Nős férfiakat is pappá szentelhetnek

Nős férfiakat is pappá szentelhetnek

Ferenc pápa és a közelgő Pánamazóniai Szinódus enyhíteni próbál az égető paphiányon.

A Vatikán ma hozta nyilvánosságra a Pánamazóniai Szinódus munkadokumentumát (Instrumentum laboris). A püspöki szinódust Október 6-a és 27-e között tartják a Vatikánban, melynek témája „Amazónia: új utak az egyház számára egy átfogó ökológia érdekében”.

seminario-manaos-sinodo-vivencia-amazonia_2101599865_9851850_660x371.jpg

Kép: www.religiondigital.org

A dokumentum – nem megkérdőjelezve a cölibátus létjogosultságát – felveti, hogy

A legtávolabbi régiókban vizsgálják meg köztiszteletnek örvendő és megbecsült személyek – főleg őslakosok – pappá szentelésének lehetőségét,  abban az esetben is, ha családosak, annak érdekében, hogy a szentségek kiszolgáltatása biztosítva legyen.

Az amazóniai régió Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Surinam és Francia Guayana részeit foglalja magába, összesen 7,8 millió négyzetkilóméteren Dél-Amerika szívében. Az amazóniai esőerdők 5,3 millió négyzetkilómétert borítanak, ami a világ trópusi erdeinek 40 százaléka

A Szinódus a nők szerepének és lehetséges tisztségeinek helyzetével is foglalkozni fog, hogy a térség szükségleteire megfelelő megoldás születhessen, valamint égető környezetvédelmi kérdéseket is érinteni fognak.

Forrás: www.religiondigital.org

 

Facebook Comments