Korszakalkotó precedens született a katolikus egyházban: házas férfiak papsága, női diakonátus

Korszakalkotó precedens született a katolikus egyházban: házas férfiak papsága, női diakonátus

Vajon változhat-e a papságról való sok évszázados tanítás? Lehet, hogy a paphiány kényszere fogja a kérdést eldönteni? Lesznek-e nők a katolikus egyházban, akik diakónusként spirituális vezetővé válnak és döntéshozó pozicióba kerülnek? Miért olyan fontos Ferenc pápa számára a lelkipásztori érzékenység? Vajon, honnan jön rendkívüli nyitottsága az ökológiai kérdések irányában? – Péterfi Ferenc interjúja a Civil Rádióban blogunk főszerkesztőjével, Perintfalvi Rita katolikus teológussal.

Péterfi Ferenc: A hírekben hallhattuk, hogy döntött az amazonasi szinódus a Vatikánban: szenteljenek házas férfiakat pappá és még egyéb fontos döntések is születtek, ez egy mérföldkő a katolikus egyház életében. Erről a helyzetről és erről a szinódusról beszélgetünk Perintfalvi Rita katolikus teológussal. Nagyon nagy lépésnek tűnik a laikus szempontjából ez a döntés, hogy látod ezt?

Perintfalvi Rita: Igen, nagyon fontos új dolgok születtek, olyan dolgok, amiket már évszázadok óta, de a legutóbbi évtizedekben biztos, hogy meg kellett volna oldani: hogy nős férfiakat is pappá lehessen szentelni – ezt az intézményt úgy hívják hogy viri probati – kipróbált életű, erkölcsös, példamutató férfiakat. Ezzel a témával Ferenc pápa már évekkel ezelőtt elkezdett foglalkozni és most ez az amazóniai szinódus újra adta hozzá az apropót. Az amazóniai régióban olyan mértékű a paphiány, hogy egy közösséghez évente csak egyszer, vagy maximum kétszer jut el egy pap. Tehát ténylegesen a paphiány az, ami bele kényszeríti a katolikus egyházat abba az új pozícióba, hogy átgondolja az eddigi gyakorlatokat és új kérdéseket tegyen fel. Nagyon szép volt megfigyelni, hogy ezen a szinóduson hatalmas többséggel szavazták meg ezt a témát is, ugyanúgy, ahogy a női diakonátusnak  a témáját is. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész világon mindenütt azonnal lesznek házas férfiak, akiket pappá szentelnek, vagy nők, akiket diakónussá, ez egy lassú folyamat, de most egy nagyon fontos első bástya felépült, precedens teremtődött, ami aztán később világviszonylatban is meghatározóvá tud majd válni.

Nagyon fontos új dolgok születtek, olyan dolgok, amiket már évszázadok óta, de a legutóbbi évtizedekben biztos, hogy meg kellett volna oldani…egy nagyon fontos első bástya felépült, precedens teremtődött, ami aztán később világviszonylatban is meghatározóvá tud majd válni.

pope.jpg

Kép: Vatican Media

 P.F.: Azt mondod, hogy ez egy első lépcső, és én is amikor erről olvastam, akkor azt érzékeltem hogy talán az első lépés megtétele a legnehezebb, mert ha ez tényleg realizálódik, akkor ennek a tovább gyűrűzésére lehet számítani.
Elképesztő, hogy Ferenc pápa mennyit hajlít a katolikus egyház – főleg belső szervezeti – rendjén, néha az ember aggódni kezd érte, hogyan lehet bírni ezt a ritmust, ezt az intenzív folyamatot, ezeket a határozott és radikális változtatásokat.  Hogyan látod, mennyire törődik ebbe bele az ellenzéke – mert az köztudott, hogy van ellenzéke -, mennyire sikerül végigvinni a reformterveit? A szinódus voksolásai optimistává tehetik az embert, olvasom, hogy a voksolásra jogosult püspökök 128 igennel és  mindössze 41 nemmel szavaztak erre a reformra.

P.R.:  A beágyazódottsága is fontos ennek az ügynek, hiszen az amazóniai szinódusra az adott térségből érkeztek a püspökök, azokat a közösségeket képviselték, ahol ez a kérdés felvetődött. Amit Ferenc pápa nagyon sokszor hangsúlyoz, hogy létezik egy egyházi tanítás, a maga 2000 éves merevségével, megcsontosodásával, de emellett meg kell néznünk azt is, hogy napjaink helyzete egy adott régióban mit követel meg, milyen fajta változásra lenne szükség. Itt most konkrétan arről volt szó, hogy ha egy közösség évente csak egyszer részesülhet az eucharisztiában, egyszer ünnepelhetik a szentmisét a paphiány kövezkeztében, akkor az egy olyan probléma, amely fölött nem lehet eltekinteni. Annak ellenére, hogy nekünk van egy kétezer éves tanításunk a papságról, sokkal fontosabb odafigyelni a hívek igényeire. Tehát Ferenc pápa mindig ilyen pasztorális szemmel közelítette meg ezeket a doktrinális, hittanbeli kérdéseket, innen indul a változtatás. Tehát, hogy pont ezekkel a püspökökkel vitatta ezt meg, az nem véletlen. Az viszont biztos, hogy most majd jönnek az ellenreakciók a konzervatív, reakciós tábortól, akik nem akarják ezeket a változásokat, és biztos, hogy nagyon erősen radikalizálódni fognak.

Meg kell néznünk azt is, hogy napjaink helyzete egy adott régióban mit követel meg, milyen fajta változásra lenne szükség … annak ellenére, hogy nekünk van egy kétezer éves tanításunk a papságról, sokkal fontosabb odafigyelni a hívek igényeire. Tehát Ferenc pápa mindig ilyen pasztorális szemmel közelítette meg ezeket a doktrinális, hittanbeli kérdéseket, innen indul a változtatás.

P.F.: Úgy látom hogy nagyon fontos volt a szinóduson az ökológiai válság témája is és ezzel kapcsolatban is született egy állásfoglalás, ami azt mondja ki, hogy “Átfogó megtérésre van szükség az átfogó ökológiához. Az egyház meghallja az Amazonas-medence népeinek kiáltását, a föld kiáltását, ami egy és ugyanaz.”
Nagyon izgalmas Ferenc pápa átfogó, globális, holisztikus gondolkodása.

P.R.: Nem véletlenül nevezik őt sokan a zöld pápának. A szinóduson is föld anyáról beszél és nem véletlenül vette fel a Ferenc pápai nevet sem Assisi Ferenc után, akinek végtelen mély kapcsolata volt a természettel, aki beszélgetett az állatokkal és aki hugának nevezte a vizeket. Ő is hasonlóan holisztikus módon tekintett a természetre, az egész világra. Hogy a jelenlegi pápa pont az ő nevét vette föl, ebből már lehetett látni, hogy azok a témák, amelyek Assisi Ferenc gondolkodásában központiak voltak, például a természet szeretete, tisztelete, azok nála is meg fognak jelenni és most ez a dokumentum is erről tanúskodik.

sinod.jpeg

Kép: Vatican Media

P.F.: Az is érződik, hogy a szegényekkel kapcsolatosan is új megközelítésekkel él,  nem az elhasznált sztereotípiákat használja. Köszönöm szépen az interjút és szorítunk ezeknek az elhatározásoknak a sikeréért.

P.R.: Így van, és éljen sokáig Ferenc pápa!

P.F.: Kedves hallgatóinknak pedig ajánljuk a felszabter.hvgblog.hu oldalt, ahol a szinódusról és hasonló témákról is olvashatnak érdekes cikkeket.


 

Dr. Perintfalvi Rita Civil Rádiónak adott interjújából Jézsó Tamás készítette a fenti posztot.

Jézsó Tamás blogunk szerkesztője, katolikus vallástanár.

 

Facebook Comments