Reakció a vatikáni dokumentumra a genderről

Reakció a vatikáni dokumentumra a genderről

Szeretettel ajánljuk James Martin jezsuita pap gondolatainak összefoglalását a napokban megjelent vatikáni dokumentum kapcsán a genderről.

Tegnap olvashattuk, hogy a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció kiadta dokumentumátFérfinak és nőnek teremtette őket. A párbeszéd útjáért a gender-kérdésről a nevelésben” címmel. A dokumentum célja, hogy elkezdődjön a párbeszéd a genderrell, ha az előreviszi a humán tudományokat, ugyanakkor elutasítja azt, ha ideológiaként próbál teret nyerni.

jim.png

Kép: www.americamagazine.org

A dokumentum megjelenésére reagált James Martin jezsuita pap is, aki a Katolikus Egyház legkiemelkedőbb LMBTQ szakértője és Ferenc pápa kinevezése által a Szentszék kommunikációs tanácsadója.

James Martin SJ írása elején megvilágosítja a tényt, hogy a szöveg megfogalmazója a Szentszék egyik kongregációja, Ferenc pápa pedig nem írta alá a dokumentumot, így az nem végső válasz a témában.

Martin szerint pozitívum, hogy a dokumentum “meghallgatásról” és “párbeszédről” beszél, ugyanakkor kifejti, hogy

Ez egy olyan párbeszéd, amely filozófusokkal, teológusokkal és más egyházi dokumentumokkal folyik, viszont nem a téma szakértőivel, biológusokkal, pszichológusokkal és egészen biztosan nem LMBTQ személyekkel, akiknek a tapasztalatai nem jelennek meg a szövegben.


A jezsuita pap szerint a  “hagyományos felfogás”, hogy Isten az embert “férfinak és nőnek teremtette” már ellentmond a legújabb kutatási eredményeknek, amelyeket a dokumentum  “felülír a szexualitás bináris értelmezésével”.

Ha a párbeszédbe másokat is bevontak volna, a Kongregáció felismerhette és megjeleníthette volna azt a ma általánosan elfogadott nézetet, hogy nem a személy választja szexualitását, hanem az a teremtettségének része.

James Martin SJ továbbá kifejti, hogy a dokumentum 

arra a hiedelemre épül, amely szerint egy személy nemét kizárólag a látható ivarszervei határozzák meg, amelyről napjaink tudománya már bebizonyította, hogy az emberek osztályozásának helytelen (sőt káros) módja.

Végezetül Martin kifejezi félelmét azzal kapcsolatban, hogy a dokumentumot majd “faltörő kosként” fogják használni a transznemű személyek ellen

a dokumentum hozzá fog járulni azoknak a még erősebb elszigeteltségéhez, kirekesztettségéhez, szégyenéhez, akik már most is kirekesztettek a saját egyházukból: a transznemű emberek.

Az igazi párbeszéd elkezdéséhez Martin azt javasolja, hogy az Egyház hallgassa meg az LMBTQ emberek válaszát is, hiszen őket érinti leginkább a dokumentum.

 

A teljes reakció itt olvasható angol nyelven.

 

 Fordította: Jézsó Tamás

 

doksi.jpeg

 

Facebook Comments