Lengyel keresztény-LMBTQ barátaim, veletek vagyok!

Lengyel keresztény-LMBTQ barátaim, veletek vagyok!

Gyárfás Judit keresztény LMBTQ teológushallgató 2020. 08. 11-én elhangzott beszéde a Lengyel Nagykövetség előtt a budapesti szolidaritási tüntetésen.

lengyel.jpg

Augusztus 8.-án Varsóban volt LMBTQ tüntetés (fotó: Bart Staszewski)

„Lengyel barátaim, lengyel keresztény-LMBTQ barátaim, veletek vagyok! Büszke vagyok, hogy egyért kiálltatok negyvenen!

 Egy nyilatkozatból idéznék, amit több keresztény testvéremmel együtt dolgoztunk ki –

„A keresztény szabadság: a másik ember és saját magunk megkárosításától, lebecsmérlésétől, kizsákmányolásától, semmibevételétől való szabadság és a másik ember és saját magunk méltóságának, jogainak, becsületének védelmére való szabadság.”

Keresztényként, emberként felszólalok az erőszak és a méltatlan bánásmód ellen, ami LMBTQ társaimat és szövetségeseinket érte.

Teológus hallgatóként – nem olyan hallgatóként, akiket mostanában a Színház-és Filmművészeti Egyetem kapcsán szeretnének elhallgattatni: sem ők, sem én nem hallgatok – szeretném leszögezni, hogy nem egy ideológia, hanem egy ember vagyok, Aki ugyanolyan emberi méltósággal rendelkezik, mint bárki más! Aki ugyanolyan teremtménye Istennek, mint bárki más! Ez vonatkozik minden LMBTQ társamra is!

„Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást.” (Jn13,34-35)

Felebarátaim nem hogy meggyalázták a keresztény vallást, hanem a szivárványos zászlóval láthatóvá tették annak lényegét, Isten mindenkire vonatkozó, legkevésbé sem exkluzív szeretetét, szövetségét! Ahogy le van írva Mózes első könyvében:

„szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök”’ (1Mózes9,13)

Tagja vagyok az LMBTQ-keresztény csoportok európai szervezetének ennek 2017. évi konferenciája épp Gdanskban, a szolidaritás városában volt. Közösen vonultunk az Egyenlőség Menetén, amit az a Pawel Adamowicz nyitott meg, akit azóta meggyilkoltak. A 2017 előtti években betiltotta a menetet a városban, de miután megismerte az LMBT embereket és közösségeket, ezt mondta: <<Nem annak ellenére vagyok itt, hogy katolikus vagyok. Hanem azért vagyok itt, mert katolikus vagyok.>>

Azért vagyok itt, mert keresztény vagyok.”

 

Elhangzott 2020. 08. 11. Budapest, Szolidaritási tüntetés / Solidarity demonstration with Polish LGBTQ community, a Lengyel Nagykövetség előtt

(Amnesty International Magyarország és Budapest Pride szervezésében)

Szerző: Gyárfás Judit, keresztény LMBTQ teológushallgató

 Kép forrása: humenonline.hu

Facebook Comments