Elstartolt a Sea-Watch 4

Elstartolt a Sea-Watch 4

A német Evangélikus Egyház és más szervezetek kezdeményezésének eredménye, hogy civil mentőhajó indult útjára szombaton (2020.08.15.) az Észak-Afrikából Európába igyekvő menekültek megmentésére.

A Sea-Watch 4 nevezetű hajó Spanyolország partjainál fekvő kikötővárosból, Burrianából futott ki, miután az önkéntesek hónapokig véglegesítették az előkészületeket.

A német protestáns Egyház kezdeményezésére jött létre a United4Rescue, amely a koordinálja a missziót és lehetővé tette, hogy közösségi finanszírozásból létrejöjjön a #Küldünk egy hajót (#WirSchickenEinSchiff) nevezetű projekt.

20200401_sea_watch_epd-bild_frank-molter_2835x1596_rdax_945x532.jpg

A korábban kutatóhajóként szolgáló Sea-Watch 4 új feladata a bajbajutottak megmentése

Forrás: https://www.ekd.de/sea-watch4-liegt-wegen-corona-in-spanien-fest-54613.htm

A Sea-Watch 4 jelenleg az egyetlen mentő hajó a Földközi-tengeren, és először áll ilyen széleskörű, civilszervezeteket összefogó szövetség egy tengeri mentőmisszió mögött: több, mint 550 szervezet támogatásával jött létre a United4Rescue. Ez a szervezet független és non-profit, céljuk olyan csoportok összeköttetése, amelyek nem akarják karba tett kézzel nézni, ahogy emberek ezrei vesznek a kontinensek közötti hullámsírba.

A Líbiai partoknál a helyzet még mindig drámai, ezért örülünk annak, hogy a hajónk éppen úton van, hogy mentő műveleteket végezzen ezen a területen.

mondta Michael Schwickart a Unite4Rescue-tól.

seawatch4web.jpg

A német Evangélikus Egyház vezetője a frissen vásárolt Sea-Watch 4-el

https://www.evangelische-zeitung.de/kirchliches-fluechtlingsschiff-heisst-sea-watch-4/

 Egyetlen embert sem hagyhatunk megfulladni, vita vége.

hangzik el a kijelentés Heinrich Bedford-Strohm (a Német Evangélikus Egyház vezetője) szájából azon a Kielben tartott ceremónián, amelyen politikusok, önkéntesek és egyházvezetők vettek részt. „Ennek a hajónak kint kell lennie a vizeken mert az európai államok nem hajlandóak menteni a Földközi-tengeren.”

 Abszurd vádaskodások miatt az elmúlt időszakban nem engedtek civil mentőcsónakot vízre szállni, noha százak küzdöttek az életükért a Földközi-tengeren.” mondta Chris Grodotzki, a Sea-Watch fedélzeti szóvivője.

Mattea Weihe mindezt kiegészíti azzal, hogy ez a hajó nem csak egy mentőegység, hanem egy határozott politikai kiállás az európai menekültpolitika ellen. A hajó önmagában egy 60 méteres jel, ami kifejezi a civil társadalom és az egyház szolidaritását. Továbbá a hajó megmutatja, hogy vannak olyan civil társadalmak Európában, amelyek nem értenek egyet a kormányok azon döntésével, miszerint inkább hagynak meghalni embereket, semhogy engedélyezzék az európai partokra lépést. Ahhoz, hogy a Földközi-tenger ne váljon egy halálos fekete dobozzá civil mentőcsónakokra van szükségünk és arra, hogy a civil társadalom szemmel tartsa az EU mediterrán térséget érintő politikáját.
sea-watch_grodotzki_20200815_1056-2000x1000.jpgÖnkéntesek pásztázzák a tengert éber figyelemmel, evickélő gumicsónakok után kutatva

Kép forrása: https://sea-watch.org/en/the-sea-watch-4-starts-her-first-rescue-mission/

Mielőtt a 2019-ig FS Poseidon névre hallgató, Schleswig-Holstein államhoz tartozó kutatóhajó, a Sea-Watch 4 útjára nem indult volna, az összes aktív civil mentőegység Olaszország partjainál rostokolt a kikötőkben biztonsági hiányosságra hivatkozva. Ezalatt az idő alatt a Sea-Watch felderítő légierő több, mint 1500 nyomorult helyzetben levő embert dokumentált a tenger közepén.

Most azonban egy mentőhajó biztosan kint van a Földközi-tengeren azzal a céllal, hogy embereket mentsen meg a szenvedéstől, többek között a német protestáns egyház önálló szerepvállalásának köszönhetően.

Szerző: Bonifert Rita szociológus hallgató, ELTE TÁTK

A Sea-Watch projekt születéséről szóló dokumentumfilm (német nyelven) elérhető ezen a linken

A Földközi-tengeren történő mentésről ezen a linken érhető el dokumentumfilm

A szöveg forrásai:

https://sea-watch.org/en/the-sea-watch-4-starts-her-first-rescue-mission/

https://www.theguardian.com/world/2020/aug/06/german-protestant-church-to-send-migrant-rescue-boat-to-mediterranean

https://www.spiegel.de/politik/sea-watch-4-startet-ersten-hilfseinsatz-a-a3103224-37b1-4f8c-b73b-d361868c2458

Facebook Comments