James Martin jezsuita szerzetes a „Szájer-jelenségről”

James Martin jezsuita szerzetes a „Szájer-jelenségről”

Mi a gyökere a papok és konzervatív politikusok féktelen gyűlöletének, amit az LMBTQ emberekkel kapcsolatban éreznek? James Martin jezsuita szerzetes a héten kirobbant magyar politikus botránya kapcsán fejti ki véleményét a melegellenes papokról és közéleti szereplőkről legfrissebb posztjában. 


dark_blue_green_mojito_drink_recipe_food_blog_title.jpg

Miért derül ki ennyi hevesen LMBTQ-ellenes közéleti személyiségről és papról, hogy meleg? És miért derül ki, hogy a leghangosabb erkölcscsőszök a magánéletben kevésbé erkölcsösek? 

James Martin (1960) New York-i jezsuita szerzetes, aki évtizedek óta harcol az LMBTQ emberek egyházi elfogadtatásáért, leírja tapasztalatát, hogy sorra derül ki azokról az emberekről, akik hangosan gyűlölködve fröcsögnek a melegekre, hogy titokban szintén homoszexuálisok.

Mi ez a jelenség? Kíváncsivá tett a rejtélye, mivel  a közelmúltban többen, akik fel merték vállalni  melegségüket, bocsánatot kértek tőlem személyesen, mert korábban rosszindulatúan támadták az LMBTQ embereket, a szolgálatomat az LMBTQ emberek között, és engem személy szerint is.

A jezsuita szerzetes ezért felkeresett több pszichológust, hogy választ találjon erre az ellentmondásos jelenségre.

A pszichológusok azt a választ adták, hogy aki a szexualitásával kapcsolatban szégyent, gyűlöletet, zavarodottságot él meg, annak könnyebb kifelé irányítania ezeket az érzéseket, mint hogy elvégezzék a szükséges kemény munkát önmagukban. Könnyebb a feldolgozatlan dühöt és öngyűlöletet kifelé irányítani. 

Megrettenve a saját belső életükben tapasztalható »rendellenességektől«, igyekeznek a »rendet«” önmagukon kívülre vetíteni, más emberekre, és néha saját magukra is, és ez megint csak nagy belső konfliktust okoz, ami ismét haraghoz, dühhöz és mások támadásához vezet. 

Bizonyos emberek annyira félnek az »előbújástól«, hogy nem merik azt megtenni, ami újfent frusztrációt és agressziót eredményez, amit a melegeken vezetnek le. 

jm.png

Az teljes írás ezen a linken érhető el.

Fordítást készítette: Jézsó Tamás, a Felszabtér blog szerkesztője

Facebook Comments