Hiteles szóval a szegények, válsághelyzetben élők között

Hiteles szóval a szegények, válsághelyzetben élők között

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2020-at az úrvacsora (communio) évének nyilvánítja. A magyarországi evangélikusok ezzel a nyilvános hitvallással a tágabb közösséget, a társadalmat is megszólítják, hirdetve a sok gondtól, személyes és közösségi válságoktól szenvedő embereknek a Megváltás örömhírét, evangéliumát. Az úrvacsora (communio) közösséget jelent, mindenekelőtt Krisztussal és egyben a keresztény hitben Őt követőkkel.  

urvacsora.jpg

Január 7-én istentisztelet majd sajtótájékoztató keretében az egyház vezetői jelentették be hivatalosan az úrvacsora évének kezdetét. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Dr. Fabiny Tamás ezekkel a szavakkal nyitotta meg a tematikus évet: 

Reménységem és hitem szerint a tematikus év elsősorban a hitélet megerősítését fogja szolgálni, ami kihatással lesz a megszólalásainkra a társadalomban, jelenlétünkre a szegények között, jelenlétünkre különböző válsághelyzetekben élők között, hiszen ekkor tudunk egyházként megszólalni hiteles szóval. 

A tematikus év keretében tudományos konferenciákat, kiállításokat, bilaterális konferenciákat (katolikus és református egyházzal) ifjúsági, zenei és egyéb közösségi és kulturális programokat szervez az evangélikus egyház, valamint az ökumenizmus jegyében és az egyházak látható egységének megvalósulás érdekében csatlakoznak a katolikus egyház Eucharisztikus Világkongresszusához, melyet Budapesten rendeznek meg.   

img_20200107_143237621.jpgGryllus Dániel előadóművész, aki – Lackfi János versére – az úrvacsora évének himnuszát szerezte; Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök; dr. Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke és Kézdi Beáta, az Evangélikus Élet felelős szerkesztője a sajtótájékoztatón

Ma élő magyar evangélikusok tollából született, az úrvacsora titkáról és ajándékáról szóló gondolatokat tartalmazó füzet digitális formában elérhető ezen a linken.

 

Szerző: Jézsó Tamás, katolikus vallástanár, a Felszabtér blog szerkesztője

 

Facebook Comments