a tarka, rikító színű ruhák. Bár a Szentszék nem ír elő kötelező szabályokat, a következőket javasolja a pápai látogatásokra:

A nők számára a protokoll javasolja a hosszú, fekete ruhát, zárt felsőrésszel és a fekete fejkendőt is, ami azonban opcionális. Az előírásokat többnyire minden vizitáción részt vevő előkelő hölgy betartja, ezzel tiszteletüket kifejezve Vatikán vezetője felé. Természetesen, ha valaki ettől eltérően jelenik meg, akkor sem lesznek negatív következményei, a pápa nem követeli meg szigorúan a protokoll betartását.

gettyimages-52099210-1495644298_1.jpg

Diana hercegnő II. János Pál pápa meglátogatásán. Korábban sokkal hangsúlyosabb fátylakat viseltek, manapság egy jelzésértékű kendő is megteszi

https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g9923727/pope-dress-code-presidents-royals/?slide=22

 Néhány esetben meg is történt, hogy magas rangú nők nem feketében tették tiszteletüket a pápánál (még II. János Pál idején): például Mary Robinson és a szovjet Raissa Gorbacsov. Letícia spanyol királynő, Matilde belga királynő vagy éppen Charlene hercegnő Monacoból szintén feketétől eltérő színű öltözékben látogatták meg a Szentatyát, ők azonban történelmi tradícióból fakadóan teljesen „legálisan”. Ugyanis övék a

„fehér privilégiuma” (“privilège du blanc” ), ami összesen 7 európai királynőt, hercegnőt, királyi kísérőt illet meg,

egészen pontosan azokat, akiknek a királyságuk hagyományosan katolikusnak számított évszázadokon keresztül, így váltak megkülönböztethetővé a katolikus fenségek a reformátusoktól a reformáció idején.

prince-charles-pope-camilla-888863.jpg

Camilla cornwalli hercegnő bár nem rendelkezik a fehér privilégiummal, Ferenc pápa meglátogatásakor mégsem viselt feketét… és nem dőlt össze a világ

https://www.express.co.uk/news/royal/787856/Prince-Charles-Camilla-Pope-Vatican-Brexit-charm-offensive-tour

Ez a kivétel azért fókuszál a női öltözetre, mert korábban a királyok és államfők a katonai egyenruhájukat viselték, azt pedig nem lehetett ilyen formában megváltoztatni.

Mindezeken túl az is elfogadható, ha valaki nemzete tradicionális öltözékét viseli a látogatáskor.

A másik régi hagyomány, a fátyol viselete sem kötelező, de a látogató nők általában felteszik a fekete fátylat tiszteletük jeléül, de ahogyan azt a mellékelt ábra is mutatja, az sem gond, ha nem mindenki tesz így:

5x_pa_v_jelentkeze_si_lapu_j.jpg

Angelina Jolie nem viseli a hagyományos fejkendőt (2015)

https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/g9923727/pope-dress-code-presidents-royals/?slide=6

 A férfiakra vonatkozó előírások az elmúlt évtizedekben lazultak, míg korábban a frakk volt az elvárás, manapság egy sötét zakó és szolid nyakkendő is megteszi.

A formális előírások nem annyira szigorúak tehát a Vatikánban, az évek során egyre kevésbé vannak kötelező szabályok a pápai látogatás dresszkódját illetően, azonban a tiszteletadás jeleként a legtöbb látogató igyekszik az ajánlások keretén belül maradni.

 

Szerző: G. Bonifert Rita

Források

https://www.hollywoodreporter.com/news/amal-george-clooney-meet-pope-899281

https://aleteia.org/2017/05/25/how-to-dress-if-youre-going-to-meet-the-pope/

https://aleteia.org/2017/06/01/only-7-women-in-the-world-can-dress-in-white-in-front-of-the-pope/

Facebook Comments