Richard Rohr: „Nem úgy látjuk a dolgokat, ahogy vannak, hanem ahogyan mi vagyunk”

Richard Rohr: „Nem úgy látjuk a dolgokat, ahogy vannak, hanem ahogyan mi vagyunk”

fr-richard-fh-w-venus-copy-2-960x0-c-default.jpg

Kép forrása:https://broadview.org/richard-rohr-interview/

Rohr egy egész könyvet szentel a témának, amelyben arra hív minket, hogy elhagyjuk a leegyszerűsítő és a dolgokat kettősségekre lebontó világnézetet. Ennek eléréséhez gyakorlatias lépéseken vezet minket végig könyvében, hogy életünk pillanataihoz közvetlenül tudjunk kapcsolódni és ne az előfeltevéseinken keresztül.

 Nem úgy látjuk a dolgokat, ahogy vannak, hanem ahogyan mi vagyunk.

 A ferences testvér a fenti gondolatot fejti ki, több mint negyven évnyi tanítás és igehirdetés tapasztalata alapján:

Az ember a saját szemüvegén keresztül látja a szövegeket, a saját fejlődési és tudatossági szintjének megfelelően hallja az elhangzottakat.

Így fordulhat elő, hogy míg egyes emberek a büntető szövegeket szeretik mennydörögni, a szerető szívűek ugyanezekben a szövegekben a felhívást veszik észre a tisztaságra, választásra és az elhatározásra. Ezért lenne fontos hangsúlyt fektetni az érett gondolkodás fejlesztésére, hogy kellő nyitottsággal és érettséggel hallgassuk a Szentírást (is) és ne a fejlődés korai szakaszára jellemző dualisztikus gondolkodás szűkítse be látóterünk.

 A nagy tanítók, Jézus („Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!” Mt 7,1 és Lk 6,36-38) és Buddha (Dhammapada IV. 7.) is az ítélkezés elhagyására szólítanak spirituális tanításaik során.

Felhívják arra a figyelmünket, hogy semmilyen megismerés és megértés nem fakadhat abból, ha legelőször „nem”-et mondunk.

Az alapvető elfogadás „igen”-jével kell kezdenünk, nyitott teret kell hagynunk hogy az igenlő tevékenység és a tudatos megértés vezessen és ne a reflexszerű ellenállás, védekezés. Ez nem egyszerű, azonban kitartó munkával és önmegfigyeléssel el lehet jutni oda, hogy ne rögtön „nem”-mel, vagy ítélettel reagáljunk.

Tehát ahogy Richard Rohr buzdít minket:

Ne kategorizáljunk, ne elemezzünk és ne minősítsünk túl gyorsan mindent jónak, vagy rossznak!

Szerző: Bonifert Rita szociológus hallgató ELTE, TÁTK

A szöveg Richard Rohr: Most c. könyve alapján készült.

Facebook Comments