Ferenc pápa gondolatai

Ferenc pápa gondolatai

Az utóbbi hetekben ide-oda rohangáltam, beütött a szakdolgozat végső hajrájában a pörgés: interjúkat veszek fel, zoomos előadásokat hallgatok és e-mailek tömkelegével árasztottam el az általam kiszemelt, potenciális munkahelyeket. Mindeközben fél szemmel már a jövő évi kalendárt nézegetem, hiszen, ha az ember messzebbre kívánkozik, akkor már most el kell kezdeni terveket szövögetni.

Na szóval, ilyen felfokozott állapotban vonultam be múlt kedden a könyvtárba, hogy hatékonyan „ügyeket intézzek”…aztán megtaláltam Ferenc pápa füveskönyvét (Európa, 2013) és alábbhagyott a produktivitás…viszont annyira jól estek Ferenc pápa magvas gondolatai, hogy elolvastam a könyvecskét. Most pedig megosztom azokat a gondolatait, amelyek szerintem a leginkább reflektálnak arra a világra, amelyben élünk:

pope-francis-church-abuse-crisis.jpg

Ferenc pápa 

https://cdn.hvgblog.hu/felszabter/uploads/2021/01/89d46e2d36ea2d4c8576aabfa1a3d1c41f2fbaf1f696a1ed2a2adc3cd9588f45.jpg

 

Mivel tartozik az Egyház a híveinek: „Irgalom, irgalom, irgalom” (2013)

 

„Ha történelme során a vallás mindig képes volt fejlődni, miért ne gondolhatnánk úgy, hogy a jövőben is képes lesz magába fogadni a korának kultúráját?” (2010)

 

 „Ahhoz, hogy valakivel párbeszédet folytathassunk, le kell rombolni a falakat magunk körül, ki kell tárni a ház ajtaját és emberi melegséget kell adnunk.” (2010)

 

 „Ne várjunk el mindent azoktól, akik vezetnek bennünket: ez a gyermekek tulajdonsága…” (2003)

 

Az egyenlőtlenségről:

„Fel kell háborodnunk az igazságtalanságon, amikor valakinek nincs kenyere és nincs munkája…Ezen a világon nagyon sok olyan ember van, aki csak a saját jólétére gondol…És milyen érdekes, hogy ezek az emberek, akik csak  saját magukra figyelnek, és figyelmen kívül hagyják mások jólétét, átkozódnak a legjobba, átkoznak másokat és a körülményeket. „

(2013)

 

Egyház és állam viszonya: ” Nincsen abban semmi baj, ha a vallás párbeszédet folytat a politikai hatalommal, baj csak akkor van, ha behódol előtte, és titokban összeszűri a levet vele.„ (2010)

 

„A jelenlévők között nem mindenki katolikus, és vannak itt nem hívők is. Tiszteletben tartom mindannyiuk meggyőződését. Tudom, hogy mindegyikük Isten gyermeke. Isten áldása legyen önökön.” (2013)

 

„Vannak a vallásokon belül olyan irányzatok, amelyek előírásai olyan szigorúak, hogy figyelmen kívül hagyja az emberi lényeket.” (2010)

 

Egyházon belüli botrányokról:

„Lássátok az Egyházat, olyan szentnek és olyan bűnösnek, amilyen a valóságban. Lássátok a hibáit és a bűneit, de ne tévesszétek szem elől mennyire szent sok férfi és nő, akik ma érte fáradoznak. „(2010)

 

 Erkölcsről:

„Beszélünk erkölcsről, mert könnyű beszélni róla. Ráaadásul- és ez ízléstelen- a házassági erkölcshöz kapcsolódó témákat és azokat az erkölcsi kérdéseket taglaljuk, amelyek a hatodik parancshoz kötődnek, mert ezek a legbizsergetőbbek. Így elég szomorú képet festünk az Egyházról.” (2011)

 

Gyermekekről:

„Bizonyos aggodalommal szoktuk megkérdezni: Milyen világot hagyunk a fiainkra? Talán jobb lenne, ha ezt kérdeznénk meg: Milyen fiatalokat adunk ennek a világnak?” (1999)

 

Hitoktatókról, katekétákról:

„Szeretném, ha önök között nem volna helye az apostoli múmiáknak, nagyon kérem, hogy ezek menjenek el egy múzeumba, ahol sokkal jobban mutatnak!” (2005)

 

Homoszexualitásról:

„A lelkipásztorok, mint a hívők vezetői, olykor felhívják a figyelmet a magán-és közélet egyes mozzanataira. De arra nincsen joguk, hogy bárkinek a magánéletét megszabják. Ha Isten, mint teremtő, vállalta annak a kockázatát, hogy szabadságot adott nekünk, milyen alapon avatkozom bele én bármibe is?” (2010)

 

 „A szegényeknek nyújtott segítség azzal a nagy veszéllyel- vagy nagy kísértéssel- jár, hogy olyan óvó, atyáskodással fordulunk feléjük, amely nem hagyja, hogy felnőjenek.” (2010)

 

„Az, hogy elismerjük, elfogadjuk a gondolkodás és a létezés minden más formáját, és együtt is élünk velük, még nem jelenti azt, hogy elutasítjuk a saját hitbeli meggyőződésünket.” (2006)

 

Az idézetek forrása: 

Katona Ágnes, Julie Schwietert Collazo, Lisa Rogak (szerk.): Ferenc pápa füveskönyve (2013). EurópaBudapest

https://europakiado.hu/konyv/732789/ferenc-papa-fuveskonyve/

Szerző: Bonifert Rita szociológia hallgató, ELTE TÁTK

Facebook Comments