A gyűlölet falai és a „keresztény szabadság”

A gyűlölet falai és a „keresztény szabadság”

Amikor a gyűlölet falai és kerítései nem gátolják meg az örömöt és a „keresztény szabadságot”, hogy testvérként tekintsünk egymásra. Jézsó Tamás írása.

Ronald Rael művész alkotásai a mexikói-amerikai határon Juárez, Chihuahua és El Paso városánál:

migr2.jpg

Zárt határok a migránsok előtt

Az utóbbi időben migránsok ezrei érkeznek Mexikóba Közép-Amerika több országából, Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából. A gyakran kisgyermekes családok több ezer kilométert gyalogolnak a szegénység, kizsákmányolás, erőszak, prostitúció, rabszolgaság elől egy jobb jövő reményében. Az Egyesült Államok határainál azonban falakba ütköznek. Ezt az elválasztottságot, kirekesztést, elutasítást próbálja a művész áthidalni az általa készített „játékokkal”.

migr1.jpg

„A teljességgel méltatlan helyzetet országunk jelenlegi állapota okozza, mely tömegeket kényszerít arra, hogy elhagyják azt a keveset is, ami az övék, és vállaljanak egy még bizonytalanabb sorsot a Egyesült Államok felé tartó migrálás révén. Teszik mindezt az amerikai álom, az „Ígéret földje” vonzása jegyében, ahol vélhetőleg megoldódnak gazdasági problémáik, megjavulnak emberi életkörülményeik és ahol végre szavatolják fizikai biztonságukat” – írják a hondurasi püspökök a vaticannews oldalán.

Egyre tarthatatlanabbá válik a Földközi-tengeren Európa felé tartó migránsok helyezete

Ferenc pápa vasárnap újból felhívta minden jóakaratú ember figyelmét a migránsok tarthatatlan helyzetére, miután a múlt héten több mint 150-en vesztették életüket a líbiai partoknál bekövetkezett tragédiában.

Fájdalommal értesültem a drámai hajószerencsétlenségről, amely az elmúlt napokban történt a Földközi-tengerben és amelyben több tucat migráns veszítette életét, közöttük nők és gyermekek.

– mondta a pápa, majd felhívással fordult a nemzetközi közösségekhez:

Újra csak ismétlem szívből jövő felhívásomat a nemzetközi közösségekhez, hogy hozzanak gyors és határozott intézkedéseket, hogy ne forduljanak elő hasonló tragédiák, valamint garantálják mindenki biztonságát és emberi méltóságát. Arra kérek mindenkit, hogy imádkozzon velem az áldozatokért és hozzátartozóikért, szívünkből szálljon fel a kérdés: Atyánk, hogy történhet ez meg?

tripoli.jpeg

Ferenc pápa felhívása egyelőre süket fülekre talál, az Európai Unió tehetetlen az egységet nem kereső tagállamok politikája miatt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a migránsokat segítő hajók az olasz kikötőkben kössenek ki, Magyarország kormánya és a környező államok pedig nem hajlandóak befogadni menekülteket.

A migránsok iránti négy alapelv: befogadás, védelmezés, támogatás, integrálás

Ferenc pápa beszédeit tanulmányozva egyértelműen kirajzolódik, hogy miben áll „keresztény szabadságunk” és feladatunk történelmünk jelenlegi időszakában, amelyet a „migránsok korszakának” nevez a Szentatya:

A keresztény ember feladata, hogy befogadja a migránsokat és menekülteket; gondoskodjon az ellátásukról, támogassa őket az életükben és segítse őket abban, hogy beilleszkedjenek a befogadó társadalomba.

(Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára, 2019)

franci.jpeg

Forrás: Vaticannews.va


Aki azt akarja, hogy a világ olyan maradjon, mint amilyen, az máris hozzájárult annak önpusztításához, és így elárulta az Isten szeretetét, amely viszont elégedetlen azzal, ami van. 

(Dorothee Sölle)

Facebook Comments