Összeesküvés elméletek és spiritualizmus

Összeesküvés elméletek és spiritualizmus

A cikk címe azon a megfigyelésemen alapul, hogy a legtöbb összeesküvés elméletet az önmagukat spirituálisnak tartó emberek vallják és osztogatják meg egymással szerte a virtuális térben. Éveken keresztül mit sem törődve ezzel, elfogadtam a tényt, hogy az „ezósok” és „konteósok” egy csónakban eveznek. Mióta azonban a koronavírus első hullámában a szokásosnál jobban aktivizálták magukat a rettegő összeesküvés elmélet hívők, engem is jobban elgondolkodtatott a dolog. Félreértés ne essék, nem az gondolkodtatott el, hogy hogyan nyerészkedik a globális háttérhatalom a vírussal, vagy az, hogy Donald Trump hogyan harcol a vírus közben sátánista pedofil liberálisokkal (ez egy létező elmélet), hanem az, hogy mégis mi köze lehet a spirituális identitásnak az összeesküvésekben való hithez?

Ezohunter írása

conspiracy-r_stevens-1536x1077.jpg

Kép forrása: crestresearch.ac.uk

Egy jó kis tanulmányban (David G. Robertson: Conspiracy Theories and the Study of Alternative and Emergent Religions, 2015) azt találtam, hogy mikor először említették az összeesküvés elmélet kifejezést, így körvonalazták azt:

Az összeesküvés elméletek a vallási hiedelmek szekularizációjának az eredménye”.

Szóval vallási hiedelmek, maga a vallás intézményének megléte nélkül. Ha jobban belegondolok, maga az ezotéria, a spiritualizmus vagy a New Age mozgalmakra is igaz lehetne pont ugyanez a leírás, így hát nem meglepő, hogy miért ezekre a körökre jellemző olyan gyakran a konteókban (konspirációs teória rövidítése) való hit. Azt azért hozzá teszem, hogy egyrészt nem minden spirituális identitású ember hisz az összeesküvésekben és nem minden összeesküvés elmélet hívő feltétlenül spirituális, mégis a kettő kapcsolata nagyon jellemző. A fenti idézet nem volt elég magyarázat, így megpróbáltam belehelyezkedni egy általános New Age gondolkodásba. Ehhez összegyűjtöttem néhány jellemzőjét ennek a szellemiségnek és hát a világkép igen mágikus. Egy olyan világba, ahol mindenféle misztikum helyet kap, médiumok lépnek kapcsolatba idegen lényekkel, az asztrológiára jobban támaszkodnak, mint komplex folyamatoknak a megértésére, a fizikai világot illúziónak vagy a valóság legalacsonyabb rendű megnyilvánulásának tekintik, gyakran földönkívüli erők játszóterének gondolják el a földünket és hasonlók. Egy ilyen világban simán helyet kaphatnak olyan dolgok, amik a racionálisabban gondolkodóknak hajmeresztőnek tűnnek. Bár a New Age mint olyan nehezen meghatározható jelenség, a felsoroltak simán helyet kaphatnak New Age-hez köthető csoportokban, különböző arányban.

Nem magyar sajátoság az sem, hogy az összeesküvés elméletek elég keményen a politikai jobboldalhoz köthetőek, de itt is megjegyzem, hogy ez nem mindig van így. Hazánkban az összeesküvés elméletek terjesztésében aktív szerepet játszanak újpogány táltosaink, akiket leginkább a cionista háttérhatalom magyarságot elpusztító törekvései szomorítanak el. Ez a háttérhatalom szerintük Krisztus Pártus-Szkíta-Magyar származását az akadémián keresztül hazudják el, de repertoárjukban szerepel még a kamu vírus elleni vakcinát felhasználni a szittya virtus kiirtására. Tudom, túlzóan ironikusan hangzanak a fent leírtak, de a valóság az, hogy explicite ilyeneket vallanak emberek, több ezer fős facebook közösségekben elég gyakori téma.

Pont az ekkora népszerűség miatt gondolom azt, hogy komolyan kell ezt az egészet venni. Fontos tudatosítani, hogy amikor néhány ilyen elmélet mögé pár bolondot vízionál az ember, hogy itt nem néhány emberről van szó, hanem tömegekről. Arról nem is beszélve, hogy világszerte teret kap néhány, még a realitás talaján valamennyire megálló konteo a politikai diskurzusban, ami valljuk be, elég félelmetes. De most ebbe az irányba nem szeretnék elkanyarodni.

Magát a spirituális világszemléletet, amit a vallási intézményektől elválasztanak, szintén tömegek vallják magukénak. Én nem vagyok ellene még az ilyen modern spirituális szinkretizmusnak sem, miért ne inspirálódhatna valaki más vallási szellemiségből? De a konteókat miért? Sok magyarázatot kaptam mindenféle ezoterikus embertől, hogy miért magától értetődő a buddhizmus alapján a földönkívüliek létezése, a föld alatti gonosz kínzó szörnyetegek valósága, a háttérhatalom ármánykodásai, de ezekkel szemben az én üzenetem, hogy ez nem evidencia. Nagyon nem magától értetődő semmilyen vallási hagyomány szövegeiből, hogy bármilyen konteónak lenne alapja, így a pontosabb informálódás által elkerülhető lenne az a fajta kombinálás, ami végül senkinek nem jó. Más valós alapja természetesen van az összeesküvés elméletek egy részének, léteznek titkos megbeszélések, társaságok, akiknek az életébe nem látunk bele, ködös történelmi események, egyezkedések stb., de a számunkra ismeretlen dolgok fantáziával való tarkítása, természetfeletti mítoszokkal való megspékelése veszélyes. Nem tűnik elsőre annak, de okot adhat a gyűlöletre, főleg a rasszizmusra és kiváltképpen az antiszemitizmusra, de gyakran a homofóbiára is. Számomra az a megdöbbentő, hogy miért írja felül egy összeesküvés elmélet a vallások és szellemi hagyományok valós alapjait, pl. az együttérzést? Hasonlóan, ahogy az áldozathibáztatás kerül a vallási okfejtegetés fő motívumává, itt is a vallásosság vagy spirituális út lényege kerül háttérbe, a fölösleges gyűlölködés helyet. Ezek miatt gondolom fontosnak a kérdést komolyan venni és átgondolni.

Facebook Comments