A Katolikus Egyház jövője és a nők

A Katolikus Egyház jövője és a nők

Korábban is írtunk a blogon a 73 éves Anne Soupáról, aki bár tisztában van a realitással, megpályázta a megüresedett lyoni érseki posztot. A francia akadémikus megmozdulását támogatás övezi szerte a világban és ráirányítja a figyelmet arra, hogy a katolikus világunkban még mindig nem jött el a várva várt nemi egyenlőség kora. Következzen egy kis áttekintés az egyházon belül egyenlőségre törekvő nőkről és arról, hogy hol is tart jenleg a mozgalmuk.

media_media_c2048481-b5f8-4c01-8618-c7ceaa7cc3a4_original1024.jpg

Anne Soupa, aki teológusi és bibliatudós pályafutását lyon első női püspökeként zárná

Forrás: https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.anne-soupa-und-die-katholische-kirche-eine-frau-will-bischoefin-von-lyon-werden.9e1534ea-18e5-446a-b640-dbe7b63f0871.html

 Anne úgy véli, és ebben nincs egyedül, hogy a nők kezdenek ébredezni a katolikus Egyházban. Ezt támasztja alá, hogy Anne érseki pályázata még 7 francia nőtársát inspirálta arra, hogy egyházi posztokat pályázzanak meg, amiket természetesen hagyományosan kizárólag férfiak tölthetnek be.

 Bár Ferenc pápa elvetett minden, a nők papi szolgálatát tiltó évszázados szabály megváltoztatására buzdító kezdeményezést, viszont áprilisban felállított egy bizottságot, amely a női diakónusok kérdését vizsgálja, illetve augusztusban hat nőt delegált a Vatikán pénzügyeit felügyelő testületbe. Ezek a változások fontos lépések abban a folyamatban, hogy a nők számára is megnyíljanak a magasrangú egyházi pozíciók.

 “Az emberiség felének kizárása nemcsak ellentétes Jézus Krisztus üzenetével, hanem káros is az egyház számára, amely így fenntartja a visszaéléseknek kedvező környezetet.”-mondja Soupa bár nincsenek hiú reményei: ”Minden jogom megvan arra, hogy bátran kijelentsem, képes vagyok betölteni az érseki posztot, mégis tiltja minden, hogy ez be is következzen.”Felteszi a kérdést:

” Valóban az egyedülálló, feketébe öltözött idős úr lenne a püspöki lét egyetlen modellje?”

wow_in_rome.jpg

A nők pappá szentelését szorgalmazó szervezet

Forrás:https://images.squarespace-cdn.com/content/50c6050ae4b0cd7ca3db88a1/1576802088093-UH0KBE1GRY554P1NE529/wow+in+rome.jpg?content-type=image%2Fjpeg

A nők pappá szentelésének ötlete nem új a nap alatt, azonban ma már számos olyan szervezetet találunk, amelyek ennek megvalósításáért küzdenek aktívan. Legfontosabb érvük, hogy a nők pappá szentelése felfrissítené az egyházi jelenlétet azokon a területeken, ahol a paphiány felveti az életforma élhetőségének kérdését, illetve azokon a helyeken is, ahol a szexuális visszaélések miatt csökkent a hívek száma és az intézmény támogatottsága. A múlt hónapban például a hamburgi érsek, Stefan Hesse hirdetett meg nyílt vitát a nők pappá szentelését illetően: „Mindenkinek lehetnek gondolatai és érvei a kérdésben.”

Soupa lépése valamit megmozgatott az emberekben, ugyanis nagy támogatottság lengi körül a teológusnőt, mondja Miriam Duignan, aki a Woman’s Ordination Worldwide munkatársa, annak a szervezetnek, amelynek célja a női egyenjogúság megvalósulása a Katolikus Egyházban. 

sad.jpg

Miriam Duignan

Forrás: http://www.equalityforwomen.org/

 A női egyenjogúság felvetése a Vatikán falain kívül nem tűnik annyira elvetemültnek, a katolikus hívek nem feltétlenül osztják egységesen az Egyház „ellenszenvét” a nők iránt: sokan nem látnak semmi akadályt azelőtt, hogy nők is ugyanúgy betölthessék azokat a hivatásokat, amelyek jelenleg csak férfi kollégáknak engedélyezett.

Egyébként vannak persze nők, több millió katolikus laikus, akik a világ plébániáin jelenleg is azon fáradoznak, hogy (sokszor el nem ismert) munkájukkal fenntartsák az Egyházat. Ideje lenne a közösség életét meghatározó döntésekben is meghallgatni a „másik” nézőpontot.

 Tina Beattie a londoni Roehampton Egyetem katolikus tanulmányok professzora elmondta:

„A változásért erős alulról jövő kezdeményezések zajlanak, de ennek megannyi formája létezik. A nyugati liberális demokráciákban élő nők például azért kampányolnak, hogy a vezetői és a papi szolgálatot nők is betölthessék.

„Számukra elég volt abból, hogy elhallgattatják, alárendelik őket és ki vannak zárva a döntéshozó folyamatokból.  Az ügy kapcsán sokan csalódtak Ferenc pápában, akitől azt várták, hogy a nőket érintő témákban is ugyanolyan bátor és szókimondó lesz, mint megannyi más témában.”

Soupa felteszi a kérdést, hogy vajon miért nem tett többet a pápa ebben a kérdésben. A teológusnő szerint Ferenc pápa sok erőfeszítése hiúsul meg az egyházon belüli erős reakciós áramlatok miatt.

“Szóval Ferenc pápának még hátra van egy le nem folytatott párbeszéde… hiszen az egyház egyszerűen nem működhet nők nélkül…ők az egyház jövője.”

5472.jpg

A francia női csapat, Soupa jobbról a második

Forrás: https://www.theguardian.com/world/2020/aug/30/women-are-future-of-catholic-church-anne-soupa-leads-renewed-fight-for-female-ordination?utm_term=be4b670ce9caa26b0acbac59b1507a32&utm_campaign=ThisIsEurope&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=thisiseurope_email

 Még egy kezdeményezést hoznék fel, mégpedig azt, amelyet azok a francia nők hoztak létre Toutes Apotres névvel, akik a hagyományosan csak férfiak számára elérhető pozíciókra pályáznak:

Hosszú és fájdalmas évtizedek múltak el, mialatt a katolikusnak keresztelt nők udvariasan kértek az egyenlőséget az Egyháztól. Azonban a kérések nem teljesültek, alig hallgatták meg őket…ennek ellenére még mindig mi nők vagyunk azok, akiket türelemre intenek.” De ma nincs más választásunk, minthogy eltávolítani ezeket az akadályokat, hiszen egyházunk olyan helyzetben van, ahonnan nincs más út előre csakis a sürgető változásokon keresztül.”

A Vatikán franciaországi nagykövete, Celestino Migliore érsek a mozgalomra válaszként felkínálta a találkozás lehetőségét a szövetség néhány tagjának, amire szeptemberben kerülhet sor.

Szerző: Bonifert Rita szociológus hallgató, ELTE, TÁTK

A szöveg forrása: https://www.theguardian.com/world/2020/aug/30/women-are-future-of-catholic-church-anne-soupa-leads-renewed-fight-for-female-ordination?utm_term=be4b670ce9caa26b0acbac59b1507a32&utm_campaign=ThisIsEurope&utm_source=esp&utm_medium=Email&CMP=thisiseurope_email 

Facebook Comments