Elhunyt Ernesto Cardenal, az „erőszak nélküli forradalom” pap-költője

Elhunyt Ernesto Cardenal, az „erőszak nélküli forradalom” pap-költője

95 éves korában elhunyt Ernesto Cardenal, nicaraguai pap, költő, politikus, a felszabadítás teológiájának kiemelkedő alakja, számtalan irodalmi díj kitüntetettje. Nicaraguában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek. 

erensto_cardenal.jpg

A kereszténységnek forradalminak kell lennie, mert az Evangélium is forradalmi. Vagy forradalmi vagy más különben semmi. Politikai álláspontunknak, mint keresztényeknek és Krisztuskövetőinek, forradalminak kell lennie, és nemcsak mint politikai álláspontnak, hanem mint vallási felfogásnak is.

Ernesto Cardenal

Ernesto Cardenal 1925. január 20-án születik országa egyik legjómódúbb családjába, a jezsuitáknál nevelkedik, majd filozófiát, irodalomtudományt, teológiát tanul az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kolumbiában. 

1957-ben belép a Kentucky állambeli Getszemáni Miasszonyunk trappista szerzetesrendbe, ahol Thomas Merton lesz a novícius mestere és aki a legnagyobb hatást gyakorolja majd életére és tevékenységére. 1965-ben szentelik pappá.

1966-ban a Nicaragua legnagyobb tavában található Solentiname-szigeteken megalapítja bázisközösségét őskeresztény mintára, ahol a sziget lakóival, szegény és írástudatlan halászokkal és földművesekkel együtt értelmezik az evangéliumot a latin-amerikai „felszabadítási teológia” szellemében, és próbálnak felszabadító válaszokat találni a szegénység és elnyomás kérdéseire. Ezekből a közös értelmezésekből született a hazánkban is kiadott „A solentinamei evangéliumcímű műve.

moly.jpg

Solentinamén, a Nicaragua tó egyik eldugott kis szigetén, az ott lakó parasztokkal vasárnaponként összejövünk és az evangéliumról beszélgetünk. A földművelő parasztok magyarázataikban nagyobb mélységeket tárnak föl, mint akárhány teológus, mégpedig annyira őszintén, mint maga az evangélium. Nincs ezen mit csodálkozni: az evangélium vagy jó hír” (jó hír a szegényeknek) nekik szól, és az olyan embereknek, mint ők.

(A solentinamei evangélium. Fordította: Balássy László és Dobos Éva)

1979-1987-ig a szandinista kormány kultuszminisztereként tevékenykedik, miután részt vesz Anastasio Somoza diktátor rezsimjének megbuktatásában.

1983. március 4-én II. János Pál pápa Nicaraguába látogat és a Managua repülőtéren az előtte térdelő Cardenaltól megtagadja az áldását és rendre utasítja. Később el is tiltja a papi hivatás gyakorlásától politikai aktivitása miatt.

juan.png

II. János Pál pápa híres találkozása Ernesto Cardenallal 

Később felhagy politikai szerepvállalásával, mert nem látja teljesülni elvárásait az új vezetés által a szegénység ellen folytatott küzdelmében.   

1989-ben megalapítja a Casa de Los Tres Mundos nevű központot, ahol a mérhetetlen szegénységben élő nicaraguai gyerekeknek segítenek az oktatáson keresztül emberhez méltóbb életet élni.

Ferenc pápa 2019 februárjában rehabilitálja a nicaraguai papot, feloldja minden kánoni büntetés alól, így több mint harminc év után újra misézhet a szegények papja. Cardenal szívén viseli Ferenc pápa tevékenységét a szegények és kizsákmányoltak között, így nyilatkozott az argentín pápa munkásságáról: 

Azonosulok az új pápával. Jobb pápa ő, mint akit csak álmodhattunk volna magunknak.

rehab.jpg

Ernesto Cardenal miután Ferenc pápa rehabilitálta és több mint harminc év után újra misét mutathatott be 94 évesen

Most vasárnap egy újabb csillag távozott az élők sorából. Egy olyan csillag, aki már életében is meghalt az evangéliumért, a dél-amerikai és ezzel egy időben minden szegényért, elnyomottért, igazságtalanságot szenvedőért. Helyét most átadja azoknak a születő csillagoknak, akik hozzá hasonlóan kiállnak a legkisebbek, a legelhagyatottabbak, a legszegényebbek érdekében, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, és akik különleges módon Isten közelségében élnek.  

Nyugodj békében Ernesto, Isten veled! 

Meghalunk, hogy mások szülessenek. Mások számára halunk. 
A csillagok meghalnak, 
hogy helyüket átadják születő csillagoknak. 
Csillagok csillagokból születnek. 
Testi létünket billió évekkel ezelőtt 
született és meghalt csillagokon 
történt történésüléseknek köszönhetjük, 
jóval a naprendszer születése előtt. 
És azután csillagok gáza lesz belőlünk ismét. 
Hidrogén leszek, de szerelmes hidrogén. 

(Ernesto Cardenal: Nászdal. Simor András fordítása)

wikki.jpg

Kép: wikipedia

 

Szerző: Jézsó Tamás, katolikus vallástanár, a Felszabtér szerkesztője.

Facebook Comments