A jövő generációja

A jövő generációja

Megannyi lány küzd a frontvonalban szerte a világban, azért, hogy a társadalmi és faji egyenlőség megvalósuljon. Sürgetik az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket és helyet követelnek azoknál az asztaloknál, ahol a döntések születnek, legyen szó a közvetlen közösségükről, országaikról és nemzetközi platformokról. 

girls-banner.png

Nemrégiben volt a „Lányok Nemzetközi Napja”, aminek témája idén

„Az én hangom, a mi egyenlő jövőnk”

volt, rávilágítva arra, hogy mennyire sok fiatal lány vállal úttörő szerepet abban, hogy egy olyan világ jöhessen létre, amelyet mindannyian szeretnénk és megérdemlünk. A lányok hangja, jogaik, tehetségük és álmaik az alapjai egy élhetőbb világnak.

Ezúttal 8 lányt mutatunk be, akikre érdemes figyelni mert az biztos hogy már most sokakat megszólítanak és tettekre buzdítanak, nem csak a szűk környezetükben.

Julieta Martinez, Chile

e_vza_ro_2020_meghi_vo.png

Julieta Martinez 17 éves és az éghajlatváltozással, illetve a nemi egyenlőséggel foglalkozik aktivistaként. Megalapította a Tremendas Együttműködési platformot fiatalok, különösen a lányok számára. A szervezet arra törekszik, hogy ösztönözze az ifjakat, hogy ne féljenek a közösségeikben változásokat elérni, miközben olyan globális ügyekről is beszélnek, mint a környezetvédelem, befogadás, nemek ügye, egészség és jólét, valamint az oktatás. Julieta tagja az ENSZ Női Nemzedék egyenlőségével foglalkozó ifjúsági munkacsoportnak, amely a fiatalokat helyezi a párbeszéd központjába.

 Latifatou Compaoré, Burkina Faso

girls-latty.png

A 14 éves Latifatou Compaoré édesanyjától „örökölte” az ellenállás szellemét. Miután az anya átesett a női nemi szervek megcsonkításán, és látta, egy ahogy egy kevésbé szerencsés lánytársa belehal a csonkításba, Latty anyja megfogadta, hogy soha nem fogja veszélyeztetni a saját lányai biztonságát és egészségét. Miután Latty értesült anyja történetéről, elkezdte követelni a női nemiszervcsonkítás (NNCS) gyakorlatának megszüntetését. Énekes tehetségét arra használja, felhívja a figyelmet a NNCS brutalitására. Azóta sok lány csatlakozott Lattyhoz, hogy együttes erővel küzdjenek a káros gyakorlat beszüntetéséért.

 Greta Thunberg, Svédország

girls-greta.png

Greta 16 évesen lett a globális klímaválság elleni küzdelem arca 2019-ben. Thunberg mozgalma azzal kezdődött, hogy kihagyva az iskolát, letáborozott a svéd parlament előtt, annak érdekében hogy történjenek intézkedések a bolygó védelmének érdekében, hiszen a következő generációk számára nem túl fényesek a kilátások ilyen téren. 2019 szeptemberében Thunberg egy kibocsátásmentes hajóval szelte át az Atlanti-óceánt, hogy felszólaljon az ENSZ klímacsúcsán New Yorkban, ahol felrótta a világ vezetőinek, hogy késlekednek a hatásos intézkedésekkel a klímaválságot érintően.

Millie Bobby Brown, Nagy-Britannia

girls-millie.png 

Millie Bobby Brown hírnevet is fiatalon szerzett a Stranger Things című sorozatban játszott „Tizenegy” szerepével. Ugyanakkor már most felismerte, hogy ismertségével megvan rá a lehetősége, hogy sokak figyelmét irányítsa társadalmi jelentőségű ügyekre. Millie határozottan áll ki a gyermekjogok mellett. Az UNICEF jószolgálati nagyköveteként felhívja a figyelmet azokra a helyzetekre, amelyeknek a gyermekeknek világszerte részük van, ilyen például az oktatás és a biztonság hiánya, az erőszak, a zaklatás és a szegénység.

Neha, Nepál

girls-neha.png

Neha lányok jogaiért és nemek közötti esélyegyenlőségért kiálló aktivista, aki a nepáli Katmandu nyomornegyedében nőtt fel. Az aktivitizmusát lány- és ifjúsági közösségekben kezdte, ahol a gyermekkereskedelemtől kezdve a nemi alapú erőszakig sok mindennel foglalkozott. Most, mint a Nemzetközi Globális Fiatal Influenszer,kampánytevékenységével másokat inspirál, továbbá vezető a nepáli Mahila Ekta Samaj Girls Hálózatban, amely egyesíti a Katmandu-völgy 10 legnagyobb nyomornegyedében élő lányaktivistákat. Neha műsorvezető Nepál # CoolKids.com rádióműsorában is, ahol felhívja a figyelmet a lányok online szexuális kizsákmányolása és zaklatása ellen. A Lány Gyermek Nemzetközi Napja előtt Neha csatlakozott az ENSZ Nők és a Plan International elnevezésű beszélgetéshez a digitális ifjúsági aktivizmusról.

Jakomba Jabbie, Gambia

girls-jakomba.png

A 16 éves Jakomba Jabbie fontos szószólója a gambiai lányok oktatásának, különösen a természettudományi és technológiai ismeretek terén. Jakomba már a saját iskolájában megtette az első lépéseket, mivel látta, hogy a lányok nem kapnak elég bátorítást, hogy technológiai és innovációs tanfolyamokra menjenek és hogy később ilyen téren helyezkedjenek el, alapított egy robotikai klubot. A repülőgépmérnök pályára lépő Jakomba minden olyan lány számára inspirációként szolgálhat, aki reál szakon akar tanulni, de elbátortalanodik a látható példaképek és a női alulreprezentáltság miatt.

 Sofia Scarlat, Románia

girls-sofia.png

Sofia Scarlat 17 éves diák Romániából. Megalapította a Girl Up-ot, Románia első nemek közötti esélyegyenlőségért felelős szervezetét tizenévesek számára. Azért dolgoznak, hogy megelőzzék a családon belüli és a szexuális erőszakot, az emberkereskedelemet továbbá igyekeznek előmozdítani a nemek közötti egyenlőség ügyét. Határozottan támogatják az átfogó szexuális nevelést, és jogi segítséget tudnak nyújtani a nemi alapú erőszak kiskorú áldozatainak. 2020 októberében Szófiát beválasztották az ENSZ Nők Nemzedékei Egyenlőség Ifjúsági Munkacsoportjába.

Samaira Mehta, Egyesült Államok

girls-samaira.png

Mindössze 11 éves, de Samaira Mehta már két társasjáték a Coderbunnyz és a Codermindz ötletgazdája, amelyek bevezetik a gyerekeket a számítógépes programozás és a mesterséges intelligencia fogalmaiba. Megalkotója az „Igen, egymilliárd gyerek képes kódolni” kezdeményezésnek is, amelynek célja, hogy egymilliárd gyermek oktatáshoz juthasson 2030-ig a fizika, matematika, és mérnöki területen, továbbá kódoló eszközökhöz is legyen hozzáférésük. Samaira csatlakozott az ENSZ Nők Generációk közötti egyenlőséget hirdető kampányához, amelyben tanácsokat adott a nemek közötti szakadék megszüntetésére reál tudományterületeken.

Szerző: Bonifert Rita, szociológia, ELTE, TÁTK 

A szöveg és a képek forrása:

https://www.unwomen.org/en/news/stories/2020/10/compilation-girls-to-know

 

Facebook Comments