Buzizni nem keresztényi!

Buzizni nem keresztényi!

Úgy tűnik, hogy az idei Pride-hét minden eddiginél jobban radikalizálja nemcsak a politikai szélsőjobboldalt, beleértve persze a kormánypártokat is, hanem a vallási fanatikusok legalja is előmerészkedett a középkori sötétségből. Mert úgy tűnik, hogy van rájuk igény?! Tényleg van? Döbbenetes, hogy 2020-ban egy katolikus pap, Osztie Zoltán teljesen nyíltan b*zizik a Hír Tv műsorában. Döbbenetes, hogy vallási fundamentalisták videóban üzennek Karácsony Gergely főpolgármesternek, és szélsőséges és társadalmilag veszélyes videójukat a Magyar Nemzet népszerűsíti. No, meg mit is jelentenek azok a keresztényi értékek valójában, amiről Soltész Miklós államtitkár beszél, amikor hangzatosan azt harsogja, hogy a szivárványos lobogót “vigyék vissza” Nyugatra. Ezen a ponton muszáj megszólalnom, és a magam, valamint a Felszabtér Blog csapata nevében megfogalmaznom valami nagyon radikálisat! Ha hagyjuk, hogy nyilvános teret, sőt egyre nagyobbat kapjanak olyan vallási fundamentalisták / fanatikusok, akik ideológiából gyűlölködnek, akkor óriási veszély fenyegeti nemcsak az általuk éppen céltáblává tett kisebbségi csoportokat, hanem velük együtt minden demokratikusan gondolkodó és jóérzésű embert ebben az országban. Erre pedig nekünk, józan keresztény embereknek megálljt kell mondanunk, ha el akarjuk kerülni mindazt, amit Sztálin, Mao Ce-tung, Hitler neve fémjelez! És nem túlzok, hanem komolyan beszélek. – Perintfalvi Rita teológus írása.

Sajnos azt látom, hogy olyan hangok, olyan pozíciók lettek az utóbbi években egyre bátrabbak, s kapnak kormányzati támogatást – közpénzek, médiajelenlét stb. –  szélsőséges nézeteik terjesztésére, akik eddig meghúzták magukat, mert ők is érezték, hogy arra a középkori sötétségre, amit képviselnek, nincsen igény a józan és normális emberek között ebben az országban.

De most úgy tűnik, hogy ez a sötétség, ami bizony lábbal tiporja mások emberi méltóságát, újra előmerészkedett a maga fekete lyukából, és egyre hangosabbá válik.

Ráadásul úgy, hogy szélsőséges vallási fundamentalizmusukat úgy próbálják beállítani, mintha azt minden katolikus pontosan olyan gyűlölködő módon gondolná, mint ők, illetve szeretnek azzal az érvvel dobálózni a saját szélsőséges pozíciójuk védelmében, hogy ez a katolikus egyház hivatalos tanítása. Hát pedig nem az! Sokkal inkább arról van szó, hogy ők ugyanúgy a szélsőjobboldalt képviselik a teológiai gondolkodásban, ahogy Toroczkai, meg most Orbán Viktor a politikában. Attól, hogy igyekszenek azt a látszatot kelteni, hogy ők a jobbközép a vallási spektrumon, attól az még csupán illúzió és megtévesztő színjáték. Mert ők csak egy torz, szélsőséges ideológia képviselői, akik a katolicizmust politikai fegyverként használják. Ezt hívják úgy, hogy politikai katolicizmus.

392979_karacsony_pride.jpg

Fotó: Szivárványos zászló leng a Karácsony Gergely vezette városházán (Mandiner)

Vagy nem olvasta Osztie Zoltán a Katolikus Egyház Katekizmusát a homoszexualitásról? Hiszen még ez is felszólítja a hívő embereket, így bizony még a katolikus papokat is arra, hogy ne gyűlölködjenek nyilvánosan a tévében a b*zi zászlót emlegetve:

Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. (KEK, 2358)

Agresszív és háborús hangvételű megnyilatkozása mennyiben tartalmaz tiszteletet, együttérzést és gyöngédséget?

Itt már olyan abszurddá vált a társadalmi környezet és az ideológiai háború, hogy itt már nem lehet szelídnek lenni, itt nemet kell mondani. Tehát mindarra, amivel itt találkozunk, és amiről itt beszélgettünk is: buzi zászlótól kezdve sok minden más egyéb. Itt már nem lehet hallgatni tovább.

Szerintem az az abszurd, hogy nyílt, kisebbség elleni uszítás következmények nélkül elhangozhat a tévében. És az az ötlet is abszurd, hogy Karácsony Gergely rakja ki a b*zi zászló helyett a vatikáni lobogót. Hogy is van ez Osztie atya, katolikus teokráciában élünk? Vagy a Vatikán illetve az egyház birtokolni akarja a Városházát? Hát nekem ez a gondolat tűnik abszurdnak!

Karácsony Gergelynek, aki kitette a szivárványos lobogót, és amúgy szerintem tökéletes módon beszélt az Isten szeretetéről, beszólt egy másik fanatikus egy videóban, amit a Magyar Nemzet – idáig süllyedt – terjeszt. Az ő nevét direkt meg sem említem, mert annyira nem tartom relevánsnak. De azt el kell mondanom, hogy egy videóban erőszakosan üvöltöző, a melegeket, meg az őket támogatókat a pokolra küldő mennydörgéssel lehet, hogy a 17. században sikeresen ijesztgetett volna még embereket, most viszont rendkívül groteszknek hat. Főleg azért, mert szerintem az Isten nem ilyen. Ő nem egy templomtéren futkosó, ingerülten ordibáló hisztérikus pasi, hanem a szeretet hírnöke.

És még egy megjegyzés Soltész Miklós államtitkárnak, aki szerint a szivárványos zászlót „vigyék vissza” Nyugatra, mert ide olyan „értékek kellenek, amiket több mint 2000 éve Isten az emberek lelkébe írt.” No, de pontosan mik is azok az értékek? Miről szól a szívbe írt törvény? Mi is a főparancs? Nem az, hogy „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat”? Vagy ahogy Martin Buber fordítja:

Szeresd felebarátodat, mert olyan, mint te!

Vagyis akik valamilyen kisebbség ellen izgatnak, hergelnek, azok tulajdonképpen saját magukat köpik szembe. Mert az az ember, aki ilyesmire képes, az tulajdonképpen önmagát gyűlöli. Mint spirituális tanító azt is tanácsolnám mindhárom férfinak, hogy nézzenek magukba őszintén és tegyék fel a kérdést: Mit nem szeretek magamban? Mi az a sötétség bennem, amit nem tudok integrálni, amit nem tudok magamnak megbocsátani? Mert bizony, ahogy igaz az, hogy nem szerethetem felebarátom, ha nem tudom szeretni önmagamat, az is igaz, hogy akkor gyűlölködöm másokkal szemben, ha magamat is gyűlölöm.

Persze ez a dolog pszichológiája, de nézzük meg a kérdést társadalmi szinten is! És akkor most jöjjön a radikális véleményem:

Ha mindezt hagyjuk, ha az ilyen szélsőséges hangoknak nyilvános teret engedünk, ha nem háborodunk fel ezen, hanem hagyjuk, hogy mindez az abszurditás a normalitás részévé váljon, akkor idővel semmi nem lesz már, ami megállítja azt folyamatot, aminek a végét a következő nevek fémjelzik: Sztálin, Mao Ce-tung, Hitler!

Ne legyen senkinek illúziója, itt ez fog következni! Fel kell végre ébredniük azoknak, akik a normalitást képviselik ebben az országban. Én most elsősorban azokhoz, a normális keresztényekhez szólok, akik nem értenek egyet semmiféle ideológiai alapú gyűlölködéssel: Tiltakozzunk! Nem hagyhatjuk, hogy ezek a szélsőségek kisajátítsák maguknak a kereszténységet! Mert eltorzítják, megbecstelenítik! Ahogy szégyent hoznak a Mesterre is, aki soha nem gyűlölködött, hanem a szeretet tanítását hozta el ebbe a világba. Óriási a mi felelősségünk ebben az ideológiai háborúban, mert, ha mi hallgatunk és nem állunk ellen, akkor a következő generációk tényleg el fogják hinni, hogy Jézus egy b*zizó fickó volt, aki pont úgy ordított az állítólagos szeretet nevében, mint ez a keresztény apologéta a videójában. Szóval nagy a tét! A szeretetről kell tanúságot tenni! És soha ne felejtsük el, hogy ebben keressük azokat a szövetségeseinket, akik lehet, hogy nem hisznek Istenben vagy nem ugyanabban az Istenben hisznek, mint mi, de hisznek az emberségességben és a szeretetben! Ha egy olyan világot élünk, ahol a magukat kereszténynek mondók nem a szeretetről tanúskodnak, akkor keressük azokat, akik nem beszélnek a kereszténységről, de a szívük mégis tiszta: lehet, hogy pont ott fogjuk megtalálni Istent, akinek útjai, soha nem a mi útjaink.

Szerző: Dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Felszabtér Blog főszerkesztője.

Facebook Comments