Sztrájk készül

Sztrájk készül

Sztrájkba hívnak a német katolikus nők! Május 11. és 18. között arra szólítják fel a német katolikusokat, hogy ne menjenek templomba, öltözzenek fehérbe, és hagyjanak fel az önkéntes egyházi munkával.

Anne-Bénédicte Hoffner La Croix International-ben megjelent március 25-ei cikkét összefoglalja Gyárfás Judit.

img_0751.jpg

Sztrájkba hívnak a német katolikus nők! Felhívásuk azoknak is szól, akik valamikor szenvedtek az egyházban, és ezért elhagyták azt – nyilatkozta Elisabeth Kötter.

Május 11. és 18. között arra szólítják fel a német katolikusokat, hogy ne menjenek templomba, öltözzenek fehérbe, és hagyjanak fel az önkéntes egyházi munkával.

Mihez kezdene a katolikus egyház nők nélkül?

Hogy hangot adjanak az egyház másik felének, a münster-i egyháztagok sztrájkba hívnak.

Mi, nők, valódi változást akarunk látni az egyházban. Hallatni akarjuk a hangunkat. Egyenlő jogokat akarunk a nőknek és férfiaknak, hogy mindkét nem követni tudja elhívását, hogy ugyanabba az irányba haladjon: Jézus felé, aki mindannyiunkat arra szólít, hogy a szeretet üzenetét hirdessük.

Kinn fogjuk a misét celebrálni, a templom előtt – jelentették ki büszkén.

A kampány a münsteri Heilig Kreuz plébánián indult, ahol éppen a Laudato si’ enciklikát vitatták meg. Itt találták ki – miközben más női tagok is csatlakoztak – hogy mi lenne, ha megmutatnák egy sztrájkkal, mi történne, ha nem dolgoznának a nők. A kampány neve Maria 2.0 lett, logója pedig egy női arc, akinek a száját beragasztották.

A közösségi médiának köszönhetően gyorsan elterjedt a felhívás az egyházmegyében. Mintegy 50 látogató hagyott támogató üzenetet a mozgalom Facebook oldalán: “Végre egy gyakorlatias kampány, erre várunk mióta!” “Ne hallgassunk tovább, ez sürgős!

A támogatók közt sok nő található, de férfiak is vannak mindenféle korosztályból. Ilyeneket írnak: “Na, végre. Számolhattok velem.” vagy: “Mindenkinek támogatnia kéne ezt a felhívást.” 

A szervezők Ferenc pápának is levelet írtak. Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke a múlt hónapban ezt átadta neki a szexuális visszaélésekről rendezett találkozón.

A nők kérései közt szerepel, hogy legyen változás a szexuális etikai kódexben, és az ne rugaszkodjon el a valóságtól, valamint a cölibátus eltörlése, és a nők egyenlő hozzáférése a különböző egyházi szolgálatokhoz és tisztségekhez. 

Mi is sztrájk-akcióval fogunk készülni a Felszabtér blogon, legyetek résen május 11. és május 18. közt!

52828216_281947406053751_7566293415478951936_o.jpg

Facebook Comments